Σεισμός: Νέα μέτρα για τους σεισμόπληκτους

Κρήτη
Σεισμός: Νέα μέτρα για τους σεισμόπληκτους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε πληγείσες επιχειρήσεις ανακοίνωσε το υπουργείο - Καθυστερεί η εγκατάσταση των σεισμοπαθών στους οικίσκους

Την ώρα που η γη εξακολουθεί να τρέμει κάτω από τα πόδια των κατοίκων, η ανάγκη για την αμεσότατη έλευση των οικίσκων και την εγκατάσταση των σεισμόπληκτων συμπολιτών μας εντός αυτών γίνεται ακόμα πιο έντονη. Το κόστος στέγασης σε ξενοδοχειακές μονάδες είναι δυσβάστακτο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας στην “ΚΡΗΤΗ TV” και τη Ράνια Μωραΐτη. Στο μεταξύ, η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα εξακολουθεί να προκαλεί αναστάτωση, με τους κατοίκους να δηλώνουν πλέον κουρασμένοι από την ταλαιπωρία και την όλη κατάσταση. Εξίσου αποκαρδιωτική η εικόνα και στην αγορά της περιοχής, με την κυβέρνηση να προχωράει σε νέα μέτρα.

Τη λύπη και τον φόβο του εξέφρασε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανόλης Φραγκάκης, για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση επί των σεισμόπληκτων περιοχών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική κατάπτωση αποτελεί σημαντικότατη συνέπεια των πολυεπίπεδων προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος.

Όπως τονίζει, οι παροχές προς τους σεισμόπληκτους σε καθημερινή βάση στοιχίζουν και, παρά την οικονομική ενίσχυση που έχει δοθεί, οι πόροι των τοπικών Αρχών εξαντλούνται γρήγορα. Η δε καθυστέρηση εγκατάστασης των σεισμόπληκτων στους οικίσκους επιτείνει το πρόβλημα, αφού το κόστος των ξενοδοχείων όπου στεγάζονται οι πληγέντες είναι πολύ μεγάλο. Μάλιστα, η εγκατάσταση στους οικίσκους θα πραγματοποιηθεί με σειρά προτεραιότητας μεταξύ των δικαιούχων. Όπως είπε ο κ. Φραγκάκης, «υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο “γραμμές” μέσα στον Δήμο: Η μία έχει να κάνει με τα κοινωνικά κριτήρια. Η άλλη, με την απαλλαγή από το βάρος των ξενοδοχειακών αμοιβών. Δεν ξέρω ποια από τις δυο θα επικρατήσει στο τέλος. Ίσως γίνει κάτι ενδιάμεσο. Σε κάθε περίπτωση και τα δύο αποτελούν πολύ σοβαρά θέματα».

Οι σεισμοπαθείς συμπολίτες, που από την ημέρα του μεγάλου σεισμού μετακινούνται σε αμάξια, σκηνές, γυμναστήρια, ξενοδοχεία και λοιπούς χώρους, αναμένουν την εγκατάστασή τους σε οικίσκους, ως μια προσωρινή αλλά πιο σταθερή λύση κατοικίας. Τη δεδομένη στιγμή φιλοξενούνται 133 άτομα σε ξενοδοχεία, περίπου 125 σε σκηνές και 55 εντός κλειστών γυμναστηρίων. «Δεν μπορείς έναν πολύτεκνο οικογενειάρχη, που έχει 3-4 παιδιά, που μένει σε μια σκηνή, να μην τον βάλεις στον οικίσκο. Και από την άλλη δε γίνεται να έχεις κόσμο στα ξενοδοχεία, γιατί δεν μπορείς να πληρώνεις τα ξενοδοχεία. Γι’ αυτό, αν ερχόντουσαν αυτοί οι 90 οικίσκοι και οι 44 της κ. Αγγελοπούλου - στο σύνολο 134 - τότε τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα και πιο άμεσα», σχολίασε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος.

Η μονιμότητα μιας ζεστής στέγης αποτελεί επιθυμία κάθε συμπολίτη μας που έχει πληγεί. Στο μεταξύ, η θλίψη για τα σπίτια και τις περιουσίες τους, αλλά και ο φόβος για τους αλλεπάλληλους σεισμούς δε φεύγει από τον νου τους. Όπως τον ισχυρό σεισμό της Κυριακής, με ένταση 3,7 ρίχτερ, που ξύπνησε εκ νέου δραματικές μνήμες. Όπως δήλωσαν πολίτες στον φακό της “ΚΡΗΤΗ TV”, «φυσικά καταλάβαμε χθες (σ.σ. προχθές) τον σεισμό. Κάνουμε υπομονή. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Και ευχόμαστε να μην κάνει κάποιον μεγαλύτερο σεισμό».

Εξίσου απογοητευτική η εικόνα στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα του Αρκαλοχωρίου, με τους επαγγελματίες να θρηνούν για τους χρόνιους κόπους τους: «Μεγάλη απογοήτευση να βλέπεις τους κόπους μιας ζωής να “φεύγουν” σε 20 δευτερόλεπτα», εξέφρασε περίλυπος ένας καταστηματάρχης, κάτοικος Αρκαλοχωρίου.

Πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις στο Αρκαλοχώρι εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά, καθώς ο κίνδυνος από τα ετοιμόρροπα κτήρια παραμένει. Τα συγκεκριμένα κτήρια, αν και έχουν δηλωθεί «κόκκινα», δεν έχουν ακόμη κατεδαφιστεί. Παράδειγμα, το τριώροφο κτήριο - γνωστό από τις πολλαπλές ανακοινοποιήσεις στο διαδίκτυο - το οποίο γέρνει από την πρώτη μέρα και κυριολεκτικά είναι σαν να “αιωρείται” στον αέρα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι εργασίες κατεδάφισης αναμένεται να ξεκινήσουν από την ερχόμενη Πέμπτη και όχι νωρίτερα, αφού οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούν έτι μία φορά την όλη διαδικασία.

Τα κτήρια που κρίνονται άμεσα κατεδαφιστέα είναι 75 σε αριθμό, σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη. Ο ίδιος τόνισε ότι «αυτά πρέπει να τα ξέρει ο κόσμος. Και ζητάμε μία μεγάλη συγνώμη! Εγώ, ειδικά, στεναχωριέμαι πάρα πολύ... δε θέλω να περνάω από εκεί, γιατί βλέπω όλες τις επιχειρήσεις να είναι κλειστές και ματώνει η καρδιά μου. Δεν είναι σωστό αυτό που γίνεται. Για παράδειγμα, χθες Κυριακή (σ.σ. προχθές), κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Πρόεδρου της Δημοκρατίας στο Αρκαλοχώρι, έβλεπες ένα Αρκαλοχώρι “νεκρό”».

Δυνατότητα στις σεισμόπληκτες επιχειρήσεις να θέσουν τους εργαζόμενούς τους σε τρίμηνη αναστολή, στους οποίους θα παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, της τάξης των 534 ευρώ για κάθε μήνα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, μετά από επίκαιρη ερώτηση που έθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου για τα παρόντα θέματα.

Ο υφυπουργός εξέφρασε από το βήμα της Βουλής την «αμέριστη συμπαράστασή» του «στους κατοίκους της Κρήτης που δοκιμάζονται», διαβεβαιώνοντας ότι «η κυβέρνηση, ο κρατικός μηχανισμός και η Πολιτεία θα μεριμνήσουν συνολικά και θα κάνουν ότι περισσότερο γίνεται, το συντομότερο δυνατό, για να αποκατασταθεί η ζωή των συμπολιτών μας».

Διαβάστε επίσης

⇒ Τσακλόγλου: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων του Ηρακλείου

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο, όσον αφορά τις πληγείσες περιοχές του νομού Ηρακλείου:

