Αγροτοκτηνοτρόφοι: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Κεδίκογλου - Τι ειπώθηκε

Κρήτη
Αγροτοκτηνοτρόφοι: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Κεδίκογλου - Τι ειπώθηκε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι προέκυψε απο την συνάντηση που είχαν σήμερα εκπρόσωποι του πρωτογενή τομέα της Κρήτης με την επιτροπή τεχνοκρατών και τον υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου - Αύριο το μεσημέρι οι οριστικές αποφάσεις

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση που είχαν σήμερα, 9 Νοεβρίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αγροτοκτηνοτρόφοι απο όλη την Κρήτη, με την Επιτροπή η οποία αποτελούνταν απο τεχνοκράτες και εκπροσώπους συνδικαλιστών αγροτών και κτηνοτρόπων του νησιού, σε συνέχεια και της τελευταίας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, οπότε τέθηκαν στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμο Κεδίκογλου, τα ζητήματα του κλάδου.

Αύριο, Τετάρτη και ώρα 12:00, οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα συνέλθουν εκ νέου με τους εκπροσώπους του υπουργείου, παρουσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να εξεταστούν λεπτομερώς τα θέματτα που τέθηκαν. Αυτό είναι το απόσταγμα της σημερινής μας συνάντησης.

Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν έξι τεχνοκράτες από την Κρητη και έξι συνδικαλιστές. Από την μεριά του υπουργείου συμμετείχε ο υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, και ο Γενικός Διευθυντής του υπουργού, Σπήλιου Λιβανού, κ. Κωνσταντακόπουλος.

Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς, ο αντιπρόεδρος κ. Τζαβέλας, καθώς και δυο τμηματάρχες.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έθεσαν τις κόκκινες γραμμές τους, με σκοπό να διεκδικήσουν λύσεις σε αυτές οι οποίες είναι οι εξής:

  • Ο ΑΤΑΚ για τις εκτάσεις Natura
  • η νέα ΚΥΑ και
  • διάφορες ακόμη παράμετροι, όπως η αγραναύπαυση, η φόρμα 6  αλλά και η εξισωτική αποζημίωση

Εκτός από αντισταθμιστικά μέτρα στο εκτοξευμένο και δυσβάσταχτο κόστος των ζωοτροφών, τους δασικούς χάρτες, τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις, η επιτροπή ζητά και την αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος των νέων αγροτών του νησιού, στους οποίους δεν καταβήθηκε η ενιαία ενίσχυση.

Αύριο το μεσημέρι οι οριστικές αποφάσεις

Αυτό που προέκυψε απο την σημερινή συνάντηση είναι ότι αυριο το μεσημέρι στις 12:00, σε κεντρική αίθουσα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσία του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα εξεταστούν και παρουσιαστούν οι όποιες διορθώσεις μπορούν να προκύψουν στις προτάσεις που κατέθεσαν οι αγροκτηνοτρόφοι.

Άλλωστε, στην δύσκολη αυτή εξίσωση των επιδοτήσεων δεν μπορεί να μην συμπεριληφθεί τόσο η δυναμική της Κρήτης όσο και οι εξόφθαλμες μειώσεις στην πρωτογενή παραγωγή.

Αυτή τη δυναμικη, μέσα από τους αριθμούς αλλά και μια απάντηση στα επικριτικά σχόλια που δέχεται το νησί κατά καιρούς με φόντο τις επιδοτήσεις, έδωσε μέσα από την ΚΡΗΤΗ TV και την εκπομπή «Ώρα Αιχμής», ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρος Χιλετζάκης. Όπως τόνισε ο κ. Χιλετζάκης, το 20% των προϊόντων στη χώρα παράγεται στο 7% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στο νησί, καλώντας για μια φορά ακόμα την πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίσε ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ για τις επιδοτήσεις, τα ποσά που λαμβάνουν οι δικαιούχοι είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή, οργισμένη ήταν και η αντίδραση του συλλόγου αμπελουργών Κρήτης και αντιπροέδρου της ΚΕΟΣΟΕ, Πρίαμου Ιεωνυμάκη, ο οποίος κάλεσε τη κυβέρνηση να δώσει τις ευκαιρίες που πρέπει στους νέους αγρότες, ζητώντας παράλληλα να δοθεί η ευκαιρία στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να έχουν λόγο και ρόλο στα κέντρα αποφάσεων, όπως και την αυτοδιοίκηση, της οποίας ο ρόλος πρέπει να είναι κομβικός.

https://www.youtube.com/watch?v=Or1JYK9wnCs?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News