Ηράκλειο - Νέα μέτρα: Αντιδρούν οι επαγγελματίες της εστίασης και του λιανεμπορίου (βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο - Νέα μέτρα: Αντιδρούν οι επαγγελματίες της εστίασης και του λιανεμπορίου (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους προκάλεσαν αντιδράσεις σε ανεμβολίαστους πολίτες και σε επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης και του λιανεμπορίου - Πόσο αναμένεται να μειωθεί η αγοραστική κίνηση της πόλης
  • Αντιδράσεις και προβληματισμό φέρνουν και στην Κρήτη τα νέα μέτρα της πανδημίας
  • Μόνο με τεστ από αύριο οι δραστηριότητες των ανεμβολίαστων σε όλη τη χώρα
  • Από 5.000 ξεκινούν τα πρόστιμα για τους παραβάτες των μέτρων
  • Εως και 50% αναμένεται η μείωση της αγοραστικής κίνησης στα καταστήματα του Ηρακλείου
  • Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται πάλι η χώρα, μετά και το νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο. Από σήμερα, Σάββατο, μια νέα καθημερινότητα ξημερώνει για τους ανεμβολίαστους πολίτες, καθώς η πρόσβασή τους σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, μεικτούς και ανοιχτούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης, κομμωτήρια και εμπορικά καταστήματα θα γίνεται υποχρεωτικά, με επίδειξη μοριακού ή rapid test. Αντιθέτως, εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι εκκλησίες.

    «Δεν μπορούμε να κάνουμε τους χωροφύλακες στους πελάτες μας», υποστήριξαν επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης περιγράφοντας τις δυσκολίες, αλλά και τις διαμάχες που όπως φαίνεται είναι προ των πυλών στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους. Και στο Ηράκλειο, τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους τα οποία στοχεύουν στην ανάσχεση του τέταρτου κύματος της Πανδημίας, προκάλεσαν αντιδράσεις σε ανεμβολίαστους, καθώς και σε επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης. «Για ένα… σουβλάκι θα τσακώνομαι με τους πελάτες μου;», αναρωτήθηκε ο Ιδιοκτήτης οβελιστηρίου στα Λιοντάρια, κ. Πέτρος Αναπολιωτάκης.

    Διαβάστε επίσης

    Κορωνοϊός: Τα μέτρα που ισχύουν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

    Διαβάστε επίσης

    Κορωνοϊός: Πιο αυστηρά μέτρα από το Σάββατο - «Βαριά» πρόστιμα σε όσους δεν τα τηρούν

    «Το πρόβλημα μεταφέρεται σε εμάς τους επαγγελματίες. Είναι δύσκολο να το ελέγξουμε. Αρκετοί πελάτες μου δεν είναι εμβολιασμένοι. Πως θα τους πω να μην εισέλθουν στον εξωτερικό χώρου του καταστήματος μου; Τις επόμενες μέρες προβλέπω… φασαρίες. Κατά την άποψη μου, δεν θα έπρεπε να εφαρμοστεί η υποχρεωτική επίδειξη μοριακού ή rapid test στους εξωτερικούς χώρους για τους ανεμβολίαστους. Δίπλα μας διασχίζουν τους πεζόδρομους αρκετοί πολίτες και στους 50 πόντους που θα καθίσουν στην καρέκλα, εκεί είναι το πρόβλημα;», ανέφερε στην ΚΡΗΤΗ TV, o κ. Αναπολιωτάκης.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις από τον επιχειρηματία στον χώρο της εστίασης, Γιάννη Τσακιράκη: «Είμαστε απελπισμένοι. Ανέκαθεν τα βάρη πέφτουν σε μας τους μικρομεσαίους της εστίασης. Με τα νέα δεδομένα θα πρέπει να κάνουμε τους… χωροφύλακες στους πελάτες μας. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να το δεχτούμε και να το αντέξουμε. Δεν θέλουμε προστριβές με τους πελάτες μας, είτε είναι ανεμβολίαστοι, είτε εμβολιασμένοι. Δεν είμαστε ελεγκτικός μηχανισμός», κατέληξε ο κ. Τσακιράκης.

