Ο Δημοσθένης Δαββέτας, καλεσμένος στην εκπομπή «Αντιθέσεις»

Κρήτη
Ο Δημοσθένης Δαββέτας, καλεσμένος στην εκπομπή «Αντιθέσεις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καταξιωμένος συγγραφέας, εικαστικός, Καθηγητής Αισθητικής και Φιλοσοφίας της Τέχνης, σε μια συζήτηση που υπόσχεται να μας καθηλώσει

Ο καταξιωμένος συγγραφέας, εικαστικός, Καθηγητής Αισθητικής και Φιλοσοφίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ecole d' Arts et de Communication στο Παρίσι, Δημοσθένης Δαββέτας, αυτή την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στις «Αντιθέσεις», σε μια συζήτηση που υπόσχεται να μας καθηλώσει, ξεκινάει με το μεγάλο «τέκνο» της Κρήτης.

-         Μίκης Θεοδωράκης…

Ο μουσικός , πνευματικός και πολιτιστικός «Ογκόλιθος» ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς και τι σηματοδοτεί το έργο που κληρονόμησε στη Τέχνη και τον Πολιτισμό ως υποκείμενο και δημιουργία των ανθρώπινων κοινωνιών, με το βιολογικό του τέλος, ως μεγάλος Έλληνας δηλαδή ως Άνθρωπος της Οικουμένης

-         Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, παρεμβαίνει η μεγάλη Ελληνίδα ερμηνεύτρια, Μαρία Φαραντούρη,  που έδωσε φωνή με το τραγούδι της,  στις σημαντικότερες δημιουργίες του Μίκη Θεοδωράκη , ταυτίζοντας το έργο του με την τραγουδίστρια,  στις  σημαντικότερες στιγμές της παγκόσμιας παρουσίασης και αναγνώρισης του.

Η Μαρία Φαραντούρη με αφορμή την μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη που θα πραγματοποιήσει στο Ηράκλειο, φωτίζει θεατές αλλά και αθέατες πτυχές μίας ακατάλυτης συνεργασίας από το 1963 ως  έφηβος και μέχρι το τέλος  του Μίκη.

*** Ο Δημοσθένης Δαββέτας , αμέσως μετά,  ανοίγει μια συναρπαστική παλέτα συζήτησης και ιδεών με αφορμή το νέο του  βιβλίο με τον τίτλο πρόκληση:

- «Είχε Ελληνικές ρίζες ο Μ. Ναπολέων» ;  Mια σύνθεση ιστορικών στοιχείων ,προϊόν έρευνας, τα οποία αφήνουν ανοικτό το θέμα της εκ πατρός ,εκ Μάνης, ελληνικής καταγωγής του Ναπολέοντα.  Γιατί ο ίδιος ούτε το δέχτηκε ούτε το αρνήθηκε δημόσια; 

-          «Διάλογοι»

Οι  συζητήσεις με όλους τους πρωταγωνιστές της σύγχρονης τέχνης που ο  Δημ. Δαββέτας  κάνει  από την δεκαετία του '80 και δημοσιεύτηκαν κατά μεγάλο μέρος στην εφημερίδα Λιμπερασιόν.

 Άντυ  Γουόρχωλ , Γιόζεφ Μπόις, Μαρίνα Αμπράμοβιτς,  Σάι Τουόμπλι,  Αντρέ Μασόν, ,  Γκέορκ Μπάζελιτς, Ζαν Μισέλ Μπασκιά , άλλοι διάσημοι μιλούν για τα μυστικά της τέχνης τους.

-         «Το πορτρέτο ενός τρομοκράτη» ( μυθιστόρημα).

Ένα μίγμα αυτοβιογραφίας και μυθοπλασίας που μιλάει για τις κοινωνίες και τον άνθρωπο σε συνθήκες καραντίνας και λογοκρισίας , προλέγοντας καταστάσεις του μέλλοντος μας. 

-         Η ιστορία του Design.

Τι είναι το ντιζάιν; Ποτέ δημιουργήθηκε; Από ποιους και γιατί; Πόσο επηρεάζει την καθημερινότητα μας; 

Αυτή την Παρασκευή στις 21.45 στις Αντιθέσεις ο Δημοσθένης Δαββέτας, σε μια συζήτηση που υπόσχεται να μας καθηλώσει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News