Κρήτη

Κρήτη: Πρώτο Σαββατοκύριακο με τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους (βίντεο)

Για επιχείρηση να γίνει ουσιαστικά υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, καθώς η ζωή των ανεμβολίαστων περιορίζεται δραματικά, έκαναν λόγο πολίτες που επιχείρησαν να απολαύσουν τη νύχτα τους - Αντιδρούν οι καταστηματάρχες εστίασης

Με ζωηρή κίνηση στους δρόμους, γκρίνια στα καταστήματα εστίασης αλλά και ουρές έξω από φαρμακεία, ολοκληρώθηκε η πρώτη νύχτα των νέων μέτρων στο Ηράκλειο, το Σάββατο 6 Νοεμβρίου.

Για επιχείρηση να γίνει ουσιαστικά υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, καθώς η ζωή των ανεμβολίαστων περιορίζεται δραματικά, έκαναν λόγο πολίτες που επιχείρησαν να απολαύσουν τη νύχτα τους στο κέντρο, συμπληρώνοντας ότι η «επιχείρηση έξοδος» για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και κυρίως τις νεότερες ηλικίες ή πολυμελείς οικογένειες, γίνεται οικονομικά δυσβάσταχτη.

«Ρίχνουν σε εμάς όλη την ευθύνη και τις συνέπειες του μη εμβολιασμού» λένε οι καταστηματάρχες εστίασης, που εξηγούν ότι τα νέα μέτρα πλήττουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις τους.

Η κίνηση ήταν ζωηρή στους δρόμους, όχι όμως το ίδιο ζωηρή στα καταστήματα εστίασης. Ουρές πολιτών έξω από τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία, η τελευταία στάση για να κάνουν ράπιντ τεστ και να μπορέσουν να βγουν για νυχτερινή έξοδο.

Για τις ηλικίες από 4 έως 17 η είσοδος σε καταστήματα αλλά και εξωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης, αρκεί η επίδειξη αρνητικού self-test που όμως, λόγω της 24ωρης διάρκειας του, δημιουργεί και σε αυτή την περίπτωση προβληματισμό, αν υπολογίσει κανείς ότι μηνιαίως λαμβάνουν self-test από τα φαρμακεία, οπότε αν θέλουν να καλύψουν και τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα θα πρέπει επί της ουσίας και εκείνοι να μπουν στη διαδικασία των rapid test.

Διαβάστε ακόμη: Έρευνα: Οι Έλληνες μετά από 20 μήνες πανδημίας – Πόσοι θα κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου

99.258 οι έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων κατά του κορωνοϊού - 11 συλλήψεις, 601 παραβάσεις και αναστολή λειτουργίας σε 25 καταστήματα

Σε 99.258 ανήλθαν οι έλεγχοι που έγιναν, συνολικά, σε όλη την Ελλάδα, το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, που ήταν η πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τη συνολική ενημέρωση από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Συγκεκριμένα από τις ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙΜΕΑ, ΣΕΠΕ, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενεργήθηκαν το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 συνολικά 99.258 έλεγχοι και καταγράφηκαν 601 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 228.150 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας σε 25 επιχειρήσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 11 συλλήψεις από τα ελεγκτικά κλιμάκια της ΕΛΑΣ.

Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούσαν τη μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και τη μη τήρηση αποστάσεων. Τη μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος. Τη μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας/ ορίου πελατών εντός του καταστήματος και την εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από την Covid-19.

Σε ό,τι αφορά την επικράτεια τα κλιμάκια της ΕΑΔ διενήργησαν ελέγχους σε 91 περιπτώσεις, καταγράφηκαν 7 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 7 διοικητικά πρόστιμα συνολικής αξίας 11.500 ευρώ. Τα κλιμάκια της ΕΑΔ έλεγξαν 1.290 φυσικά πρόσωπα για χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων. Επιπλέον σε αμιγείς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, ελέγχθηκαν και τα σχετικά πιστοποιητικά 1.583 φυσικών προσώπων μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α' 118) Covid Free GR και δεν επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο.

Το Λιμενικό πραγματοποίησε 6.995 ελέγχους, δεν διαπιστώθηκε παράβαση και δεν επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δομές υγείας και προνοιακές δομές, επιπλέον γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την κατοχή και εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης/ διαγνωστικών ελέγχων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια