Ηράκλειο: «Λαβωμένα» από το χρόνο τρία εμβληματικά κτίρια της πόλης

Κρήτη
Ηράκλειο: «Λαβωμένα» από το χρόνο τρία εμβληματικά κτίρια της πόλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποχρεωτική η λήψη άμεσων μέτρων μπροστά στον φόβο της κατάρρευσης

Παραδομένα στο έλεος του χρόνου, την εγκατάλειψη, την φθορά και τους σεισμούς, 3 εμβληματικά κτίρια του Ηρακλείου ξεχωρίζουν ανάμεσα στα δεκάδες άλλα διατηρητέα του κέντρου της πόλης. Τα συμβολικά αυτά κτήρια, μεταξύ άλλων, είναι στα πρόθυρα της καταστροφής, με το ενδεχόμενο μερικής ή ολικής κατάρρευσης τους, μέρα με την μέρα να γίνεται όλο και πιθανότερο.

Η ΚΡΗΤΗ ΤV βρέθηκε στα άδυτα της πρώην φάμπρικας Ανωγειανάκη, στην Αγία Τριάδα , καταγράφοντας εντυπωσιακές και συνάμα ανησυχητικές εικόνες.

Ο δήμος Ηρακλείου, που στην δεδομένη υπόθεση των 3ων κτιρίων φαίνεται ως ιδιοκτήτης, δηλώνει πως έχει καταρτίσει ειδικό πλάνο αξιοποίησης, με απώτερο σκοπό την εν καιρώ εκμετάλλευση τους. Υποχρεωτικό μοιάζει από την άλλη να ληφθούν από την πλευρά του δήμου άμεσα μέτρα ασφαλείας προς αντιμετώπιση της πιθανής κατάρρευσης, ώστε τα μνημεία να αντέξουν μέχρι την στιγμή που θα μπει σε λειτουργία το πλάνο της δημοτικής Αρχής.

Το πρώτο βήμα για τη διάσωση της πρώην φάμπρικας Ανωγειανάκη έγινε το 2018 με την εξαγορά του μνημείου από τον δήμο Ηρακλείου. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για το δήμο να αναστηλώσει το διατηρητέο σε ένα Κέντρο Παραδοσιακής Μουσικής που θα δώσει άλλη πνοή στην ιστορική όσο και πολύπαθη συνοικία.

Οι εικόνες στο ξενοδοχείο ΜΙΝΩΣ είναι εξόχως αποκαλυπτικές. Πέρα από τις προσωρινές παρεμβάσεις που ενδέχεται να γίνουν για λόγους δημόσιας ασφάλειας, ο σχεδιασμός σε βάθος χρόνου προβλέπει την ολική αποκατάσταση του πρώην ΜΙΝΩΣ ώστε να φιλοξενήσει έναν πολυχώρο για τη Κρητική διατροφή.

Κορυφαίο δείγμα του ρομαντικού νεοκλασσικισμού στο Ηράκλειο, το περίφημο μέγαρο Κοθρή-Λιοπυράκη που πέρασε στα χέρια του δήμου Ηρακλείου το 2017, σχεδιάζεται να αναστηλωθεί ώστε να φιλοξενήσει δημοτική πινακοθήκη.

Πλέον το μεγάλο «στοίχημα» για το Ηράκλειο, είναι τα μνημεία-«φαντάσματα» να διασωθούν και να ξαναβρούν την παλιά τους αίγλη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News