Κρήτη

Εξοικονομώ: Ξεκινούν οι αιτήσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στα προηγούμενα προγράμματα άνοιγε η πλατφόρμα και αμέσως εξαντλούταν ο προϋπολογισμός, ενώ φέτος η πλατφόρμα θα ανοίξει και θα μείνει ανοιχτή ένα μήνα για την υποβολή των αιτήσεων, στις οποίες έπειτα θα γίνει συγκριτική αξιολόγηση με βάση συγκεκριμένα κριτήρια

Εντός Νοεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το οποίο υπολογίζεται να συμπεριλαμβάνει 50.000 νοικοκυριά.

Ειδικότερα, το ύψος της επιδότησης αναμένεται να ξεκινά από 40% και φτάνει μέχρι και το 75%, ανάλογα µε το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημά, ενώ για την ίδια συµµετοχή, προβλέπονται χρηµατοδοτικά εργαλεία ώστε να καλυφθεί µε τραπεζικό δανεισµό.

Οι παρεμβάσεις

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης
  • Συστήματα ψύξης – θέρμανσης
  • Αναβάθμιση φωτισμού

Τα κριτήρια με βάση το εισόδημα διαμορφώνονται ως εξής, ατομικό έως 50.000 ευρώ και οικογενειακό έως 60.000 ευρώ.

Το νέο «Εξοικονομώ» έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.

Το νέο πρόγραμμα, το οποίο θα έχει μεγάλες αλλαγές και βελτιωτικές παρεμβάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα και δε θα απαιτεί αυτόν τον αγώνα σπριντ στο... πληκτρολόγιο, όπως συνέβαινε ως τώρα, αναμένεται τελικά να προκηρυχθεί προς τα τέλη του Νοεμβρίου.

Η καθυστέρηση στην προκήρυξη του προγράμματος, που μετατέθηκε από τον Οκτώβριο για τον Νοέμβριο (χωρίς συγκεκριμένη επί του παρόντος ημερομηνία), οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στις μεγάλες ανατιμήσεις που έχουν παρουσιαστεί στην αγορά των οικοδομικών υλικών.

Υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των υλικών και ως εκ τούτου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά σε μια αναγκαία αναθεώρηση και σε αναπροσαρμογές των ανώτατων ορίων που μπορεί να δαπανήσει ένα νοικοκυριό που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Για τον λόγο αυτό, η προκήρυξη πήγε λίγο πιο πίσω. Ωστόσο, από χθες, Τρίτη 26 Οκτωβρίου, είναι διαθέσιμη σε όλους τους ενδιαφερόμενους η ιστοσελίδα του νέου «Εξοικονομώ», δίνοντας έτσι την ευκαιρία για μια πρώτη «γνωριμία» με το δραστικά αλλαγμένο σε όρους, κριτήρια, ποσά χρηματοδοτήσεων κ.λπ. πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ ψύξης, σύστημα ZNX με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού).

Όπως σημειώνει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το νέο «Εξοικονομώ» έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, είναι πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό, δεδομένου ότι καταργείται η χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων και δημιουργείται λίστα επιλαχόντων, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για ευάλωτα νοικοκυριά.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Ως σημαντικότερο κριτήριο ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε

«Το πρόγραμμα ξεκινάει προς τα τέλη Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ειδική ιστοσελίδα το exoikonomo2021.gov.gr που είναι στη διάθεση του κοινού για να δει όλες τις σχετικές πληροφορίες», ανέφερε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

«Στα προηγούμενα προγράμματα άνοιγε η πλατφόρμα και αμέσως εξαντλούταν ο προϋπολογισμός. Τώρα η πλατφόρμα θα ανοίξει και θα μείνει ανοιχτή ένα μήνα για την υποβολή των αιτήσεων. Μετά θα γίνει μια συγκριτική αξιολόγηση των αιτήσεων με βάση κάποια κριτήρια», εξήγησε η ίδια.

