Στο Αγροτικής Ανάπτυξης κτηνοτρόφοι και αγρότες της Κρήτης: «Να μας βοηθήσετε, είμαστε βιοπαλαιστές» (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Στο Αγροτικής Ανάπτυξης κτηνοτρόφοι και αγρότες της Κρήτης: «Να μας βοηθήσετε, είμαστε βιοπαλαιστές» (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Κρητες παραγωγοί εισήλθαν στην αίθουσα συναντήσεων, προσφέροντας ρακή, κρασί, μέλι, καλιτσούνια και γλυκιά μυζήθρα, ενώ ο Σίμος Κεδίκογλου φόρεσε στο λαιμό του το σαρίκι και στη μέση του το κρητικό μαχαίρι που του χάρισαν

Στο φρουρούμενο από δυνάμεις της αστυνομίας, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, μεταξύ άλλων, με αφορμή την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία, μεταξύ άλλων, επιφέρει αλλαγές στα κριτήρια των κτηνοτροφικών επιδοτήσεων και άλλα θέματα, όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής.

Σε εξέλιξη, μάλιστα, βρίσκεται η συνάντηση αντιπροσωπείας των κτηνοτρόφων και των αγροτών με τον υφυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου. Οι Κρητικοί εισήλθαν στην αίθουσα συναντήσεων, προσφέροντας ρακή, κρασί και γλυκιά μυζήθρα, ενώ ο Σίμος Κεδίκογλου φόρεσε στο λαιμό του το σαρίκι στη μέση του το κρητικό μαχαίρι που του χάρισαν.

Από τον Πειραιά εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφοι του Μυλοποτάμου, της Μεσαράς, των Αρχανών, του Κόφινα και των Αστερουσίων, όπως και από περιοχές του Λασιθίου, επιβιβάστηκαν στον ηλεκτρικό με προορισμό την Ομόνοια. Στην πλατεία Βάθης, ξεκίνησε το συλλαλητήριο με προορισμό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός δεν συμμετέχει στη συνάντηση η οποία πραγματποιείται αυτή τη στιγμή παρουσία του υφυπουργού, Συμεών Κεδίκογλου.

⇒Διαβάσε επίσης: Στην Αθήνα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης (εικόνες, βίντεο)

Οι Κρητες της πρωτογενούς παραγωγής δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, και προσωπικά τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό, ακύρωση της ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια, επιστροφή των κομμένων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς των πραγματικών δικαιούχων, αλλά και λύσεις για τους δασικούς χάρτες και το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, που καταδικάζει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης σε εγκατάλειψη της γης τους και της αιγοπροβατοτροφίας

Οι συνάδελφοί τους παραγωγοί της μαύρης σταφίδας θα βρεθούν στην πλατεία Συντάγματος, όπου και θα διαδηλώσουν διεκδικώντας την απόσυρση των αποθεμάτων της κορινθιακής σταφίδας, που όπως τεκμηριώνουν, έπεσε «θύμα» της καραντίνας και του κορωνοϊού και πρέπει να «βάλει πλάτη το κράτος». Ωστόσο, για τη μαύρη σταφίδα, προφανώς υπό την πίεση του σημερινού συλλαλητηρίου, ο Σπήλιος Λιβανός ανακοίνωσε πως αποφάσισε να προχωρήσει τις διαδικασίες για την απόσυρση του τεράστιου όγκου αποθεμάτων κορινθιακής σταφίδας.

⇒Διαβάστε επίσης: Σταφίδα: Το σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη του κλάδου

Κινητοποιήσεις των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποηθούν και αύριο, Σάββατο (6/11). Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, θα καταφτάσουν αγρότες από διάφορες περιοχές (σεισμόπληκτες, πυρόπληκτες και πλημμυροπαθείς), που στηρίζονται και από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στο πλευρό των αγροτών ΠΕΔ Κρήτης και ΣΥΡΙΖΑ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔ Κρήτης συνεδρίασε την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή των Γιάννη Κουράκη, Γιώργου Μαρινάκη, Γιάννη Μαλανδράκη, Μανόλη Κοκοσάλη και Νίκου Κοκκίνη. Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν την Εκτελεστική Επιτροπή ήταν και τα θέματα των αγροτών της Κρήτης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση τέθηκαν τα ζητήματα των αγροτικών αποζημιώσεων, η τροποποίηση της ΚΥΑ, η κατανομή των βοσκοτόπων, η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του αγροτικού κόσμου, αλλά και η παρατηρούμενη περαιτέρω μείωση των επιδοτήσεων, κ.ά.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔ Κρήτης, με σχετική της ανακοίνωση, «στηρίζει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας στον διεκδικητικό τους αγώνα για την άρση των εις βάρος τους αδικιών και καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα όσες αποφάσεις της έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου του νησιού μας, ο οποίος χρειάζεται πολύπλευρη στήριξη για να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματά του. Η ΠΕΔ Κρήτης βρίσκεται αταλάντευτα στο πλευρό των αγροτών, στηρίζοντας την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα»

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ανακοίνωσε χθες Πέμπτη, πως στέκεται «στο πλευρό των χειμαζόμενων αγροτών που διεκδικούν το δικαίωμα στην επιβίωση των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων, που αντιστέκονται στην εξαΰλωση του εισοδήματός τους, που αρνούνται να υποθηκεύσουν το μέλλον των παιδιών τους στις ληστρικές πολιτικές της Ν.Δ. Των αγροτών που την Παρασκευή 5/11/2021 (σ.σ. σήμερα) κινητοποιούνται και διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με αίσθημα ευθύνης, αλλά και με γνώση των αδυναμιών αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής γεωργίας, στηρίζει τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων, των πωλητών λαϊκών αγορών, των αγροτών καταναλωτών, των αγροτών που πλήττονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Των ανθρώπων του μόχθου που βλέπουν να μειώνεται το εισόδημά τους, να χάνονται επιδοτήσεις, να αυξάνεται καθημερινά το κόστος παραγωγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συνεχίσει να παλεύει, μαζί με τον αγροτικό κόσμο, για την ανατροπή αυτών των πολιτικών».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κτηνοτρόφοι ταξίδεψαν δωρεάν. Μάλιστα, πάνω από 1.000 ήταν τα προπληρωμένα εισιτήρια, τα οποία και καλύφθηκαν από την οικονομική στήριξη φορέων, σε συνεργασία με την Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή των αγροτοκτηνοτρόφων, όπως ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μανόλης Ορφανουδάκης, εκτιμώντας ότι στο καράβι της γραμμής θα έμπαιναν πολύ περισσότεροι από τα 1.000 άτομα, για να πάρουν μέρος σήμερα στις κινητοποιήσεις της Αθήνας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News