Κρήτη

Έρχονται προσλήψεις 50 μηχανικών για την υλοποίηση έργων στην Κρήτη - Ο ρόλος των Δήμων

Από τα 393 δημόσια έργα, τα 198 έχουν ως δικαιούχους τους Δήμους του νησιού, υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης της Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, καλώντας όλους αυτοδιοικητικούς φορείς του νησιού να ωριμάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες μελέτες

Την ανάγκη της προετοιμασίας όλων των αυτοδιοικητικών φορέων της Κρήτης υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας σε ημερίδας της ΠΕΔ Κρήτης και της ΕΕΤΑΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο. Κατά την εισήγησή του ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε ότι από το τρέχον πρόγραμμα της Περιφέρειας 2014-2020, σε σύνολο 393 έργων, τα 198 έχουν ως δικαιούχους τους Δήμους του νησιού.

Στην πραγματικότητα, όπως είπε, το 50% των έργων, τα 200 από τα 400 περίπου εκατ. χρηματοδοτούν έργα φορέων του πρώτου βαθμού της Αυτοδιοίκησης. Έτσι, η επιτυχία της υλοποίησης ενός Προγράμματος, εξαρτάται και από την ετοιμότητα των Δήμων, καθώς οι τελευταίοι προετοιμάζουν και ωριμάζουν τις απαιτούμενες μελέτες και βεβαίως υλοποιούν τα εν λόγω έργα.

Στο πλευρό των δήμων 50 μηχανικοί

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Κρήτης, μέσα από την εταιρεία «Δαίδαλος ΑΕ» δρομολογεί την πρόσληψη 50 μηχανικών, με στόχο να στηριχθούν οι Περιφερειακές Ενότητες, οι συνεργαζόμενοι Δήμοι και οι κεντρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, για την ωρίμανση μελετών και έργων στο νησί, τα οποία θα συμβάλλουν τόσο στην ασφάλεια των πολιτών και τουριστών του νομού, όσο και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην αειφόρο ανάπτυξή της περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως ήδη για την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου προχωρά η διαδικασία πρόσληψης εννέα μηχανικών που θα στηρίξουν την υλοποίηση αντίστοιχων έργων.

Όπως δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης, πρέπει να δοθεί έμφαση στην αναγκαία προετοιμασία των μελετών. «Τα έργα δίνουν την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και πρέπει γι’ αυτό να είμαστε έτοιμοι να απορροφήσουμε και να αξιοποιήσουμε τους πόρους που είναι διαθέσιμοι αυτή την περίοδο και την επόμενη», κατέληξε.

«Το μισό περιφερειακό πρόγραμμα αξιοποιείται σε έργα των Δήμων της Κρήτης - Ο στόχος μας πρέπει να είναι ένας: μελέτες»

Το νέο ΕΣΠΑ

Το νέο ΕΣΠΑ εξασφαλίζει σημαντικότερους πόρους στο Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027», ύψους 564 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά τουλάχιστον 100 εκατ., σχετικά με το προηγούμενο πρόγραμμα και διαθέτει ακόμα περισσότερους πόρους για έργα και δράσεις από τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Α-γροτικής Ανάπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε ως παράδειγμα την διεκδίκηση και την εξασφάλιση 150 εκατ. ευρώ για τα έργα των στερεών αποβλήτων στην Κρήτη τα οποία υλοποιούνται την τρέχουσα περίοδο, αναδεικνύοντας τη σημασία της διεκδίκησης πρόσθετων πόρων και υπογράμμισε ότι το νησί θα έχει μια μεγάλη πρόκληση να διεκδικήσει εκατοντάδες εκατομμύρια τα επόμενα χρόνια.

(Φωτογραφία shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια