Κεγκέρογλου: «Αστοχίες κατά τη χορήγηση της κρατικής συνδρομής στους σεισμόπληκτους»

Κρήτη
Κεγκέρογλου: «Αστοχίες κατά τη χορήγηση της κρατικής συνδρομής στους σεισμόπληκτους»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βουλευτής τόνισε ότι η στεγαστική συνδρομή προχωρεί μετ’ εμποδίων όπως και η αποκατάσταση κτηρίων, αφού οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με την αναγκαιότητα διόρθωσης των άστοχων προβλέψεων για τη χορήγηση της κρατικής συνδρομής στους πληγέντες και ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στις σεισμόπληκτες περιοχές του νομού Ηρακλείου Κρήτης.

Ο βουλευτής  τόνισε ότι η στεγαστική συνδρομή προχωρεί μετ’ εμποδίων όπως και η αποκατάσταση κτηρίων, αφού οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν, σύμφωνα με τον ίδιο, οι ιδιοκτήτες που απέκτησαν οικία από κληρονομιά ή την αγόρασαν μέχρι 26/9/2021, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν την κρατική συνδρομή γιατί το ηλεκτρονικό σύστημα δεν τους αναγνωρίζει.

Το κύριο πρόβλημα, ωστόσο, αποτελεί ο περιορισμός των 150 τ.μ., δηλαδή ο μη διαχωρισμός μεταξύ κατοικιών και επαγγελματικών χώρων – επιχειρήσεων. Αποτέλεσμα αυτού είναι  οι πληγέντες να αποζημιώνονται όχι για το σύνολο της πληγείσας ιδιοκτησίας τους αλλά μόνο για την πληγείσα οικία τους ή μόνο για την πληγείσα επιχείρησή τους.

Πλην τούτων , συνέχισε ο κ. Κεγκέρογλου, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την απώλεια εισοδήματος των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, ενώ  δεν έχουν δοθεί οι αναγκαίες παρατάσεις για την υποβολή στοιχείων στο my data.

Είναι απαραίτητο κατέληξε ο κ. Κεγκέρογλου :

α) η διόρθωση της ΚΥΑ, ώστε να υπάρξει διαχωρισμός για τη δικαιούμενη κρατική συνδρομή μεταξύ κατοικιών και επαγγελματικών χώρων - επιχειρήσεων, προκειμένου οι πληγέντες να αποζημιώνονται για το σύνολο της πληγείσας ιδιοκτησίας τους και όχι μέχρι 150 τ.μ.

β) να δοθεί μια άμεση λύση για όσους απέκτησαν ακίνητο, από κληρονομιά ή από αγορά μέχρι 26/9/2021 και το ηλεκτρονικό σύστημα δεν τους αναγνωρίζει ως δικαιούχους της συνδρομής,

γ) να δοθεί εφάπαξ αποζημίωση τύπου «αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού» σε όλες τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές και να ανοίξουν άμεσα οι αναστολές των εργαζομένων και όχι μόνο για 3 μήνες,

δ) να αυξηθούν τα χρήματα που διατίθενται για τη συνδρομή των πληγέντων καθώς τα 18,4 εκ. ευρώ, όταν τα κίτρινα κτήρια είναι περίπου 6.000, είναι προφανές ότι δεν επαρκούν και

ε) να επιλυθούν τα διαδικαστικά προβλήματα και να απαντηθούν τα ερωτήματα επί της διαδικασίας στεγαστικής συνδρομής μέσω μιας θυρίδας άμεσης επικοινωνίας μεταξύ της τοπικής κοινωνίας (φορείς, φυσικά πρόσωπα, λογιστές) και του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος δεσμεύτηκε, εκ μέρους της Κυβέρνησης  ότι ετοιμάζεται σχέδιο διάταξης για την δυνατότητα θέσης σε αναστολή μέρους ή όλων των εργαζόμενων πληγεισών επιχειρήσεων και τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή, ύψους 534 ευρώ μηνιαίως. Όπως σημειώνει ο κ. Κεγκέρογλου, ο κ. Βεσυρόπουλος δεν έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις αναφορικά με τα δύο βασικά αιτήματα των κατοίκων των πληγεισών περιοχών, δηλαδή τη διόρθωση της ΚΥΑ, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να αποζημιωθούν για το σύνολο της πληγείσας ιδιοκτησίας τους και την αντιμετώπιση του προβλήματος στη  χορήγηση κρατικής συνδρομής σε όσους το απέκτησαν από κληρονομιά ή αγορά μέχρι 26/9/2021.

Σε ό,τι αφορά την μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα και τη χορήγηση «αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού» σε όλες τις επιχειρήσεις , ο κ. Βεσυρόπουλος περιορίστηκε απλώς στην ανάγνωση των ήδη νομοθετικά ισχυόντων περί την επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ ως προς την πρόταση παράτασης υποβολής στοιχείων στο my data δήλωσε ότι θα μελετηθεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News