  1. Την καταβολή επιδόματος σε ανέργους για τρεις επιπλέον μήνες.
  2. Ειδικό κρατικά επιδοτούμενο πρόγραμμα για τις πληγείσες επιχειρήσεις για εργαζόμενο και εργοδότη.
  3. Χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων, ύψους 534 ευρώ, με Δώρο Χριστουγέννων και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Ο κ. Τσακλόγλου συμφώνησε με την πρόταση του κ. Κεγκέρογλου για την παροχή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ανακοινώνοντας ότι έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο νομοθετικής διάταξης, που εμπεριέχει «ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων» για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το σχέδιο, παρέχεται δυνατότητα αναστολής από τις πληγείσες επιχειρήσεις, στις συμβάσεις εργασίας, προς έναν ή και παραπάνω εργαζομένους, από την ημέρα των ζημιών μέχρι και - το ανώτατο - τρεις μήνες. Οι εργαζόμενοι είναι, κατόπιν, δικαιούχοι έκτακτης αποζημίωσης «ειδικού σκοπού» των 534 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, τους παρέχεται Δώρο Χριστουγέννων, αλλά και πλήρης ασφαλιστική κάλυψη. Μάλιστα, για τους πληγέντες, η διοίκηση του ΟΑΕΔ ανανέωσε αυτόματα όλα τα δελτία ανεργίας των εγγεγραμμένων ανέργων και εκείνων που τα δελτία τους έληξαν ή λήγουν από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και τις 17 Οκτωβρίου 2021.

Παράλληλα, η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Κεγκέρογλου την προηγούμενη εβδομάδα, όπως είχε δημοσιευτεί και σε προηγούμενο έντυπο της «ΝΚ», για τη δημιουργία Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, έγινε δεκτή από το υπουργείο, με βάση σχετική ανακοίνωση. Οι λεπτομέρειες για τον ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου - όπως θα ονομάζεται ο νεοϊδρυθείς τομέας - θα ανακοινωθούν με νέο ΦΕΚ στο προσεχές μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετική πρόταση είχε καταθέσει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Μάθημα σε λυόμενα - Με τηλεκπαίδευση μόνο το ΕΠΑ.Λ. Αρκαλοχωρίου

Μέσα στις 52 νεοφερμένες κινητές αίθουσες διδασκαλίας η εκπαιδευτική διδασκαλία «ρέει» κανονικά για τα σχολεία του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, με τους μαθητές να προσαρμόζονται στη νέα τους καθημερινότητα.

Οι λυόμενες δομές αποτέλεσαν την καλύτερη δυνατή λύση για τη δεδομένη στιγμή, παρέχοντας τόσο ασφάλεια έναντι των ασταμάτητων σεισμών, όσο και δυνατότητα διά ζώσης - και άρα ουσιαστικής - εκπαίδευσης στους μαθητές. Με τηλεκπαίδευση εξακολουθεί να λειτουργεί μόνο το ΕΠΑ.Λ. Αρκαλοχωρίου, για το οποίο αναμένονται ακόμα οι αίθουσες-οικίσκοι. Χθες κατέφτασαν έξι νέες λυόμενες αίθουσες, που προορίζονται για τα σχολεία Καστελίου και Αρκαλοχωρίου.

Μάλιστα, πολλά από τα σχολικά κτήρια αναμένεται να έχουν επιδιορθωθεί και τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι και το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Μανόλη Φραγκάκη, ο οποίος μίλησε στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ TV”. Όπως είπε ο ίδιος, «σήμερα θα συναρμολογηθούν και οι τελευταίες αίθουσες - πέντε για το Καστέλι και μία για το Αρκαλοχώρι. Δώσαμε προτεραιότητα στα παιδιά, γιατί είναι, πραγματικά, μια πάρα πολλή ευαίσθητη κοινωνική ομάδα. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι οι σεισμοί είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που μπορεί να το έχουμε σε όλη μας τη ζωή, που δεν εξαρτάται από εμάς, κι ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε και να αναστέλλουμε δράσεις γι’ αυτό. Για αυτό επιμέναμε και κάναμε για παράδειγμα την παρέλαση».

Βέβαια, μεταξύ των σχολείων που επιδέχονται αμεσότερες επιδιορθώσεις δε συγκαταλέγονται οι σχολικές μονάδες του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου, του 2ου Δημοτικού Αρκαλοχωρίου και του Δημοτικού Σχολείου στο Θραψανό, που χαρακτηρίζονται από εκτεταμένες ζημιές, απαιτώντας από χρόνια επιδιόρθωση μέχρι και κατεδάφιση.

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News