Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΑΣΗ: Στην Αθήνα την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης

Κρήτη
Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΑΣΗ: Στην Αθήνα την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά την πρόθεση του υπουργού να βάλει τάξη στις επιδοτήσεις, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι φαίνεται να βρίσκονται σε θέσεις μάχης, με τις αποφάσεις τους αναφορικά με τις αντιδράσεις τους να γνωστοποιούνται αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετά από την παγκρήτια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΑΣΗ

Στην παγκρήτια σύσκεψη των αγροτοκτηνοτροφικών φορέων, που έλαβε χώρα σήμερα και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση για συλλαλητήριο στην Αθήνα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου.

Παράλληλα συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή αποτελούμενη από 21 μέλη, εκπροσώπους συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών φορέων του πρωτογενούς τομέα της Κρήτης για την διοργάνωση του συλλαλητηρίου.

Υπενθυμίζεται πως μεγάλες είναι οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων μετά το νέο «ψαλίδι» στις επιδοτήσεις, με την ΕΑΣΗ να οργανώνει άμεση σύσκεψη προς αντιμετώπιση των νέων μεγάλων ζητημάτων που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, καθώς πέρα από τις επιδοτήσεις οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν ακόμη τα μεγάλα ζητήματα των βοσκότοπων, των δασικών χαρτών και του αυξημένου κόστους παραγωγής, με τους ίδιους να δηλώνουν πως ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας έχει φτάσει σε αδιέξοδο.

Ο συνδυασμός όλων  των παραπάνω έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες του χώρου σε αγανάκτηση, με τους κτηνοτρόφους να αναφέρουν ότι πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Η εκρηκτική κατάσταση δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξουν κινητοποιήσεις στο άμεσο μέλλον, τόσο στην Κρήτη όσο και στην Αθήνα.  

Την υπάρχουσα αγανάκτηση φαίνεται να πυροδότησαν ακόμη περισσότερο οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος έμεινε ανυποχώρητος αναφορικά με τα κριτήρια καταβολής των επιδοτήσεων, σημειώνοντας παράλληλα πως υπήρχαν επιτήδειοι οι οποίοι έπαιρναν διπλά δικαιώματα. «Ενοχλούνται οι πονηροί και ευνοούνται οι νοικοκύρηδες» τόνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως «η νέα Κ.Υ.Α διασφάλισε 67 εκ. ευρώ για τους πραγματικούς κτηνοτρόφους». Παρά την πρόθεση του υπουργού να βάλει τάξη στις επιδοτήσεις, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι φαίνεται να βρίσκονται σε θέσεις μάχης, με τις αποφάσεις τους αναφορικά με τις αντιδράσεις τους να γνωστοποιούνται εντός των επόμενων ημερών.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News