Κορωνοϊός: Άδεια πήρε το χάπι κατά του ιού – Από τη Βρετανία η πρώτη έγκριση

Κρήτη
Κορωνοϊός: Άδεια πήρε το χάπι κατά του ιού – Από τη Βρετανία η πρώτη έγκριση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για ένα σημαντικό νέο εργαλείο στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, λένε οι ειδικοί

Άδεια χορηγήθηκε στο φάρμακο κατά του κρονοϊού, με όνομα Lagevrio από τις βρετανικές αρχές, για ήπια έως μέτρια συμπτώματα.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα έδωσε την πρώτη έγκριση στο χάπι της Merck που καταπολεμά τον ιό. Το φάρμακο αυτό έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς σε ζητήματα δημόσιας Υγείας ως ένα σημαντικό νέο εργαλείο στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, γράφουν οι Financial Times.

Έιδικότερα, η Merck δήλωσε ότι η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας χορήγησε άδεια για το φάρμακο για με όνομα Lagevrio για τη χορήγηση σε ενήλικους ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid.

Πρόκειται για το πρώτο πράσινο φως που παίρνει το molnupiravir, μια θεραπεία που κατάφερε τη μείωση στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19 για άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα, κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και ΕΕ αξιολογούν ακόμα το φάρμακο της Merck, για το οποίο έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες από τις κυβερνήσεις από τότε που δημοσιεύθηκαν τα θετικά αποτελέσματα της φάσης 3 των κλινικών δοκιμών τον περασμένο μήνα.

Με το θέμα είχε ασχοληθεί εκτενώς η εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV με τον Μάνο Δασκαλάκη, την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου.

O καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον νέο κορωνοϊό, Αχιλλέας Γκίκας, τόνισε στις 18 Οκτωβρίου ότι είναι θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις που, σε συνδυασμό με το εμβόλιο, θα μπορούσαν να θωρακίσουν ακόμα περισσότερο την κοινωνία από το μέτωπο της πανδημίας.

Μπορεί τότε να μην έχει περάσει από τη διαδικασία έγκρισης των ελεγκτών, αλλά ήδη η μολνοπιραβίρη της Merck χαιρετίζονταν  ως μια πιθανή λύση για την πανδημία, καθώς είναι σχετικά φθηνή και εύκολη στην παραγωγή, δεν απαιτεί ένεση και έχει δείξει στις κλινικές δοκιμές ότι μειώνει τον κίνδυνο για νοσηλεία. Ωστόσο, ίσως να πρέπει να συνδυαστεί με άλλα φάρμακα, ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν αντίσταση.

Στο βίντεο που ακολουθεί, η συνέντευξη του κ. Γκίκα στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» και τον δημοσιογράφο Μάνο Δασκαλάκη:

Διαβάστε ακόμη: Γιατί η Κρήτη κάνει τη διαφορά στη πανδημία - Οι εκτιμήσεις για τον χειμώνα

Η πρώτη παγκόσμια έγκριση θεραπείας κατά της COVID-19 σε μορφή χαπιού

Ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για την ανάσχεση της πανδημίας. Ωστόσο, υπάρχει παράλληλα έντονη ερευνητική δραστηριότητα όσον αφορά στη διεύρυνση των θεραπευτικών επιλογών για τους ασθενείς με COVID-19.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα. Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία έναντι της COVID-19 που λαμβάνει έγκριση παγκοσμίως και χορηγείται από το στόμα.

Η μολνουπιραβίρη είναι ένα αντι-ιικό φάρμακο και δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα. Το φάρμακο αυτό, χορηγήθηκε στη δόση των 800mg δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες, ενώ η θεραπεία ξεκίνησε εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η έγκριση βασίστηκε σε δεδομένα κλινικής μελέτης η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν το συγκεκριμένο χάπι είχαν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου.

Πιο συγκεκριμένα, μη νοσηλευόμενοι ασθενείς με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας σοβαρότητας που έλαβαν μολνουπιραβίρη είχαν σχεδόν 50% μειωμένη πιθανότητα να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν. Οι ασθενείς είχαν συμπαραμαρτούντα νοσήματα όπως και επομένως είχαν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά νόσο COVID-19. Επιπλέον, το φάρμακο είχε καλό προφίλ ασφαλείας.

Το συγκεκριμένο φάρμακο βρίσκεται υπό διαδικασία επιταχυνόμενης αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (FDA) και της Ευρώπης (EMA). Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, καθώς οι ειδικοί τονίζουν ότι η θεραπεία σε μορφή χαπιού είναι εύκολα προσβάσιμη από το ευρύ κοινό, εύκολα παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και διανέμεται ακόμα και σε χώρες χαμηλής και μεσαίας κοινωνικο-οικονομικής στάθμης που μπορεί να έχουν μειωμένη προσβασιμότητα σε εμβόλια.

Τέλος, σημαντικό είναι να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό η χρήση της μολνουπιραβίρης μπορεί δυνητικά να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από τους νοσούντες στους υγιείς.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News