Κεφαλογιάννης: Ζητά ενίσχυση από την Ε.Ε. για τους ναούς του Αρκαλοχωρίου

Κρήτη
Κεφαλογιάννης: Ζητά ενίσχυση από την Ε.Ε. για τους ναούς του Αρκαλοχωρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ευρωβουλευτής Μανόλη Κεφαλογιάννης ζητά με ερώτησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενίσχυση για την αποκατάσταση των Ιερών Ναών του Αρκαλοχωρίου που υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς

«Κοινοτική ενίσχυση για την αποκατάσταση των Ιερών Ναών που υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς» που έπληξαν την περιοχή του Αρκαλοχωρίου και ευρύτερα την περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδος ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Μανόλης Κεφαλογιάννης.

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι οι Ιεροί Ναοί και τα ετοιμόρροπα καμπαναριά πολλών εξ αυτών αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης της περιοχής που επλήγη.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Οι πληγές που άνοιξαν από τους πρόσφατους καταστρεπτικούς σεισμούς, που είχαν ως επίκεντρο το Αρκαλοχώρι του νομού Ηρακλείου στην Κρήτη, παραμένουν ακόμη ανοικτές. Μία από τις σημαντικές συνέπειες που άφησαν πίσω τους οι σεισμοί είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση της Ελλάδας.

Πάνω από 100 μεγάλοι και μικροί Ιεροί Ναοί έχουν πληγεί σοβαρά από τους σεισμούς. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι το μοναδικό θύμα του σεισμού έχασε τη ζωή του εντός ενός Ιερού Ναού στον οποίο διενεργούταν εργασίες αποκατάστασης. Στην πλειονότητά τους οι πληγέντες ναοί παραμένουν για λόγους ασφαλείας κλειστοί και δεν πραγματοποιούνται λειτουργίες ή άλλες ιερές τελετές. Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας των πετρόκτιστων ναών είναι οι μεγάλες ρηγματώσεις, η υποχώρηση τμημάτων τους, αλλά και τα ετοιμόρροπα καμπαναριά. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις κρίνεται κατεπείγουσα η άμεση αποκατάσταση των καμπαναριών, καθώς αυτά αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Από κοινοτικά ταμεία μπορεί να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση των Ιερών Ναών των ετοιμόρροπων καμπαναριών που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς, καθώς αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης της περιοχής που επλήγη;».

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News