Στην Αθήνα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Στην Αθήνα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζική αναμένεται η κινητοποίηση των αγροτοκτηνοτρόφων του νησιού στην πρωτεύουσα - Στην πλατεία Βάθης έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το μεγάλο συλλαλητήριο

Εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφοι του Μυλοποτάμου, της Μεσαράς, των Αρχανών, του Κόφινα και των Αστερουσίων, όπως και από περιοχές του Λασιθίου, επιβιβάστηκαν το βράδυ της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου στο πλοίο «Νήσος Ρόδος» από το λιμάνι του Ηρακλείου, για να βρίσκονται σήμερα Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, το πρωί στον Πειραιά, όπου και θα συναντηθούν με τους Χανιώτες και τους υπόλοιπους από το Ρέθυμνο, για να κατευθυνθούν οργανωμένα και δυναμικά προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην πλατεία Βάθη.

Οι Κρητικοί παραγωγοί δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, και προσωπικά τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό, ακύρωση της ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια, επιστροφή των κομμένων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς των πραγματικών δικαιούχων, αλλά και λύσεις για τους δασικούς χάρτες και το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, που καταδικάζει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Κρήτης σε εγκατάλειψη της γης τους και της αιγοπροβατοτροφίας.

Η Αθήνα, λοιπόν, σήμερα θα... «χορέψει πεντοζάλη», ενώ οι Κρητικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, θα πάνε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και το μεσημέρι της Παρασκευής, 5 Νοεμβρίου, συνάδελφοί τους παραγωγοί μαύρης σταφίδας θα βρεθούν στην πλατεία Συντάγματος, όπου και θα διαδηλώσουν διεκδικώντας την απόσυρση των αποθεμάτων της κορινθιακής σταφίδας, που όπως τεκμηριώνουν έπεσε «θύμα» της καραντίνας και του κορωνοϊού και πρέπει να μπει μπροστά το κράτος για να “φύγει”. Ωστόσο, για τη μαύρη σταφίδα, προφανώς υπό την πίεση του σημερινού συλλαλητηρίου, ο Σπήλιος Λιβανός ανακοίνωσε πως αποφάσισε να προχωρήσει τις διαδικασίες για την απόσυρση του τεράστιου όγκου αποθεμάτων κορινθιακής σταφίδας.

Εξάλλου, κινητοποιήσεις αγροτών στο κέντρο της Αθήνας προγραμματίζονται και για αύριο Σάββατο. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, θα καταφτάσουν αγρότες από διάφορες περιοχές (σεισμόπληκτες, πυρόπληκτες και πλημμυροπαθείς), που στηρίζονται και από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Θα συνεδριάσουν στον Πειραιά

Βέβαια, αμέσως μόλις φτάσουν τα καράβια από την Κρήτη υπάρχει η απόφαση συγκέντρωσης στην προβλήτα που θα δέσει το καράβι του Ηρακλείου, ώστε να συζητηθούν επιτόπου τα θέματα για τις μετέπειτα κινήσεις των διαδηλωτών, κάτι που γίνεται πάντοτε σε όλες τις αποβάσεις που έχει πραγματοποιήσει ο αγροτικός κόσμος στο νησί. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει μεγάλη σημασία η πληροφόρηση που υπάρχει στη διάθεση της Συντονιστικής Επιτροπής για την κυβερνητική πλευρά και αντίδραση. Για παράδειγμα, τα τελευταία 24ωρα, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει πάρει θέση απέναντι στο ζήτημα της ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια και να στηρίζει τον Σπήλιο Λιβανό.

«Θα είμαι στο υπουργείο Οικονομικών»

Ο Σπήλιος Λιβανός χθες Πέμπτη, έδωσε στη δημοσιότητα και την ακόλουθη ανακοίνωση: «Αύριο (σ.σ. σήμερα) Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, στις 8:30 π.μ., θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό, σχετικά με την εξειδίκευση του μέτρου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

https://www.youtube.com/watch?v=chQjohWfs4Y?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Οι δηλώσεις θα γίνουν στον 3ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών και θα καλυφθούν τηλεοπτικά από την ΕΡΤ.

Στο πλευρό των αγροτών

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔ Κρήτης συνεδρίασε την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή των Γιάννη Κουράκη, Γιώργου Μαρινάκη, Γιάννη Μαλανδράκη, Μανόλη Κοκοσάλη και Νίκου Κοκκίνη. Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν την Εκτελεστική Επιτροπή ήταν και τα θέματα των αγροτών της Κρήτης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση τέθηκαν τα ζητήματα των αγροτικών αποζημιώσεων, η τροποποίηση της ΚΥΑ, η κατανομή των βοσκοτόπων, η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του αγροτικού κόσμου, αλλά και η παρατηρούμενη περαιτέρω μείωση των επιδοτήσεων, κ.ά.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔ Κρήτης, με σχετική της ανακοίνωση, «στηρίζει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας στον διεκδικητικό τους αγώνα για την άρση των εις βάρος τους αδικιών και καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα όσες αποφάσεις της έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου του νησιού μας, ο οποίος χρειάζεται πολύπλευρη στήριξη για να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματά του. Η ΠΕΔ Κρήτης βρίσκεται αταλάντευτα στο πλευρό των αγροτών, στηρίζοντας την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα».

Η στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ανακοίνωσε χθες Πέμπτη, πως στέκεται «στο πλευρό των χειμαζόμενων αγροτών που διεκδικούν το δικαίωμα στην επιβίωση των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων, που αντιστέκονται στην εξαΰλωση του εισοδήματός τους, που αρνούνται να υποθηκεύσουν το μέλλον των παιδιών τους στις ληστρικές πολιτικές της Ν.Δ. Των αγροτών που την Παρασκευή 5/11/2021 (σ.σ. σήμερα) κινητοποιούνται και διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με αίσθημα ευθύνης, αλλά και με γνώση των αδυναμιών αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής γεωργίας, στηρίζει τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων, των πωλητών λαϊκών αγορών, των αγροτών καταναλωτών, των αγροτών που πλήττονται από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Των ανθρώπων του μόχθου που βλέπουν να μειώνεται το εισόδημά τους, να χάνονται επιδοτήσεις, να αυξάνεται καθημερινά το κόστος παραγωγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συνεχίσει να παλεύει, μαζί με τον αγροτικό κόσμο, για την ανατροπή αυτών των πολιτικών».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι κτηνοτρόφοι ταξίδεψαν δωρεάν. Μάλιστα, πάνω από 1.000 ήταν τα προπληρωμένα εισιτήρια, τα οποία και καλύφθηκαν από την οικονομική στήριξη φορέων, σε συνεργασία με την Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή των αγροτοκτηνοτρόφων, όπως ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μανόλης Ορφανουδάκης, εκτιμώντας ότι στο καράβι της γραμμής θα έμπαιναν πολύ περισσότεροι από τα 1.000 άτομα, για να πάρουν μέρος σήμερα στις κινητοποιήσεις της Αθήνας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News