Η Ελληνίδα που έζησε την πτώση του τείχους του Βερολίνου εξιστορεί την εμπειρία της (βίντεο)

Κρήτη
Η Ελληνίδα που έζησε την πτώση του τείχους του Βερολίνου εξιστορεί την εμπειρία της (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πώς βίωσε την πτώση του τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου 1989, περιέγραψε στην ΚΡΗΤΗ TV και στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα», η Ελένη Βίνκελ Μωραΐτου, μια Ελληνίδα που ζει στο Βερολίνο, με αφορμή την επέτειο της πτώσης του τείχους Βερολίνου.

«Έζησα όλα τα γεγονότα πολύ έντονα. Εκείνη τη μέρα είχα μια επίσκεψη από έναν φίλο μου από την Ελλάδα. Είχαμε πάει βόλτα στο δυτικό Βερολίνο, να του δείξω τα αξιοθέατα. Κάπου στις επτά με οχτώ το βράδυ υπήρχε μια αναστάτωση στο κόσμο, υποθέσαμε ότι πρόκειται για κάποια διαδήλωση και δε δώσαμε σημασία», εξιστορεί η κ. Μωραΐτου, προσθέτοντας: «Όταν πήγαμε σπίτι, με πληροφόρησε ο σύντροφος μου, που είναι Γερμανός ότι έπεσε το τείχος…Φαντάστηκα ότι μου έκανε πλακά».

Ερωτηθείσα για τις ημέρες που ακολούθησαν, η Ελένη Βίνκελ Μωραΐτου απάντησε: «Οι μέρες που ακολουθήσαν έχουν μείνει στο μυαλό όσων απο εμάς μέναμε στο Βερολίνο. Ήταν μέρες χαράς, συναντήθηκαν οι δυτικοί με τους ανατολικούς, οικογένειες και φίλοι που είχαν χρόνια να συναντηθούν. Μπορούσε κάποιο να πάει από τη μια πλευρά στην άλλη μόνο μέσω ενός πάσου που διαρκούσε μόνο μερικές ώρες, μέχρι τις 12».

«Να πούμε ότι στις 9 Νοέμβριου είναι η μέρα που έπεσε το τείχος,  Αλλά, ένα χρόνο μετά, στις 3 Οκτωβρίου έγινε η τελική συμφωνία και ήταν πλέον αλήθεια η ένωση της Γερμανίας. Οι εορταστικές εκδηλώσεις γίνονται 3 Οκτωβρίου, τιμούμε την ένωση της Γερμανίας, όχι τη πτώση του τείχους», είπε αναφορικά με την επέτειο της πτώσης. «Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι  πρέπει την ιστορία να τη ψάξουμε, να τη μάθουμε και να μάθουμε από αυτήν, για να μη ξανασυμβεί κανένας παρόμοιος διαχωρισμός», κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News