Κρήτη

Ηράκλειο: Από την αρχή ο σχεδιασμός για την πλατεία Ελευθερίας - Πάει πίσω το έργο

Πότε μεταφέρθηκε η υποβολή σχεδίων μετά την εμπλοκή με τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Ηρακλείου

Πίσω κατά τρεις μήνες τουλάχιστον πηγαίνει η κατάθεση των μελετητικών αρχιτεκτονικών σχεδίων για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας του Ηρακλείου, ενώ είναι άγνωστο πόσο θα καθυστερήσουν συνολικά οι διαδικασίες στα πρώτα τους αυτά στάδια.

Ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που προκήρυξε ο Δήμος Ηρακλείου, με αρχική ημερομηνία κατάθεσης των προσχεδίων την 9η Νοεμβρίου, έχει μπλέξει σε περιπέτειες, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ακύρωσε την απόφαση της προκήρυξης, ενώ η Λότζια έχει προσφύγει κατά της Αποκεντρωμένης στην Επιτροπή του άρθρου 152.

Λόγω της όλης εμπλοκής και από τη στιγμή που στον Δήμο αποφάσισαν να εμείνουν στην υφιστάμενη προκήρυξη του διαγωνισμού, ήταν μονόδρομος η παράταση της προθεσμίας του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Στον καμβά αυτό, τις προάλλες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας υποβολής των προσχεδίων μελετών για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων με τίτλο «Βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής εισόδου στο ιστορικό κέντρο της πόλης» κατά τρεις μήνες, δηλαδή μέχρι την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022, και ώρα 2 μ.μ.

Πλέον μένει να διαφανεί επί του πρακτέου ποια θα είναι η τύχη της προσφυγής της Λότζιας, πόση διάρκεια θα έχει αυτή η καθυστέρηση στο πολυσυζητημένο εγχείρημα για τη δρομολόγηση της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της πόλης και αν τελικά είναι σωστή η τακτική που ακολουθεί η Λότζια.

Από πλευράς αντιπολίτευσης, πάντως, έχει ασκηθεί κριτική για τη γραμμή πλεύσης που επέλεξε να ακολουθήσει η δημοτική Αρχή μετά το «όχι» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που απέρριψε τη σχετική απόφαση για την προκήρυξη του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, κρίνοντας πως κακώς πάρθηκε από την Οικονομική Επιτροπή και πως θα έπρεπε να είχε παρθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Χαρακτηριστική ήταν η σχετική τοποθέτηση που έκανε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» Ηλίας Λυγερός.

Ο ίδιος προειδοποιεί, καλώντας τη δημοτική Αρχή να αλλάξει τακτική ώστε να υπάρξει, όπως τόνισε, γρηγορότερα απεμπλοκή στην υπόθεση της δρομολόγησης της πολυσυζητημένης - εδώ και πολλά χρόνια - ανάπλασης της πλατείας.

«Από το 2014 γίνεται υποτίθεται προσπάθεια και ακούμε για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας. Μετά βασάνων αποφασίστηκε να γίνει πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Προκηρύχθηκε χωρίς να έχει η απόφαση την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η Αποκεντρωμένη θεώρησε ως μη σύννομη την απόφαση, κρίνοντας ότι θα έπρεπε να είχε παρθεί από το Συμβούλιο και όχι την Οικονομική Επιτροπή.

Ήταν άστοχη η διαδικασία που επέλεξε κατόπιν η δημοτική Αρχή, να προσφύγει κατά της Αποκεντρωμένης και όχι να κάνει το πιο απλό, να φέρει, δηλαδή, εδώ το θέμα και να πάρει απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως ζήτησε η Αποκεντρωμένη.

Προτείνω η δημοτική Αρχή να το δει πιο ζεστά. Να το φέρει εδώ και να πάρουμε απόφαση για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Η Επιτροπή του άρθρου 152 μπορεί να πάει μετά από 5 ή 6 μήνες. Θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση, φοβάμαι. Άσχετα αν κανείς θεωρεί ότι μπορεί να αδικείται, κάποιες φορές πρέπει να προέχει το κοινό καλό», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο Ηλίας Λυγερός.

Το χρονικό - Πώς φτάσαμε στην εμπλοκή

Ο Δήμος Ηρακλείου θέλησε να ανοίξει ξανά τον φάκελο που λέγεται «Ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας», προκηρύσσοντας, στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό 28 χρόνια μετά τον πολυσυζητημένο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του 1993, που είχε καταλήξει μέσα από μια μετέπειτα πορεία περιπετειών σε μια αναμόρφωση τότε της πλατείας Ελευθερίας, χωρίς μεγάλη κοινωνική αποδοχή, αλλά αντιθέτως με αρκετές αντιδράσεις και παράπονα.

Η απόφαση, ωστόσο, έγκρισης των όρων δημοπράτησης και προκήρυξης του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, με την υπ’ αρ. 4854/07.07.2021 απόφασή της, ως μη σύννομη.

Η Αποκεντρωμένη έκρινε, συγκεκριμένα, ότι η απόφαση λήφθηκε από αναρμόδιο όργανο, αφού θα έπρεπε να παρθεί - όπως σημειώνει στην απορριπτική της απόφαση - από το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι την Οικονομική Επιτροπή.

Η πλευρά της Λότζιας αποφάσισε να απαντήσει στο «όχι» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Με την υπ’ αρ. 762/2021 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου εγκρίθηκε η άσκηση προσφυγής ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 κατά της με αρ. πρωτ. 4854/07-07-2021 απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Η απόφαση για την προσφυγή κατά της Αποκεντρωμένης πάρθηκε κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή (διαφωνούντων του Γιώργου Αγριμανάκη από την παράταξη «Ηράκλειο 3.7.5» και του επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» Ηλία Λυγερού).

Έτσι δόθηκε παράταση στη προθεσμία υποβολής των προσχεδίων στο πλαίσιο του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού κατά τρεις μήνες, δηλαδή από τις 9 Νοεμβρίου για τις 3 Φεβρουαρίου 2022.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια