Ανατιμήσεις: Έως και 120% αύξηση στα οικοδομικά υλικά - Τι αναφέρουν οι φορείς του Ηρακλείου

Κρήτη
Ανατιμήσεις: Έως και 120% αύξηση στα οικοδομικά υλικά - Τι αναφέρουν οι φορείς του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο εφικτή είναι η αγορά διαμερίσματος στην Ελλάδα - Σε ποια ζώνη τιμών ανήκει το ακίνητο σας - Οι Έλληνες ξοδεύουν το 50% των χρημάτων τους στα ενοίκια

Σε δυσμένεια έχει περιέλθει ο κατασκευαστικός κλάδος της Κρήτης μετά τις ανατιμήσεις- «φωτιά» στα οικοδομικά υλικά. Μάλιστα, οι ανατιμήσεις των προϊόντων είναι τόσο υψηλές, που σε ορισμένα υλικά αγγίζουν το 75%, ενώ δεν υπάρχει ενδεικτικότερο παράδειγμα από εκείνο του χάλυβα, όπου μέσα σ' ένα μήνα σημείωσε πρωτοφανή αύξηση της τάξης του 120%.

Η αύξηση της τιμής των οικοδομικών υλικών έχει οδηγήσει αναπόφευκτα στην αύξηση του κόστους κατασκευής της οικοδομής κατά 20 με 30%. Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου της Κρήτης, η αύξηση του κόστους οικοδομής θα δημιουργήσει προβλήματα βιωσιμότητας του επαγγέλματος του οικοδόμου στο άμεσο μέλλον.

Η ανατίμηση έχει πλέον καταστεί καθημερινή υπόθεση, αφού οι τιμές σε πολλά και βασικά αγαθά έχουν αυξηθεί. Δεν είναι όμως μόνο οι τιμές προϊόντων σε σούπερ-μάρκετ που έχουν αυξηθεί, αλλά και οι τιμές των οικοδομικών υλικών.

Πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούνται από ειδικούς του κατασκευαστικού κλάδου έχουν σημειώσει αύξηση της τιμής. Οι τιμές προϊόντων όπως οι σωλήνες χαλκού, η ξυλεία και το σίδηρο οπλισμού είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Τεράστια αναμένεται να είναι η αύξηση και στο τσιμέντο, με την τιμή του να ανέρχεται στα 77 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

Διαβάστε ακόμη: Αντικειμενικές αξίες - valuemaps.gov.gr: Σε ποια ζώνη τιμών ανήκει το ακίνητο σας

Η «ΝΚ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων ν. Ηρακλείου Γιάννη Γωνιανάκη, ο οποίος μίλησε για τις ανατιμήσεις των προϊόντων και υποστήριξε πως οι ανατιμήσεις αγγίζουν αύξηση της τάξης του 15-75%.

«Οι ανατιμήσεις που συμβαίνουν καθημερινά δεν αφορούν προϊόντα κατανάλωσης, αλλά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στον κατασκευαστικό κλάδο. Και πιστεύω πως δεν υπάρχει πιο τρανταχτό παράδειγμα από τον χάλυβα ή κοινώς ατσάλι. Ο χάλυβας είναι βασικό προϊόν στην οικοδομή. Η τιμή του ήταν πάντα 0,50 ευρώ/κιλό και αυξήθηκε κατά 60 λεπτά, με αποτέλεσμα η τιμή του τώρα να είναι στο 1,10 ευρώ/κιλό. Μιλάμε για αύξηση 120%. Η αύξηση αυτή συνέβη μέσα σ’ ένα μήνα. Ένα κλασικό παράδειγμα που η αύξηση της τιμής αναμένεται να είναι κατακόρυφη είναι το τσιμέντο. Το τσιμέντο πουλιέται 70 ευρώ/κυβικό μέτρο και αναμένουμε από μέρα σε μέρα να πάει στα 77 ευρώ. Αυτή τη στιγμή, όλα τα οικοδομικά υλικά έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 15-75%. Το αποτέλεσμα είναι να έχει ανέβει το κόστος της οικοδομής κατά 20-30%», υποστήριξε ο κ. Γωνιανάκης.

Ενδεικτικά, στα παρακάτω οικοδομικά υλικά έχει αυξηθεί η τιμή τους: πετρέλαιο κίνησης-Diesel (24,8%), σίδηρο οπλισμού (17%), σωλήνες χαλκού (15,7%) και αγωγοί χάλκινοι (14,3%).

