Κρήτη

Ανώγεια: Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του παλαιού σχολείου για τη δημιουργία πολιτιστικού - εκθεσιακού κέντρου

Σε αυτό το νέο έργο θα προβάλλονται τα σημαντικά στοιχεία Φύσης και Πολιτισμού της περιοχής - Πρόκειται για μία εμβληματική επένδυση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με συνολικό προϋπολογισμό 1.540.000 ευρώ

Για μία εμβληματική επένδυση για το Δήμο Ανωγείων, που αφορά στην «Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του παλαιού σχολείου στο Περαχώρι Ανωγείων για τη δημιουργία πολιτιστικού / εκθεσιακού κέντρου» κάνει λόγο ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης μετά την ένταξη της συγκεκριμένης πράξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με συνολικό προϋπολογισμό 1.540.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο έργο στα Ανώγεια Ρεθύμνου αποσκοπεί στην υλοποίηση παρεμβάσεων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του χώρου του παλιού σχολείου, στη θέση Περαχώρι Ανωγείων, ώστε να μετατραπεί σε πολιτιστικό / εκθεσιακό κέντρο, όπου θα προάγονται σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, τα σημαντικά στοιχεία Φύσης και Πολιτισμού της περιοχής. «Μιας περιοχής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (γεωγραφικά, φυσικά και πολιτιστικά), ορισμένα εκ των οποίων διατηρούνται ζωντανά και αναλλοίωτα μέχρι σήμερα.

Και ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν και δύναται να αποτελέσουν τη βάση για την προβολή της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ταυτότητας της περιοχής και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της. Το κτίριο αποτελείται από τρεις ορόφους (ισόγειο, πρώτος και δεύτερος), με επιφάνεια ο καθένας περίπου 450 τμ. Εκτός των παρεμβάσεων που έχουν σχεδιαστεί για το εσωτερικό του κτιρίου (ισόγειο και 2ος όροφος) και τις παρεμβάσεις που αφορούν στη βελτίωση και ενεργειακή αναβάθμιση της όψης του, αντικείμενο της παρούσης είναι η μελέτη και η αναβάθμιση και του περιβάλλοντος αύλειου χώρου.

Το έργο αυτό εντάσσεται στο συνολικότερο σχεδιασμό του Δήμου Ανωγείων για την ανάδειξη, προβολή και προώθηση του ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής του Ψηλορείτη δεδομένου, όπως τονίζει και ο δήμαρχος Ανωγείων, ότι: «Η περιοχή των Ανωγείων, αλλά και συνολικά η Κρήτη έχει ως ένα βασικό πυλώνα ανάπτυξης τον πρωτογενή τομέα, που σχετίζεται άμεσα με την αγροδιατροφή, τον πολιτισμό και τη φύση.

Συνδυάζεται δε με το δεύτερο σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης που είναι ο τουρισμός με όλες τις μορφές του, που επίσης στηρίζεται στο φυσικό περιβάλλον και ενισχύεται από το πολιτιστικό απόθεμα και την παραγωγή. Η δημιουργία ενός χώρου προβολής των ιδιαίτερων στοιχείων της περιοχής αποτελεί απαίτηση της τοπικής κοινωνίας εδώ και δεκαετίες. Αποτελεί εμβληματική επένδυση για το Δήμο Ανωγείων, συμβάλλει στην εξωστρέφεια του Δήμου και παράλληλα δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού αποθέματος, την προσέλκυση επισκεπτών και την αύξηση της επισκεψιμότητας μιας ευρύτερης γεωγραφικά περιοχής».

Πέρα από την ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας της ευρύτερης περιοχής, τη διασύνδεση των οικονομικών λειτουργιών με το φυσικό, το πολιτιστικό περιβάλλον και την παραγωγική ταυτότητα, την προαγωγή της τοπικής επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, στόχος είναι σύμφωνα με τη δημοτική αρχή: «… ο συγκεκριμένος χώρος για τη Φύση, τον Πολιτισμό και την Παραγωγή να συνδεθεί με το χώρο ενημέρωσης για το Γεωπάρκο και τις σχετικές διαδρομές ερμηνείας περιβάλλοντος και να στεγάσει το νεοσύστατο Πολιτιστικό Οργανισμό «Γεωργίου και Αμαλίας Σμπώκου», το υπό κατασκευή «Κέντρο Προβολής της κτηνοτροφίας και της βιοποικιλότητας στο Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη» που υλοποιείται ήδη με χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων, το Ανωγειανό Σπίτι και άλλους φορείς Πολιτιστικής Διαχείρισης».

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια