ΑΣΤΕΚ: Σε οριακή κατάσταση το τμήμα του Αγίου Νικολάου

Κρήτη
ΑΣΤΕΚ: Σε οριακή κατάσταση το τμήμα του Αγίου Νικολάου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι επιτακτικής σημασίας η συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Τουρισμού προς αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων του τμήματος

Η τουριστική εκπαίδευση στον Άγιο Νικόλαο δυστυχώς δεν είναι εφάμιλλη των λαμπρών επιδόσεων που καταγράφει η τουριστική βιομηχανία. Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αθηνάς Πατεράκη στο ΚΡΗΤΗ TV, το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των κενών που διαπιστώνονται αναφορικά με την εκπαιδευτική τουριστική ανεπάρκεια στο νησί, είναι η Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων του Αγίου Νικολάου.

Μεταξύ των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το τμήμα και εν ταυτώ οι φοιτητές, στον αέρα βρίσκεται προς το παρόν η αναβάθμιση του πτυχίου τους, παρά την σχετική κοινή απόφαση των υπουργείων Τουρισμού και Παιδείας τον περασμένο Δεκέμβριο. Ως προέκταση του παραπάνω, οι φοιτητές στερούνται τα προνόμια και τις διευκολύνσεις που προσφέρει η παρουσία ενός πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο βιογραφικό τους.

Σχετικά με την λειτουργία του τμήματος, αγανακτισμένοι δηλώνουν οι φοιτητές καθώς για την ώρα δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί η προκήρυξη των επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής, καθιστώντας άγνωστο το πότε θα ξεκινήσει το ακαδημαϊκό εξάμηνο, με τους σπουδαστές να έχουν βρεθεί να ψάχνουν μόνοι τους λύσεις σε χρόνια ζητήματα.

Οι φοιτητές δηλώνουν πως αντιμετωπίζονται ως σπουδαστές δεύτερης κατηγορίας, καθώς παρά την προσπάθεια τους να περάσουν στη Σχολή, περνώντας την ατραπό των Πανελλήνιων Εξετάσεων, με αρκετούς εκ των οποίων να σημειώνουν αρκετά υψηλές επιδόσεις, το μόνο που βιώνουν είναι η αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση της ακαδημαϊκής τους πορείας.

Πάγιο προβληματισμό για τους σπουδαστές αποτελεί το ζήτημα των βιβλίων, μιας και το σύνηθες είναι να φτάνουν στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, γεγονός που δεν επιτρέπει στους φοιτητές να ανταπεξέλθουν κατά τον προβλεπόμενο τρόπο στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις. Βασικός λόγος που οδηγεί στις φοβερές αυτές καθυστερήσεις των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων είναι οι διαδικασίες διαγωνισμού, οι οποίες κινούνται εξαιρετικά αργά. Το ζήτημα της στέγασης είναι άλλο ένα κεντρικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, καθώς οι 800 και πλέον σπουδαστές δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους βάσει της υπάρχουσας κτηριακής υποδομής.

Είναι επιτακτικής σημασίας η συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Τουρισμού προς αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων του τμήματος, με τον Σύλλογο των Εκπαιδευτικών της Ανώτατης Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων του Αγίου Νικολάου να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου δια την αποστολή επιστολής στην κυβέρνηση, απαιτώντας οριστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σχολή για χρόνια.

(φωτογραφία unsplash)   

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News