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η αύξηση του κόστους οικοδομής θα δημιουργήσει πρόβλημα στον κλάδο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, ενώ δε θα είναι λίγοι εκείνοι που θα αναγκαστούν να προχωρήσουν στη μίσθωση ενοικίου.

Οι αυξημένες τιμές, όπως εκτιμούν επαγγελματίες του κλάδου, θα περιορίσουν τη ζήτηση νεόδμητων κατοικιών και θα στρέψουν τους υποψήφιους αγοραστές στη λύση του ενοικίου, ενώ έμμεσα θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην υλοποίηση μεγάλων projects υποδομών που έχουν μπει στην τελική ευθεία λόγω των σημαντικών ανατιμήσεων σε βασικά υλικά, όπως τα μέταλλα (σίδηρος, χαλκός αλουμίνιο), τα πλαστικά (PVC, πολυαιθυλένιο κ.λπ.), το πετρέλαιο και τα παράγωγά του, όπως ασφαλτικά προϊόντα.

«Το πρόβλημα είναι ότι μεγάλες βιομηχανίες που ασχολούνται με τη δημιουργία οικοδομικών υλικών θα αυξήσουν τα κέρδη τους εξαιτίας της αύξησης της τιμής. Δε συμβαίνει το ίδιο με τον ειδικευόμενο εργάτη ή τον ανειδίκευτο εργάτη, του οποίου ο μισθός μένει σε σταθερά επίπεδα. Αυτό που πρέπει να κάνει άμεσα η κυβέρνηση είναι να βάλει τους περιορισμούς, ώστε να μην οδηγήσει στην έξοδο μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού. Πολλοί οικοδόμοι θα φύγουν από τον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ οι άνθρωποι θα βρουν άλλους τρόπους στέγασης, όπως η ενοικίαση ενός σπιτιού. Επίσης, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες ενδεχομένως αντιληφθούν το μεγάλο κόστος και ίσως δεν προχωρήσουν σε μια πιθανή επέκτασή τους», ανέφερε ο κ. Γωνιανάκης.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο οικοδόμος κ. Μύρων Κοτσυφός, ο οποίος εξέφρασε την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκειά του πως, παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν στον χώρο της οικοδομής, η ανατίμηση δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα. Όπως ανέφερε, τα μεροκάματα έχουν πέσει δραματικά, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές σε οικοδομικά προϊόντα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει αύξηση της τιμής σε υλικά όπως τα χρώματα που χρησιμοποιούμε. Τα χρώματα που χρησιμοποιούμε στην οικοδομή έχουν σημειώσει άνοδο της τάξης 20-25%. Οι ανατιμήσεις είναι ένα φαινόμενο ορατό και, δυστυχώς, σε πάγια προβλήματα που έχουμε θέσει στην κυβέρνηση και μας απασχολούν ως κατασκευαστικό κλάδο δεν έχουμε λάβει απάντηση. Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες έχουν καταφέρει να παίρνουν χρήματα μέσω της ανατίμησης και συνεχίζουν και υφίστανται προβλήματα, όπως η υπερεντατικοποίηση της εργασίας, τα εργατικά ατυχήματα κ.ά.», τόνισε ο κ. Κοτσυφός.

Στ. Βοργιάς: Πρωτόγνωρη η ύφεση στον κατασκευαστικό κλάδο

Παρέμβαση έκανε στη «ΝΚ» και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς. Ο κ. Βοργιάς επισήμανε πως οι ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών είναι ένα πρόβλημα μείζονος σημασίας, που θα απασχολήσει το Εργατικό Κέντρο.

 «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ένα ντόμινο ανατιμήσεων σε πολλά προϊόντα. Από την αύξηση της τιμής του αλευριού κατά 30%, πλέον βλέπουμε αύξηση της τιμής σε προϊόντα όπως το αλουμίνιο και το σίδηρο. Ο κατασκευαστικός κλάδος αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη ύφεση. Ως Εργατικό Κέντρο, οι ανατιμήσεις των προϊόντων, όπως τα οικοδομικά υλικά, είναι μείζον πρόβλημα και σίγουρα θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες. Η αύξηση των τιμών δημιουργεί σταδιακά πληθωρισμό, δημιουργώντας βαθύ τέλμα τόσο στην αγοραστική ζήτηση όσο και στην εθνική οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Βοργιάς.

Αντικειμενικές αξίες - valuemaps.gov.gr: Σε ποια ζώνη τιμών ανήκει το ακίνητο σας

Η εφαρμογή valuemaps.gov.gr δείχνει τη γεωχωρική απεικόνιση αντικειμενικών αξιών και τον υπολογισμό αξίας των ακινήτων.

Πρόκειται για υπηρεσία που υλοποιήθηκε από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία στο τέλος Ιουνίου του 2021.

Ακίνητα: Αύξηση τιμών στην Κρήτη - Οι πιο δημοφιλείς περιοχές

Μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των ακινήτων καταγράφηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, στην χώρα μας.

Η αύξηση στις τιμές των ακινήτων στην Κρήτη ανέρχεται στο 8% για το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ αύξηση κατά 15% καταγράφεται και στον όγκο των αγοραπωλησιών στην αντίστοιχη περίοδο.

Οι πιο δημοφιλείς περιοχές του Ηρακλείου

Μεγάλη άνοδο στη ζήτηση των ακινήτων καταγράφεται σε συγκεκριμένες περιοχές του Ηρακλείου, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση… ασφαλείας από το κέντρο, προσφέροντας, ωστόσο, εύκολη πρόσβαση προς την πόλη.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει στο neakriti.gr o Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, «μεγάλη ζήτηση ακινήτων καταγράφεται στο παραλιακό μέτωπο από την περιοχή του Κοκκίνη Χάνι μέχρι και την Μίλατο». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται επί παραδείγματι και οι Γούρνες, Γούβες, Χερσόνησος, Μάλια, Σταλίδα κ.α.

Κύριος λόγος της αυξημένης ζήτησης σε αυτές τις περιοχές, είναι η προοπτική αξιοποίησης, με το βλέμμα στραμμένο στην μελλοντική υλοποίηση του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, αλλά και των επικείμενων οδικών του συνδέσεων.

Στον πίνακα που ακολουθεί σταχυολογούνται ενδεικτικές τιμές ζώνης στις περιοχές του Ηρακλείου:

ΠεριοχήΤιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο
  
Ηράκλειο – Πατέλεςαπό 1.000 έως 2.250
Αλικαρνασσόςαπό 900 έως 1.400
Καλλιθέααπό 600 έως 1.200
Γάζιαπό 750 έως 1.550
Κρουσώναςαπό 650 έως 950
Τύλισοςαπό 600 έως 750
Μοίρεςαπό 650 έως 1.050
Τυμπάκιαπό 650 έως 1.300
Γούβεςαπό 650 έως 1.300
Μάλιααπό 600 έως 1.600
Χερσόνησοςαπό 600 έως 2.000

Οι προτιμήσεις των αγοραστών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ηλικιακή κατανομή των πωληθέντων ακινήτων. Οι αγοραστές ακινήτων στην Κρήτη κινούνται κατά βάση σε ακίνητα παλαιάς κατασκευής, αναζητώντας μια πιο οικονομική λύση.

Όπως αναφέρει ο κ. Αράπογλου, «πιο ψηλά στις προτιμήσεις είναι τα ακίνητα 20ετιας και 30ετίας, κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής τους, καθώς μπορούν να πωληθούν πιο εύκολα». Η τάση που διαμορφώνεται στην αγορά ακινήτου, αφορά οικόπεδα σε παραθαλάσσιες περιοχές που δεν απέχουν πολλά χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου, στα οποία κτίζονται μονοκατοικίες προκάτ ή με κύριο υλικό την πέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν εστιάζεται, πλέον, σε διαμερίσματα πολυκατοικιών. Αυτή η μετατόπιση προκύπτει λόγω και της πανδημίας, η οποία που έχει στρέψει τη ζήτηση από πλευράς των αγοραστών σε σπίτια με μεγαλύτερους χώρους, αγροικίες και σε συνδυασμό με τα έργα ανάπτυξης και υποδομών μεγάλης εμβέλειας που έχουν δρομολογηθεί -όπως το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης.

«Μουδιασμένη» η αγορά στην κατασκευή νέων ακινήτων

Παρά την αύξηση της ζήτησης και του όγκου αγοραπωλησιών στα ακίνητα το πρώτο εξάμηνο του 2021, «μουδιασμένη» παραμένουν οι οικοδομικές εργασίες για την κατασκευή νέων ακινήτων.

Όπως δηλώνει ο κ. Αράπογλου, παράγοντες που συντελούν σε αυτή την κατάσταση, είναι τα ακριβά στεγαστικά δάνεια και η επιφυλακτικότητα των τραπεζών στην χορήγηση τους, καθώς και η πρόσφατη αύξηση των τιμών στα οικοδομικά υλικά με τον ΦΠΑ να παραμένει στο 24%, στοιχεία που ενισχύουν την τάση αναζήτησης έτοιμων ακινήτων.

