Κρήτη

Διατήρηση φρούτων και κηπευτικών: Απώλειες 30% στη συνολική παραγωγή μετά τη συγκομιδή

Μηχανισμούς αύξησης της διατηρησιμότητας φρούτων και κηπευτικών ερευνά ευρωπαϊκό δίκτυο σε συνεργασία με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων. Στο ετήσιο συνέδριο της δράσης παρουσιάστηκαν πρακτικές χρήσιμες σε παραγωγούς, εμπόρους και καταναλωτές.

Οι απώλειες μετά τη συγκομιδή φρούτων και οπωροκηπευτικών στην Ευρώπη ανέρχονται στο 30% της συνολικής παραγωγής. Δίκτυο ερευνητών που συνεργάζεται με το Τμήμα Γενετικής & Βιοτεχνολογίας Οπωροκηπευτικών του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων ερευνά τρόπους με τους οποίους προϊόντα του πρωτογενούς τομέα μπορούν μετά την τυποποίηση να διατηρηθούν χωρίς να χάσουν τη διατροφική τους αξία.

«Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα που εξάγει σε αγορές της Βόρειας Ευρώπης κι αν έχουμε μηχανισμούς και τεχνολογίες οι οποίες να μπορούν να αυξήσουν τη διατηρισιμότητα με περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό αλλά για να γίνει χρειάζεται να διερευνήσουμε και τους μοριακούς μηχανισμούς», δήλωσε στην ΚΡΗΤΗ TV, ο συντονιστής Σπουδών και Έρευνας ΜΑΙΧ, Παναγιώτης Καλαϊτζής.

Ήδη, ευρωπαϊκό πρόγραμμα, διερευνά μηχανισμούς μέσω των οποίων φρούτα και λαχανικά με χαμηλή διατηρησιμότητα να μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο χάρη στην έκθεση σε χαμηλό οξυγόνο. «Στα σούπερ μάρκετ όταν αγοράζετε ντομάτες, έχουν ένα φιλμ, αυτό το φιλμ έχει συγκεκριμένες ιδιότητες», ανέφερε ο Παναγιώτης Καλαϊτζής.

Λίγοι από τους καταναλωτές, ενδεχομένως και από τους ίδιους τους παραγωγούς, γνωρίζουν πως χάρη σε αυτής της μορφής την τυποποίηση, το οξυγόνο της ατμόσφαιρας δεν περνάει στο πακέτο και ταυτόχρονα επιτυγχάνεται διάχυση διοξειδίου του άνθρακα με αποτέλεσμα να μειώνεται η μεταβολική δραστηριότητα και ο καρπός να διατηρείται περισσότερο.

«Άρα μπορούν αυτές οι συσκευασίες, αυτά τα φιλμ να χρησιμοποιηθούν για το αβοκάντο, να κρατήσουν χαμηλή τη μεταβολική δραστηριότητα και να μπορούν να εξαχθούν σε όλο τον κόσμο. Ειδικά στα Χανιά που παράγονται μεγάλες ποσότητες αυτό είναι μια σημαντική τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει», τονίζει ο κ. Καλαϊτζής.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο καθηγητής Πανεπιστημίου της Τουλούζης κ. Ζουλιέν Πιρέλο:  «Η Ευρώπη στέφεται προς αυτές τις τεχνολογίες όλο και περισσότερο και ένας από τους στόχους αυτής της δράσης είναι προς αυτή την κατεύθυνση γι’ αυτό και χρηματοδοτήθηκε και από την Ε.Ε.».

Πρόκειται για τεχνολογίες φιλικές στο περιβάλλον καθώς δεν χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες, ούτε συντηρητικά. Προϋπόθεση για τη διασφάλιση και της ποιότητας είναι η συγκομιδή να γίνεται στη σωστή ωρίμανση.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια