Κρήτη

Πολυτεχνείο Κρήτης - Κεραμέως: Παρέμβαση εισαγγελέα για τον «αναγκαστικό εγκλεισμό» του καθηγητή

Η υπουργός Παιδείας Κεραμέως με επιστολή της στον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, ζητά ενημέρωση σχετικά με το περιστατικό, καθώς και για τις ενέργειες που έχουν ακολουθήσει από την μεριά της διοίκησης

Την παρέμβαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως προκάλεσε δημόσια καταγγελία που αναφέρεται σε περιστατικό πολύωρου «αναγκαστικού εγκλεισμού» του Κοσμήτορα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, «ομάδα 20-30 ατόμων, σημαντικός αριθμός εκ των οποίων δεν έχει σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα», συμμετείχε στο περιστατικό. «Η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στα Πανεπιστήμιά μας. Είναι αδιανόητο να λαμβάνουν χώρα περιστατικά περιορισμού ελευθερίας, καταναγκασμού, απειλών, ύβρεων ή παρεμπόδισης των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και η θωράκιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στα Πανεπιστήμιά μας, ώστε οι φοιτητές μας, οι καθηγητές μας, τα μέλη του προσωπικού μας να έχουν το περιβάλλον που τους αρμόζει. Ακριβώς γι’ αυτό κίνησα τις νόμιμες διαδικασίες για την πλήρη διερεύνηση του καταγγελθέντος, σοβαρού αυτού περιστατικού», δήλωσε η υπουργός Παδείας, Νίκη Κεραμέως, ζητώντας την παρέμβασή του εισαγγελέα Χανίων, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις που έλαβαν χώρα εντός του Πολυτεχνείου Κρήτης, όταν Κοσμήτορας φέρεται να υπέστη αναγκαστικό εγκλεισμό για περίπου 4 ώρες, να δέχτηκε ύβρεις και απειλές, να παρεμποδίστηκε η εκτέλεση των διοικητικών και διδακτικών του καθηκόντων, να του απαγορεύτηκε με βία η χρήση τηλεφώνου και να πιέστηκε για υπογραφή δήλωσης παρά τη θέλησή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κοσμητείας, ο Κοσμήτορας κρατήθηκε από την ομάδα σε «αποπνικτική ατμόσφαιρα και υπό συνεχείς ύβρεις, απαγορεύοντάς του να βγει από το γραφείο [...] Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του απαγορεύθηκε με βία η χρήση του σταθερού τηλεφώνου του γραφείου του, ενώ παριστάμενος προσπάθησε να του βάλει στυλό στο χέρι για να υπογράψει» την ανάκληση ενός email, που είχε σταλεί στον πρώτο φοιτητή και μια δήλωση επ αυτού. Μάλιστα οι άγνωστοι τον βιντεοσκοπούσαν και τον φωτογράφιζαν.

Η κ. Κεραμέως με επιστολή της στον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, ζητά ενημέρωση σχετικά με το περιστατικό, καθώς και για τις ενέργειες που έχουν ακολουθήσει από την μεριά της διοίκησης. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο εάν έχουν ενημερωθεί οι αρχές για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών από τους υπαιτίους.

Συγκεκριμένα:

  • Με αναφορά στον Εισαγγελέα Χανίων, ζητά την παρέμβασή του προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις που έλαβαν χώρα εντός του Πολυτεχνείου Κρήτης κατά τη διάρκεια του φερόμενου περιστατικού. Ο Κοσμήτορας φέρεται να υπέστη αναγκαστικό εγκλεισμό για περίπου 4 ώρες, να δέχτηκε ύβρεις και απειλές, να παρεμποδίστηκε η εκτέλεση των διοικητικών και διδακτικών του καθηκόντων κατά το διάστημα αυτό, να του απαγορεύτηκε με βία η χρήση τηλεφώνου και να πιέστηκε για υπογραφή δήλωσης παρά τη θέλησή του.
  • Με επιστολή στον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, ζητά ενημέρωση σχετικά με το ως άνω περιστατικό καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες προέβη η διοίκηση του Ιδρύματος για την αντιμετώπιση του συμβάντος κατά τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία, τόσο με την αναφορά της στις αρμόδιες αρχές της χώρας όσο και με την κίνηση των σχετικών διαδικασιών εντός του Ιδρύματος για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών από τους υπαιτίους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια