Κεγκέρογλου: Στη Βουλή το ζήτημα των σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου

Κρήτη
Κεγκέρογλου: Στη Βουλή το ζήτημα των σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Β. Κεγκέρογλου με επιστολή ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να δοθούν απαντήσεις για τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου

Με ερώτηση στα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Εργασίας, ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά να δοθούν σαφείς απαντήσεις καθώς και συγκριμένες ενέργειες για τους σεισμόπληκτους της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

«Σε δυσμενέστερη θέση περιέρχονται καθημερινά οι πληγέντες από τον σεισμό λογιστές, επιχειρήσεις και πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου, εξαιτίας της  ελλιπούς ενημέρωσης, των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των παραλείψεων που επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη καθημερινότητα τους, ενώ η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, προκαλώντας ζημιές και φθορές σε οικίες και επιχειρήσεις.

Με επιστολή τους, οι πληγέντες από τον σεισμό επισημαίνουν ότι οι προθεσμίες τρέχουν, το ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου δεν πήρε ούτε μια μέρα παράταση, οι ΑΠΔ του Σεπτεμβρίου εστάλησαν  στην «τύχη» καθώς δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για τις αναστολές ενώ η πίεση για τα Mydata  με προθεσμία την 1η Νοεμβρίου 2021 είναι ασφυκτική.

Επιπλέον, υπάρχουν υπάλληλοι που δεν πληρώθηκαν τον Οκτώβρη είτε γιατί δεν υπάρχει το κατάστημα που εργαζόταν είτε γιατί δεν έχει τη δυνατότητα ο εργοδότης τους να τους πληρώσει, και περιμένουν ακόμα την αναστολή που υποσχέθηκε ο Υπουργός πριν ένα μήνα.

Οι πληγέντες ζητούν:

  • Να γίνει άμεσα τηλεδιάσκεψη με τους λογιστές της περιοχής και κάποιον αρμόδιο από το Υπουργείο που θα μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις, να λύσει απορίες και να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά κατά την υποβολή των αιτήσεων στο arogi.gov.gr
  • Να γίνει άμεσα τηλεδιάσκεψη με τους φορείς της περιοχής για να ενημερωθούν και στη συνέχεια να ενημερώσουν τους πολίτες για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν αμέσως μετά την αίτηση για την στεγαστική συνδρομή.
  • Να ανοίξουν άμεσα οι αναστολές των εργαζομένων και όχι μόνο για 3 μήνες καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων δεν θα καταφέρει να ανοίξει έως τότε, λόγω της γραφειοκρατίας που χρειάζεται για την επισκευή των κτηρίων.
  • Να δοθεί παράταση στις επιχειρήσεις που έχουν έδρα στις πληγείσες περιοχές για τη διαβίβαση παραστατικών στο MyDATA τουλάχιστον έως 30/06/2022
  • Να βρεθεί λύση άμεσα για όσους απέκτησαν ακίνητο μέσα στο 2021 είτε από αγορά είτε από κληρονομιά.
  • Να δοθεί εφάπαξ αποζημίωση τύπου «αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού» σε όλες τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές.
  • Να μην επιστραφεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή για τις πληγείσες επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
  • Αποζημίωση ενοικίου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που στεγάζουν επιχειρήσεις που είναι κλειστές (τύπου covid).

Επειδή η πολιτεία οφείλει έμπρακτα και άμεσα να παρέχει την στήριξη τους σε όσους την έχουν ανάγκη

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

-Τι συγκεκριμένο απαντάτε στους πληγέντες της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου;

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ικανοποιηθούν άμεσα  όλα τα παραπάνω;».

(φωτογραφία; Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News