Καθημερινά οι αναζητήσεις στους δορυφορικούς χάρτες των τιμών των ζωνών αντικειμενικών αξιών φτάνουν περίπου τις 100.000, ενώ σε ποσοστό 40% γίνεται χρήση και της ειδικής εφαρμογής υπολογισμού τρέχουσας αξίας συγκεκριμένου ακινήτου με την εισαγωγή παραμέτρων υπολογισμού.

Οι 9.000.000 αναζητήσεις έχουν πραγματοποιηθεί από 190.000 μοναδικούς χρήστες. Επισημαίνεται πως οι χρήστες δεν είναι αποκλειστικά κάτοικοι Ελλάδας, καθώς έχουν καταγραφεί είσοδοι στην εφαρμογή από την Ευρώπη, την Ασία καθώς και τις Η.Π.Α.

Η είσοδος των χρηστών στην υπηρεσία πραγματοποιείται σε ποσοστό 70% από desktop και σε ποσοστό 30% από έξυπνα κινητά. Η μέγιστη επισκεψιμότητα παρατηρήθηκε κατά τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της τον περασμένο Ιούνιο κι άγγιξε τις 51.000 εισόδους το λεπτό.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα πρόκειται να εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες δυνατότητες (όπως η εισαγωγή ψηφιοποιημένων δεδομένων που προς το παρόν πρέπει να εισάγονται από τον χρήστη), ώστε να αυτοματοποιείται περαιτέρω ο υπολογισμός της αξίας των ακινήτων. Ενδεικτικά, αναφέρεται η εισαγωγή των συντελεστών δόμησης της πολεοδομίας και των συντελεστών εμπορικότητας.

Πόσο εφικτή είναι η αγορά διαμερίσματος στην Ελλάδα

Οι Έλληνες βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις αναφορικά με την ιδιοκτησία καθώς επτά στους δέκα, ζουν σε ιδιόκτητο ακίνητο.

Ωστόσο για την απόκτηση του πλέον συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες δυσκολίες, λόγω ανατιμήσεων σε σειρά παραγόντων.

Πόσο ανέβηκαν τα ενοίκια σε σχέση με πέρυσι

Σημαντική είναι η αύξηση που καταγράφεται στα ενοίκια την τελευταία διετία.

Το τελευταίο διάστημα έχουν δημοσιευτεί έρευνες τόσο στον εγχώριο όσο και στον διεθνή Τύπο που αναφέρονται στη ραγδαία αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο των χωρών της ΕΕ.

Σε νέα έρευνα της Eurostat για το 2019, η Ελλάδα κατατάσσεται πρωταθλήτρια ανάμεσα σε 27 χώρες της Ευρώπης όπου οι ενοικιαστές δαπανούν άνω του 50% του εισοδήματός τους για στέγη.

Συγκεκριμένα, το 62,1% των ενοικιαστών στη χώρα μας το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία, δαπάνησαν άνω του 50% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για το κόστος στέγασης, όταν δεύτερη στον πίνακα είναι η Ρουμανία, με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι στο 29,4% και η Ισπανία στο 26,2%, δηλαδή, στο σχεδόν ήμισυ απ' ό,τι η Ελλάδα.

Σε ότι αφορά τις διακυμάνσεις στα ζητούμενα ενοίκια το 2019 συγκριτικά με το 2021, στην Άνω Τούμπα της Θεσσαλονίκης για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων, από 480 ευρώ η τιμή πλέον φτάνει στα 550 ευρώ σημειώνοντας αύξηση 14,58%. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, το 50% των χρημάτων τους για το νοίκι τους ξοδεύουν οι Έλληνες.

Η ανοδική πορεία των ενοικίων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών ενοικίων της ΕΣΥΕ (ο οποίος είναι ένα κομμάτι του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή), τα ενοίκια αυξήθηκαν την περίοδο 1994-2005 κατά 75%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό το 2005 και κατά 5,8 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό το πρώτο τρίμηνο του 2006. Ενώ από το 2007 έως και το 2011 καταγράφηκε αύξηση των ενοικίων +15,20%, από το 2012 ως το 2017 καταγράφηκε μείωση που άγγιξε το -25,5%, ενώ το 2018 επιστρέφουν με αύξηση +8,4% και το 2019 ο ρυθμός αύξησης των ενοικίων άγγιξε το +10%.

Αναλυτικά οι τιμές ζώνης που ισχύουν από 1.1.2022 (Οι τιμές για το Ηράκλειο ξεκινούν από την σελίδα 227):

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News