Ηράκλειο: Μεγάλες ελλείψεις σε βασικά φάρμακα – Τι αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος

Κρήτη
Ηράκλειο: Μεγάλες ελλείψεις σε βασικά φάρμακα – Τι αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβλήματα στην τροφοδοσία των φαρμακείων από παράλληλες εξαγωγές και τις μειωμένες δαπάνες καταγγέλλει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου

Πολλές είναι οι ελλείψεις των φαρμακευτικών σκευασμάτων στον νομό Ηρακλείου, με τον αριθμό να ανέρχεται σε μερικές δεκάδες κωδικούς σκευασμάτων. Όπως διευκρινίζουν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών του νομού, οι ελλείψεις εντοπίζονται σε φάρμακα που σχετίζονται με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και σε φαρμακευτικά σκευάσματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, την πήξη του αίματος και τον σακχαρώδη διαβήτη.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως βασική αιτία είναι η παράλληλη εξαγωγή, η οποία γίνεται πίσω από «τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης» και κάποιων επιτήδειων φαρμακοποιών, οι οποίοι θέτουν υπεράνω το προσωπικό όφελος και κέρδος έναντι της υγείας των πολιτών. Ταυτόχρονα, όπως παρατηρούν, υπάρχει και καθυστέρηση παράδοσης φαρμάκων.

Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη φαρμάκων δεν αποτελεί καινούργιο αλλά ούτε και πολύ παλιό φαινόμενο. Δημιουργήθηκε κυρίως όταν η κρατική εξουσία μείωσε σε σημαντικό βαθμό τη φαρμακευτική δαπάνη. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση περιόρισε σε σημαντικό βαθμό τη φαρμακευτική πολιτική (δημόσια και ιδιωτική), σχεδόν 4-5 δισ. ευρώ. Η μείωση του κόστους της φαρμακευτικής δαπάνης, σε συνδυασμό με την πάγια τακτική κάποιων φαρμακοποιών με την ανοχή της Πολιτείας να κάνουν παράλληλη εξαγωγή έχουν δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε οι ελλείψεις των φαρμάκων να είναι μόνιμο και σταθερό φαινόμενο, όπως τονίζουν εκπρόσωποι των φαρμακοποιών.

Διαβάστε επίσης 

⇒ Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει σε ΕΟΠΥΥ, γιατρούς και φάρμακα 

Η εφημερίδα «ΝΚ» επικοινώνησε με εκπροσώπους των φαρμακοποιών οι οποίοι μίλησαν για τις ελλείψεις φαρμάκων που υπάρχουν στο Ηράκλειο.

«Οι ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων στο Ηράκλειο είναι υπαρκτές και ορατές. Υπάρχει έλλειψη φαρμάκων σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, όπως επίσης υπάρχει έλλειψη σε εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον σακχαρώδη διαβήτη. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να ισχυριστώ πως το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο στο Ηράκλειο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα», αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει πως το πρόβλημα εντοπίζεται στην πάγια πρακτική κάποιων επιτήδειων που προχωρούν στην παράλληλη εξαγωγή του φαρμακευτικού σκευάσματος. «Δυστυχώς, υπάρχουν φαρμακοποιοί που αγοράζουν ένα φαρμακευτικό σκεύασμα και, αντί αυτό να διοχετευτεί στην κοινωνία του Ηρακλείου ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή, το στέλνουν στη Γερμανία, στη Γαλλία κ.τ.λ. Ο φαρμακοποιός το αγοράζει 2 ευρώ και κατόπιν στη Γερμανία το πουλάει 15 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο βγαίνει κερδισμένος ο φαρμακοποιός και έμμεσα η Πολιτεία επικροτεί μια τέτοια στάση. Και ο λόγος είναι απλός: Η εξαγωγή ενός φαρμακευτικού σκευάσματος στο εξωτερικό έμμεσα ενισχύει την εξαγωγική δραστηριότητα του κράτους. Βοηθάει στο ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σκουντάκης.