«Υπάρχει και ένα bonus 10% για τις πολυκατοικίες που θέλουν να αναβαθμιστούν στο σύνολό τους», ανέφερε ακόμα η κ. Σδούκου.

«Έξυπνο σπίτι σημαίνει να έχεις αυτόματο φωτισμό, ή συστήματα αντλιών θερμότητας, συστήματα θέρμανσης – ψύξης. Είναι οι γνωστές παρεμβάσεις που μπορούν στο σύνολό τους να επιφέρουν το ζητούμενο, την ενεργειακή αναβάθμιση και να μπορέσεις να αλλάξεις τρεις ενεργειακές κατηγορίες στο σπίτι στου. Για να μπεις στο Εξοικονομώ θα πρέπει να ανήκεις στην κατηγορία Γ και κάτω, και με τις παρεμβάσεις που θα κάνεις να ανέβεις τρεις κλάσεις πιο πάνω», τόνισε.

«Ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του καθενός λαμβάνει κάποιος το ποσοστό της επιδότησης, που είναι από 40 έως 75%, και το υπόλοιπο ποσό δηλώνεις στο πρόγραμμα πώς επιθυμείς να το καλύψεις, είτε με συμμετοχή σου, ή με τραπεζικό δανεισμό. Μπορεί κάποιος να πάρει προκαταβολή και να ξεκινήσει, και με την ολοκλήρωση του έργου πληρώνεται και το υπόλοιπο ποσό. Στο κομμάτι του τραπεζικού δανεισμού δίνουμε τη δυνατότητα να επιδοτήσουμε τον τόκο του δανείου. Έχουμε και ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, δημιουργήσαμε ένα εγγυοδοτικό εργαλείο σε συνεργασία με τις τράπεζες, και εγγυόμαστε την αποπληρωμή του δανείου», σημείωσε η κ. Σδούκου κλείνοντας.

Απαλλαγμένο από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το νέο «Εξοικονομώ» θα είναι απαλλαγμένο από τις στρεβλώσεις, τα παράδοξα και τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.

Στο περσινό πρόγραμμα είχαμε δει ουσιαστικά ένα σκηνικό που παρέπεμπε σε αγώνα ταχύτητας, αφού ίσχυσε η λογική της ένταξης με χρονική σειρά προτεραιότητας μέσα στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που άνοιξε διαδοχικά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ανά περιφέρεια. Ουσιαστικά πετύχαινε να ενταχθεί όποιος ήταν πιο γρήγορος στην πληκτρολόγηση των διαδικαστικών, με αποτέλεσμα να μένουν «έξω» άνθρωποι που πραγματικά είχαν ανάγκη να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα ακίνητά τους.

Στο νέο «Εξοικονομώ» υιοθετείται μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία, καθώς και άλλα κριτήρια ένταξης.

Εισαγωγή κοινωνικών κριτηρίων για ΑμεΑ, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, κριτήριο των βαθμοημερών, με το οποίο λαμβάνονται υπόψη οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, αλλά και εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων είναι μερικές μόνο από τις καινοτομίες σε επίπεδο κριτηρίων για το νέο πρόγραμμα, ενώ προβλέπεται νέα ειδική κατηγορία αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο «Εξοικονομώ» αναπροσαρμόζεται το ύψος της επιδότησης για τις επιλέξιμες παρεμβάσεις. Από 180 ευρώ/τ.μ. το μάξιμουμ, που προβλεπόταν αρχικά, αυξάνεται σε 200 ευρώ/τ.μ. Για την αγορά «έξυπνων συσκευών» το αρχικό ανώτατο ποσό των 1.500 ευρώ που θα δινόταν αυξάνεται σε 2.500 ευρώ. Αντίθετα, θα παραμείνει σταθερό το ποσό της επιδότησης για το σύνολο των δαπανών ενεργειακής αναβάθμισης, που φτάνει κατ’ ανώτατο όριο τις 28.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια