Κρήτη

Yδατοδρόμια: «Απογειώνονται» τα υδροπλάνα στην Κρήτη - Προσωρινές άδειες - εξπρές με τροπολογία στην Βουλή

Εκτός του υδατοδρομίου του Ρεθύμνου που θα είναι το πρώτο, όπως όλα δείχνουν, που θα λειτουργήσει, αναμένεται να προχωρήσουν τα υδατοδρόμια της Σητείας, του Ηρακλείου, της Ιεράπετρας, των Χανίων, του Μαλεβιζίου και της Αγίας Γαλήνης

Στη χορήγηση προσωρινών αδειών για τη λειτουργία των υδατοδρομίων, που θα εκδίδονται με διαδικασίες εξπρές και θα έχουν διάρκεια ενός έτους, προχωρά η κυβέρνηση, σε μια εξέλιξη που ανοίγει διάπλατα πλέον τον δρόμο για την εμφάνιση των υδροπλάνων - τα οποία αναμένουμε εδώ και κοντά σχεδόν μια 10ετία - στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, τροποποιούνται οι διατάξεις του ν.4663/2020 σχετικά με τη λειτουργία των υδατοδρομίων, καθώς πλέον ο φορέας θα μπορεί με μια προσωρινή άδεια λειτουργίας να ξεκινήσει να δρομολογεί υδροπλάνα μέχρι την έκδοση της επίσημης άδειας.

Αυτό σημαίνει πως τα υδατοδρόμια και άρα και οι εμπλεκόμενοι επενδυτές δεν χρειάζονται να περιμένουν την έκδοση της κανονικής άδειας λειτουργίας, αλλά μπορούν να ξεκινήσουν να λειτουργούν πιο σύντομα, σε μια περίοδο μέχρι την έκδοση κανονικής άδειας που θα αποτελέσει και ένα πρακτικό κρας τεστ ως προς  την απήχηση, την εμπορικότητα κτλ του κάθε υδατοδρομίου.

Διαβάστε επίσης

⇒ Τα υδροπλάνα... όλο και πιο κοντά στην Κρήτη

Υδατοδρόμια: Η ΚΥΑ για τις τεχνικές προδιαγραφές εγκαταστάσεων παροχής καυσίμου 

Η εξέλιξη, παρουσιάζει ιδιαίτερο και για την Κρήτη, καθώς σε τοπικό επίπεδο βρίσκονται στα σκαριά ήδη επτά υδατοδρόμια. Εκτός από το υδατοδρόμιο του Ρεθύμνου, που θα είναι η πρώτη, όπως όλα δείχνουν, αδειοδοτημένη επένδυση, στο «κάδρο» φιγουράρουν, επίσης, τα προωθούμενα υδατοδρόμια Σητείας, Ηρακλείου, Ιεράπετρας, Χανίων, Μαλεβιζίου και Αγίας Γαλήνης.

Η τροπολογία

Στην τροπολογία για την έκδοση προσωρινών αδειών λειτουργίας των υδατοδρομίων, αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«Θεσπίζεται η δυνατότητα χορήγησης προσωρινής άδειας λειτουργίας αεροδρομίου σε υδάτινη επιφάνεια, για την πρώτη εφαρμογή του ανωτέρω νόμου και για χρονικό διάστημα τριών ετών από την έναρξη ισχύος της προτεινόμενης ρύθμισης, με σκοπό την εξυπηρέτηση προσωρινά το πολύ για ένα έτος, τακτικών επιβατικών πτήσεων υδροπλάνων. Η εν λόγω άδεια λειτουργίας ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής άδειας ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου και χορηγείται, σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία, σε δημόσιο φορέα, σε ενώσεις προσώπων και σε φυσικά πρόσωπα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. καθώς και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.), υπό τους προβλεπόμενους όρους και προϋποθέσεις (αναγκαίος εξοπλισμός, εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό κ.λπ.).

Καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που συνοδεύουν τη σχετική αίτηση για την έκδοση της προσωρινής άδειας, μεταξύ των οποίων, η σύμβαση παραχώρησης χρήσης χώρου ή μίσθωσης σε λιμένα ή μαρίνα και σε περιοχές αιγιαλού, παραλίας, παρόχθιες λίμνης κ.λπ., από τον φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης αυτών για την εξυπηρέτηση των υδροπλάνων και την από-επιβίβαση των επιβατών, φορολογική ενημερότητα του αιτούντα, αποδεικτικό είσπραξης παραβόλου 2.500 ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού κ.λπ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια