Ελαιόλαδο: Έτσι θα παραχθεί με ποιότητα - Πού κυμαίνονται οι τιμές

Κρήτη
Ελαιόλαδο: Έτσι θα παραχθεί με ποιότητα - Πού κυμαίνονται οι τιμές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδηγίες από την Περιφέρεια Κρήτης για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου - Πώς κυμαίνονται οι τιμές - Οι ελαιοπαραγωγοί σε ολόκληρη την Κρήτη κάνουν λόγο για πολύ μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου σε σχέση με την περυσινή χρονιά

Στα κριτήρια που καθορίζουν τη σχέση ποσότητας-ποιότητας για την παραγωγή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου αναφέρεται, με αποδέκτες τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης, δεδομένου ότι στις πρώιμες περιοχές του νησιού η συγκομιδή ελαιοκάρπου έχει ήδη ξεκινήσει.

Στο μεταξύ, οι ελαιοπαραγωγοί σε ολόκληρη την Κρήτη, κάνουν λόγο για πολύ μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου σε σχέση με την περυσινή χρονιά, αλλά και προϊόν υψηλής ποιότητας, όπως όλα δείχνουν. Κι αυτό, καθώς οι καύσωνες του καλοκαιριού εξαφάνισαν τον δάκο, ο οποίος από τον Ιούλιο κυριολεκτικά έκανε... πάρτι, που ευτυχώς για τους ελαιοπαραγωγούς έληξε απότομα, όταν ήρθαν τα 40άρια του Αυγούστου!

Ανάμεσα στα κριτήρια που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για τη βελτιστοποίηση της σχέσης ποσότητα/ποιότητα παραγόμενου ελαιολάδου είναι και τα παρακάτω:

- Το επίπεδο ελαίωσης του καρπού, το οποίο και καθορίζει το ύψος της παραγωγής (γύρω στο 20% για την ποικιλία κορωνέικη).

- Η επιδιωκόμενη ποιότητα ελαιολάδου. Η έγκαιρη συγκομιδή συνδέεται άμεσα με την παραγωγή ελαιολάδου άριστης ποιότητας, υψηλής διατροφικής αξίας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη διάρκεια ζωής κατά την αποθήκευση.

- Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Ενδεχόμενη κακοκαιρία αυξάνει τον κίνδυνο καρπόπτωσης από ισχυρούς ανέμους ή απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

- Η παρουσία εντομολογικών ή/και μυκητολογικών προσβολών στον ελαιόκαρπο.

Διαβάστε επίσης

Ηράκλειο: Ποιοτικό το ελαιόλαδο φέτος, αλλά σε χαμηλές ποσότητες - Πού θα κυμανθούν οι τιμές

Διαβάστε επίσης

Κρητικό ελαιόλαδο: Προβληματισμός για την ξαφνική άνοδο της τιμής

- Η διατήρηση της παραγωγικότητας της ελιάς. Έγκαιρη συγκομιδή επιτρέπει την ταχεία ανάκαμψης των δέντρων και συνδράμει στη διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών που θα δώσουν παραγωγή την επόμενη χρονιά.

- Οι χρονικές διαφορές που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της ωρίμανσης του ελαιοκάρπου μεταξύ διαφορετικών περιοχών του νησιού, ανάλογα με την ποικιλία, το υψόμετρο, την έκθεση του χωραφιού, τη σύσταση του εδάφους, το μικροκλίμα, αλλά και το υδατικό ισοζύγιο και το φορτίο καρποφορίας των δέντρων.

Επισημαίνεται ότι για την αποφυγή παρουσίας υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στο ελαιόλαδο θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα ελάχιστα επιτρεπόμενα χρονικά όρια από τον τελευταίο ψεκασμό ως τη συγκομιδή.

Ανάκαμψη τιμών παραγωγού

Από την πλευρά του, ο επιστημονικός υπεύθυνος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης, σε νέα του ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ κάνει λόγο για κάποια σημάδια ανάκαμψης των τιμών, που φάνηκαν τελευταία σε περιορισμένες περιπτώσεις ειδικών λαδιών (Μαυρελιά και Μανάκι) στην Πελοπόννησο και αγουρόλαδων, βιολογικών κυρίως, στην Κρήτη. Και σε αυτά όμως οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 3,50 ευρώ το κιλό.

Αναφορικά με τις τιμές για τα συνήθη λάδια της περσινής περιόδου, τα οποία στα πλείστα ελαιοτριβεία ήδη εξαντλήθηκαν, σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 27ης/10/21, συνεχίζουν να είναι περίπου ίδιες, κινούμενες στα 3,20-3,30 ευρώ το κιλό.