Ο πρώην πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Γιάννης Τσικανδυλάκης, υποστήριξε πως «ασφαλώς και υπάρχουν ελλείψεις στα φαρμακεία του Ηρακλείου. Για παράδειγμα, το ηρεμιστικό Xanax υπάρχει σε 4 κωδικούς στην πλατφόρμα και εδώ και μία εβδομάδα έχουμε μόνο 1 κωδικό. Αναγκαστικά, ο ψυχίατρος πρέπει να προσαρμόσει τη δοσολογία. Το πρόβλημα υπάρχει κυρίως στα πρωτότυπα φάρμακα. Εκεί η έλλειψη είναι μεγάλη. Η έλλειψη είναι εμφανής στα καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα».

Μιλώντας για τις αιτίες του φαινόμενου, επισήμανε πως η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί σε μεγάλο βαθμό ένεκα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης σε συνδυασμό με την παράλληλη εξαγωγή.

«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει πως μπορεί να γίνει εξαγωγή φαρμακευτικού σκευάσματος μόνο εφόσον υπάρχει απόθεμα φαρμάκων τριών μηνών. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν εφαρμόζεται αυτό, ενώ και ο κρατικός έλεγχος είναι απών μέχρι και ανύπαρκτος. Η παράλληλη εξαγωγή είναι, λοιπόν, η βασική αιτία» της έλλειψης φαρμάκων.

Τέλος, άξια αναφοράς είναι και η παρέμβαση του ψυχιάτρου Ιωάννη Γεωργιλαδάκη, ο οποίος μίλησε στη «ΝΚ»: Ο ίδιος υποστήριξε πως πέρυσι υπήρξαν ελλείψεις σε φάρμακα όπως το λίθιο. «Φέτος, δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα όσον αφορά τις ελλείψεις των φαρμάκων. Πέρυσι, ωστόσο, παρατήρησα ότι υπήρξε έλλειψη στο λίθιο, το οποίο αξιοποιείται σε περιπτώσεις διπολικής διαταραχής. Είναι σταθεροποιητής διάθεσης».

Από 3 μέρες έως μία εβδομάδα

Καθυστερήσεις και στην παράδοση

Τις ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα στο Ηράκλειο παρουσιάζει ο γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Ιωάννης Κομονταχάκης, ο οποίος κάνει λόγο για ελλείψεις κυρίως σε φάρμακα που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα, τον σακχαρώδη διαβήτη (ινσουλίνες) και την πήξη του αίματος. «Έχουμε πρόβλημα κυρίως με τα χάπια και όχι τόσο με τις ενέσιμες μορφές σκευασμάτων», υποστηρίζει.

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «υπάρχουν ελλείψεις σε μερικές δεκάδες κωδικούς φαρμάκων στον νομό Ηρακλείου, αλλά υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν την καθυστέρηση. Υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα που ενδέχεται να καθυστερήσουν από 3-4 ημέρες μέχρι και μια εβδομάδα. Επίσης πολλά φάρμακα διατίθενται στους φαρμακοποιούς μία φορά τον μήνα, όπως ένα φάρμακο που αφορά το αναπνευστικό σύστημα. Μάλιστα, πρέπει να δοθεί σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Πολλές φορές η ημερομηνία παρέρχεται και δεν έχει δοθεί ακόμη το φάρμακο».

Ο κ. Κομονταχάκης υπογράμμισε πως είναι ζήτημα της Πολιτείας να ελέγξει τις ποσότητες των φαρμάκων που διοχετεύονται στην αγορά. «Κάθε φάρμακο έχει δύο barcodes. Το κάτω barcode είναι κοινό σε όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, ενώ το πάνω barcode διαφέρει. Η Πολιτεία θα μπορούσε να συνδράμει δημιουργώντας το κατάλληλο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής. Θα μπορούσε να επιβάλει τα δικά της όρια στον αρκετά γραφειοκρατικοποιημένο ΕΟΦ, τον Οργανισμό Φαρμάκων δηλαδή. Η Πολιτεία θα μπορούσε να εξαλείψει κάποια εμπόδια που παρατηρούνται σε περιοχές όπως η Κρήτη, που έχουν να κάνουν με τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις».

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News