Ηράκλειο: Αλλαγές στα 15νθήμερα ενδιάμεσων εκπτώσεων – Καταργείται το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές

Κρήτη
Ηράκλειο: Αλλαγές στα 15νθήμερα ενδιάμεσων εκπτώσεων – Καταργείται το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν επιτρέπεται πλέον το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στα 15νθήμερα των ενδιάμεσων εκπτώσεων, με 10ήμερα προσφορών

Αλλάζει άρδην το σύστημα των εκπτώσεων, όπως και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Το «ποτέ την Κυριακή» αποφάσισε να ακολουθήσει και η Περιφερειακή Διοίκηση Κρήτης όσον αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων, ενώ τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα είναι ιδιαιτέρως τσουχτερά.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κρήτης προχωρά σε μια νέα αλλαγή όσον αφορά στο νέο νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης που δεν επιτρέπει πλέον το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Επιπλέον, νέα 15νθήμερα ενδιάμεσων εκπτώσεων έρχονται στην αγορά, με τους εμπόρους να δέχονται με μεγάλη ικανοποίηση τα νέα δεδομένα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «μετά τις αλλαγές που έφερε ο Νόμος 4446/2016, το καθεστώς των ενδιάμεσων εκπτώσεων έχει πλέον τροποποιηθεί. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη των παραγωγικών φορέων».

Πρόκειται για το νέο νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης που δεν επιτρέπει πλέον το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Ως εκ τούτου καταργούνται και οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου που ίσχυαν έως τώρα και στη θέση τους καθιερώνονται δύο 15νθήμερα εκπτώσεων τον χρόνο. Επισημαίνεται όμως ότι όποια επιχείρηση επιθυμεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μπορεί να προβεί σε δεκαήμερο προσφορών.

Νέες ενδιάμεσες σε ετήσια βάση

Το ζήτημα των ενδιάμεσων εκπτώσεων στο Ηράκλειο ξεκαθαρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος, τονίζοντας πως με τον νέο νόμο «οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη και στο Ηράκλειο οι ημερομηνίες είναι 1-15 Μαρτίου και 1-15 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, τονίζει πως για το Ηράκλειο και για όλη την Κρήτη οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου δεν ισχύουν, όπως επίσης δεν ισχύει και το προαιρετικό άνοιγμα της Κυριακής, ενώ απαιτείται μεγάλη προσοχή γιατί τα πρόστιμα είναι μεγάλα.

Παρ’ όλα αυτά, και με την «άδεια» του νόμου οι ιδιοκτήτες μπορούν ανά πάσα στιγμή να εφαρμόζουν δεκαήμερα προσφορών στο εσωτερικό των καταστημάτων τους.

Συνεπώς, όπως αναφέρεται, «όποια επιχείρηση επιθυμεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μπορεί να προβεί σε δεκαήμερο προσφορών».

Την ίδια ώρα και ενώ τα μέτρα λόγω πανδημίας έχουν χαλαρώσει, η αγοραστική κίνηση φαίνεται να σημειώνει άνοδο στην πόλη, με τους καταναλωτές να μην περιορίζονται στα δεκαήμερα προσφορών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, δεν ισχύουν για το Ηράκλειο και για όλη την Κρήτη οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου, όπως επίσης δεν ισχύει και το προαιρετικό άνοιγμα της Κυριακής. Απαιτείται, όπως προαναφέρθηκε, μεγάλη προσοχή γιατί τα πρόστιμα είναι μεγάλα.

Αντίστροφη μέτρηση για την “Black Friday”

Παράλληλα, την ώρα που όλοι περιμένουν πώς και πώς την “Black Friday” για να κάνουν τα ψώνια τους, που για φέτος είναι προγραμματισμένη για τις 26 Νοεμβρίου, παρατηρείται έλλειψη σε είδη υψηλής ζήτησης, κυρίως σε είδη τεχνολογίας.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι μεγάλες αλυσίδες πέρυσι στην περίοδο αυξημένης ζήτησης είχαν να αντιμετωπίσουν την αδυναμία των εταιρειών ταχυμεταφορών να παραδώσουν έγκαιρα τα προϊόντα και εν μέσω πανδημίας. Πάντως, η ζήτηση είναι σίγουρο ότι θα είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος σε παλαιότερη δημοσίευσή της αναφερόταν στους κανόνες που διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δε θα πέσουν θύματα «προσφορών». Οι καταναλωτές κατά τη διάρκεια του “Black Friday” θα πρέπει λοιπόν, σύμφωνα με την Ένωση, «να προσέχουν τα εξής:

  • Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν την τιμή (αρχική και νέα), αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
  • Να οργανώσουν μια λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.
  • Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.
  • Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς. Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δε γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό, εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.
  • Πάντα θα πρέπει να παίρνετε απόδειξη για τα προϊόντα που αγοράζετε, σε περίπτωση που θελήσετε να αλλάξετε το προϊόν που έχετε αγοράσει».

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News