    Στα συνοικιακά καφενεία, εμβολιασμένοι στέλνουν τα δικά τους μηνύματα προς τους ανεμβολίαστους ενώ Ιδιοκτήτες καφενείων κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

    Προβληματισμός επικρατεί και στα κομμωτήρια

    Όπως επισήμανε Ιδιοκτήτης κομμωτηρίου στην περιοχή των Καμινίων, «αν το κούρεμα κοστίζει 10 ευρώ, μαζί με το rapid test, το… οικονομικό μάρμαρο ανέρχεται στα 20 ευρώ. Οπότε, αρκετοί ανεμβολίαστοι δημότες που κάνουν το rapid test θα προσπαθήσουν να κάνουν αρκετές δουλειές, στο χρονικό διάστημα που έχουν στη διάθεση τους… πληρώνοντας με τον τρόπο αυτό την… ελευθερία τους!».

    Διαβάστε επίσης

    Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου: Επιστολή διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού

    Διαβάστε επίσης

    Κορωνοϊός: Υπερδιπλάσιες οι νέες μολύνσεις στο Ηράκλειο - Σε επιφυλακή οι αρχές (βίντεο)

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυστηρούς ελέγχους προχωρά από σήμερα η Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου, ενώ σε ότι αφορά τα πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις δεν τηρούν τα μέτρα, ξεκινούν από 5.000 ευρώ, με 15 ημέρες λουκέτο. 

    Την ίδια στιγμή, έως και 50% αναμένεται η μείωση της αγοραστικής κίνησης στα εμπορικά μαγαζιά του Ηρακλείου, με τους εμπόρους να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα εν λόγω μέτρα.

    Ο κ. Μάνος Κουναλάκης έχει δύο εμπορικά μαγαζιά στο Ηράκλειο. Όπως ανέφερε στην «ΝΚ», οι αυστηροί κανόνες φέρνουν σε δυσχερή θέση το εμπόριο, σε μια χρονική συγκυρία που τόσο ο κλάδος όσο και η επιχειρηματική δραστηριότητα προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους.

    Πιο συγκεκριμένα, η αγοραστική κίνηση που παρατηρείται στο Ηράκλειο τους τελευταίους μήνες είναι ριζικά διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η υγειονομική κρίση άφησε το οικονομικό της αποτύπωμα, καθώς τόσο η αύξηση των τιμών, όσο και η μείωση των μισθών εξαιτίας της ένταξης των εργαζομένων σε προγράμματα εργασίας και η προτεραιοποίηση που δείχνουν πλέον οι πολίτες σε προϊόντα αναγκαία και απαραίτητα έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους εμπόρους.

    Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, κάνοντας σαφές πως «η μείωση της αγοραστικής κίνησης που θα επιφέρει η υποχρεωτική επίδειξη rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών στο κατάστημα θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για χιλιάδες επιχειρήσεις, σε έναν κλάδο που παρέμεινε κλειστός ή σχεδόν κλειστός (click away και click in shop) για μήνες, συσσωρεύοντας χρέη και ζημιές».

    Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Μάνος Κουναλάκης, ο οποίος μίλησε για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία θα βρεθεί το εμπόριο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως επικρατεί μια γενικότερη αναστάτωση, η οποία είναι απόρροια πολλών παραγόντων. Μάλιστα, ο ίδιος έσπευσε να τονίσει με βεβαιότητα πως από αύριο και στο εξής θα υπάρξει μείωση της αγοραστικής κίνησης που θα κυμανθεί από 30 έως 50%.

    «Προσωπικά, θεωρώ πως από το Σάββατο και έπειτα η αγοραστική κίνηση θα πέσει κατά 30 με 50%. Επίσης θεωρώ πως τα μέτρα δεν πρόκειται να τηρηθούν. Δε θεωρώ πως όλοι οι έμποροι θα τηρήσουν τα μέτρα και ο λόγος είναι πως ο πολίτης/αγοραστής ενδέχεται να “γυρίσει την πλάτη του” σε περίπτωση που ο έμπορος ή ο πωλητής τού αναφέρει πως πρέπει να δείξει άμεσα το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι αντιδράσεις είναι πάρα πολλές και μάλιστα το πρόβλημα αυτό έρχεται να προστεθεί στην πληθώρα προβλημάτων που έχουμε εμείς που είμαστε εγγεγραμμένοι στον Εμπορικό Σύλλογο. Υπάρχουν ακυρώσεις σε εμπορεύματα λόγω της υγειονομικής κατάστασης που επικρατεί σε άλλες χώρες και, την ίδια στιγμή, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα γεγονός που αφορά την περιφέρεια Κρήτης. Συγκεκριμένα, στην Κρήτη δε θα υπάρξει εκπτωτική περίοδος, πράγμα που σημαίνει ότι η κοινωνία του Ηρακλείου δε θα κατέβει στα μαγαζιά για να ψωνίσει τα προϊόντα που επιθυμεί. Οι συστάσεις είναι αυστηρές από τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου και σε αυτήν την απόφαση η Περιφέρεια Κρήτης έπαιξε καθοριστικό ρόλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουναλάκης.

    Ζητούν στήριξη

    Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης και Σωκράτης Βαρδάκης σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν κάνουν σαφές πως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τόσο στο εμπόριο όσο και στην εστίαση, πλήττεται ανεπανόρθωτα, ενώ τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε δυσχερή θέση. «Για πολλοστή φορά οι υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά ο πρωθυπουργός ενεργούν χωρίς να ενδιαφέρονται για τα αποτελέσματα των αποφάσεών τους. Παρά το ότι χρησιμοποιούν έναν κλάδο που έχει πληγεί στον μέγιστο βαθμό από την πανδημία, τον κλάδο της εστίασης, ως μοχλό πίεσης για να καλύψουν τους δικούς τους λανθασμένους χειρισμούς, αδιαφορούν για τις νέες, αρνητικές οικονομικές συνέπειες που οι ίδιοι δημιουργούν σε δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και εργαζομένους», τονίζει ο κ. Μαμουλάκης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βαρδάκης αναφέρει: «Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι από τις πλέον πληττόμενες κατά την περίοδο της πανδημίας, λόγω του παρατεταμένου lockdown, που ειδικά στη χώρα μας διήρκεσε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον οι αυξήσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σε πρώτες ύλες και ενέργεια συγκροτούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που καθιστά ακόμα πιο δυσοίωνες τις προβλέψεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών στο άμεσο μέλλον».

    «Μπαίνουμε σ’ ένα νέο lockdown»

    Αφοπλιστικός ήταν ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Εστίασης Νίκος Ρηγάκης, ο οποίος με λόγο ευθύ υποστήριξε πως ο ιδιοκτήτης του καφέ-μπαρ «έχει ήδη “πεθάνει”», ενώ τόνισε πως οι Σύλλογοι επισιτισμού και εστίασης βρίσκονται συνεχώς σε συζητήσεις και διαβουλεύσεις με σκοπό την καθολική υποστήριξη των αιτημάτων των συγκεκριμένων επαγγελματιών και την ισχυροποίηση των επιλογών τους έναντι των πολιτικών της κυβέρνησης.

    «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε έναν διαρκή αναβρασμό. Όλα τα μαγαζιά εστίασης και επισιτισμού έχουν ξεσηκωθεί. Τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο lockdown, ο κλάδος υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά. Και πλέον ήρθε η χαριστική βολή σε μας τους ιδιοκτήτες τέτοιων μαγαζιών. Η κυβέρνηση δεν έχει δείξει πρόσωπο μέριμνας για εμάς, αλλά αντιθέτως με σταδιακά βήματα βρισκόμαστε σε ένα νέο lockdown, αφού πλέον θα έχουμε τον ρόλο του τροχονόμου. Οι πελάτες πρέπει να δείχνουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους και, την ίδια στιγμή, όπως βγαίνει εύλογα από τα δελτία Τύπου, σημαντική μερίδα του ελληνικού λαού δεν έχει εμβολιαστεί. Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει αντισταθμιστικά μέτρα. Βρισκόμαστε σε συζητήσει με άλλους συλλόγους με σκοπό να ετοιμάσουμε μια δυναμική κινητοποίηση με σκοπό την προώθηση των αιτημάτων μας».

    (φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News