Σημειώνεται όμως ότι οι μέγιστες τιμές που διαμορφώθηκαν το 2021, στην Ισπανία και Ελλάδα, γενικά ήταν αρκετά υψηλότερες απ’ ό,τι οι αντίστοιχες το 2019 και το 2020.

Και αυτό που οπωσδήποτε είναι συνέπεια της μειωμένης παραγωγής, τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ελλάδα, δημιουργεί σοβαρή προϋπόθεση για διατήρηση ή και άνοδο των τιμών. Ισχύει όμως εάν και εφόσον οι παραγωγοί δεν υποκύψουν σε τεχνάσματα επιτηδείων και μεσιτών και δεν αρχίσουν να πουλούν στις χαμηλότερες προσφερόμενες τιμές.

Ωστόσο, το σοβαρό πρόβλημα που συνεχίζει να υπάρχει προκλητικά επί σειρά ετών είναι η συνεχιζόμενη διαφορά τιμής όχι μόνο σε σχέση με την Ιταλία, αλλά και σε σχέση ακόμη και με την Ισπανία. Και η πρόκληση αυτή βέβαια απευθύνεται κυρίως στους πολιτικούς της χώρας. Όμως απευθύνεται και στους ελαιοπαραγωγούς και τους ηγέτες τους, που θα πρέπει κάποτε με τεκμηριωμένες προτάσεις να ζητήσουν την επίλυση του προβλήματος.

Ο ΣΕΔΗΚ ήδη έκανε τις δικές του προτάσεις. Επιβάλλεται όμως να γίνουν και από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, σύμφωνα με τον γνωστό επιστήμονα.

Ως προς τις ποσότητες που περιμένουμε για φέτος, ο Νίκος Μιχελάκης σε άλλη ανάρτησή του αναφέρει μεταξύ των άλλων: «Κοινή είναι η διαπίστωση για μειωμένη παραγωγή κατά 50-60% σε σχέση με πέρυσι στην Πελοπόννησο, ενώ στην Κρήτη η ερχόμενη παραγωγή εκτιμάται ίδια ή και χαμηλότερη από την επίσης χαμηλή περσινή, δηλαδή κάτω από 70 χιλιάδες τόνους».

Η αξιοποίηση των βροχών

Οι σχετικά καλές βροχοπτώσεις που έπεσαν σχεδόν σε όλη την Κρήτη τον Οκτώβριο και εκείνες που έπεσαν σε λίγες περιοχές στα Χανιά τον Σεπτέμβριο μπορεί να μην ήταν τόσο άφθονες, όπως άλλες χρονιές, ήταν όμως ικανοποιητικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των σταθμών της ΕΜΥ, που παρουσιάζονται συνοπτικά στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ, οι βροχοπτώσεις των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2021 στην Κρήτη κυμάνθηκαν από 45-130mm στα Χανιά, από 60-95mm στο Ρέθυμνο, από 20-80mm στο Ηράκλειο και από 35-50mm στο Λασίθι.

Ωστόσο, η αξιοποίησή τους από τα ελαιόδεντρα για παραγωγή ελαιολάδου απαιτεί ένα ορισμένο αριθμό 20-30 ημερών με ηλιοφάνεια και επομένως απαιτεί κάποια αναμονή για τη συγκομιδή, όπως αναφέρει.

ΕΚΗ: Αναζητούνται εργατικά χέρια για το λιομάζωμα

Στο μεταξύ, όπως κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου καλεί όσους επιθυμούν να εργαστούν κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο στη συγκομιδή ελαιοκάρπου, να προσέρχονται στο ΕΚΗ (λεωφόρος Δημοκρατίας 10) ή να τηλεφωνούν στο 29810/281.981 και ώρες 8 το πρωί με 8 το απόγευμα, ώστε να δηλώνουν την επιθυμία τους για εργασία. Όπως κάθε χρόνο, η ζήτηση για εργατικά χέρια στην ελαιοκομική περίοδο είναι μεγάλη και δεδομένου ότι οι αλλοδαποί εργάτες, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν τον πρώτο λόγο για να εργαστούν στα κρητικά χωράφια, πλέον δεν υπάρχουν ή κάποιοι από αυτούς έρχονται μόνο για την ελαιοκομική περίοδο και αμέσως μετά αποχωρούν, η ζήτηση είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Ήδη στις λίστες του ΕΚΗ είναι εγγεγραμμένοι παραγωγοί που ψάχνουν για εργατικά χέρια από διάφορες περιοχές του νομού, αλλά και άτομα που ζητούν εργασία στην ενδοχώρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News