Κρήτη

Κρήτη: Οργή κτηνοτρόφων για το «ψαλίδισμα» των επιδοτήσεων - Ζητούν απόσυρση της ΚΥΑ με τα βοσκοτόπια

Αναβρασμός και αναστάτωση επικρατεί στον κτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης, καθώς για ένα μεγάλο μέρος το «ψαλίδισμα» των επιδοτήσεων δείχνει να «αγγίζει» ακόμα και το 60%, την ίδια ώρα οι ίδιοι ζητούν απόσυρση της ΚΥΑ με τα βοσκοτόπια και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις

Απόβαση στην Αθήνα δεν αποκλείεται να οργανώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν δεν αποκατασταθεί η ομαλότητα στις πληρωμές των επιδοτήσεών τους, κάτι που για να γίνει θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει πίσω την ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια, οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, με τον Μυλοπόταμο, κυρίως, να είναι «καζάνι που βράζει».

Είναι ενδεικτικό ότι για μεγάλο μέρος των παραγωγών το «ψαλίδισμα» των επιδοτήσεων δείχνει να αγγίζει ακόμα και το 60%, αφού μέσα από τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση μειώνονται τα στρέμματα βόσκησης ανάλογα με την ηλικία του ζώου, με συνέπεια να χαρακτηρίζονται ως “μη επιλέξιμα” πολλά από τα βοσκοτόπια που δηλώνονται μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «ΚΡΗΤΗ ΤV», υπάρχει κόσμος στον Μυλοπόταμο και στο Ρέθυμνο που είδε η μείωση των επιδοτήσεων να φτάνει μέχρι και το 70%, καταγγέλλοντας «ταφόπλακα» για τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας.

Διαβάστε επίσης

⇒ Βοσκοτόπια: Σύγχυση στους κτηνοτρόφους της Κρήτης – Μειώνονται οι επιδοτήσεις

Απόγνωση δηλώνουν πλέον πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι από το Πέραμα Μυλοποτάμου. Πηγαίνοντας νωρίς το πρωί της Τετάρτης 27 Οκτωβρίου στην τράπεζα για να εισπράξουν τα χρήματα της προκαταβολής, βρέθηκαν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού είδαν πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους έβαλε πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που έπαιρναν μέχρι και πέρυσι, μη μπορώντας να κατανοήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Στο μεταξύ, οι κτηνοτρόφοι κάνουν ξεκάθαρο ότι, αν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν αλλάξει κατεύθυνση, θα εξετάσουν πάρα πολύ σύντομα τη δυνατότητα διοργάνωσης μιας μεγάλης απόβασης στην Αθήνα, προκειμένου να συγκεντρωθούν και να διαδηλώσουν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην πλατεία Βάθη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» της «ΚΡΗΤΗ ΤV» και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης ήταν ξεκάθαρος: «Έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα. Και αυτό είναι ότι χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι είδαν ελλιπείς τις επιδοτήσεις τους στα βιβλιάρια. Να σκεφτείτε ότι από τους 521.657 παραγωγούς, που αιτήθηκαν φέτος για να πάρουν την επιδότηση, δυστυχώς γύρω στους 170.000 δεν έχουν δει καθόλου επιδότηση στα βιβλιάρια. Αλλά και όσοι έχουν δει, βλέπουν μειωμένα τα ποσά τους από 30 έως και 55% σε σχέση με πέρυσι»...

Διαβάστε επίσης

⇒ Γρ. Παπαδάκης: Οι κτηνοτρόφοι βιώνουν βιβλική καταστροφή από τη νέα ΚΥΑ

Στο ερώτημα του Νίκου Παναγιωτόπουλου για το πού μπορεί να οφείλονται αυτές οι περικοπές, ο Γρύλλος Παπαδάκης απαντά: «Μέσα σε δύο μέρες, πριν την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, σου βγάζει μη επιλέξιμο το χωράφι. Αυτό βέβαια είναι ένα τεράστιο και τραγικό λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ, που το βλέπουμε να γίνεται πρώτη φορά στα χρονικά. Από ’κει και πέρα, εμείς έχουμε μεταφέρει την αγωνία και τον προβληματισμό μας για την κατάσταση αυτή. Σήμερα ο κτηνοτρόφος είναι καταχρεωμένος. Έχει πάρει επί πιστώσει ζωοτροφές. Περίμενε την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης για να ξεπληρώσει τις ζωοτροφές. Να αρχίσει να ξαναπαίρνει επί πιστώσει τις ζωοτροφές. Και αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να παραμείνουν στην κτηνοτροφία. Διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάρει πίστωση εάν δεν εξοφλήσει. Έχουν επιταγές στον αέρα»!

Κοινή δήλωση για επιδοτήσεις

«Κι όμως τα κατάφερε το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης της Ν.Δ.: Η φετινή πληρωμή της προκαταβολής είναι χειρότερη και από την περσινή»! Αυτό καταγγέλλουν με κοινή τους δήλωση οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Φάνης Κουρεμπές. «Η φετινή πληρωμή είναι μικρότερη κατά 63 εκατ. ευρώ, λείπει δηλαδή σχεδόν το 10% των χρημάτων που πιστώνονταν κάθε χρόνο στους λογαριασμούς των αγροτών και κτηνοτρόφων. Και στη φετινή πληρωμή δεν υπάρχει διαφάνεια στα κριτήρια ελέγχου βάσει των οποίων “κόπηκαν” τα ποσά αυτά. Δείχνουν έτσι την πλήρη έλλειψη σεβασμού στον παραγωγό, με αποτέλεσμα την αναστάτωση και την απόγνωση χιλιάδων παραγωγών σε μια χρονική συγκυρία που η ακρίβεια στο ρεύμα, το πετρέλαιο, τις ζωοτροφές και τα αγροεφόδια θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της παραγωγής. Σχετικά με τις κυνικές διευκρινίσεις για την απαράδεκτη ΚΥΑ πληρωμών, για την οποία είχαμε προειδοποιήσει, επισημαίνουμε ότι η αδυναμία ή η άρνηση διενέργειας στοχευμένων ελέγχων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως άλλοθι για την επί δικαίων και αδίκων οριζόντια κατακρεούργηση των κοινοτικών επιδοτήσεων. Η φετινή πληρωμή των αγροτών καταγράφεται ως η πλέον άδικη, αδιαφανής, πρόχειρη και ανάλγητη που έχει γίνει μέχρι τώρα. Ελπίζουμε να είναι η τελευταία με κυβέρνηση Ν.Δ.», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δόθηκε η ακόλουθη απάντηση:

«1. Το ποσοστό επιτυχίας της χθεσινής (σ.σ. της Τετάρτης) πληρωμής ανέρχεται σε 98%. Πληρώθηκαν - όπως ακριβώς είχε ανακοινωθεί πριν την καταβολή της πληρωμής - 633.434.763,44 εκατομμύρια ευρώ σε 521.657 δικαιούχους.

 1. Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων στο ΟΣΔΕ και των δηλωθέντων στοιχείων στην ΑΑΔΕ αποτελούν εγγύηση διαφάνειας και αξιοκρατίας στην καταβολή των ενωσιακών ενισχύσεων. Για όσους μιλούν για “μη αξιολόγηση της ποιότητάς του” επισημαίνουμε απλώς ότι πρόκειται για το μηχανογραφικό σύστημα μέσω του οποίου υλοποιείται η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Φέτος, για πρώτη φορά ο έλεγχος επεκτάθηκε στο σύνολο της προκαταβολής. Σε κάθε περίπτωση, αφού ληφθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα ακριβή στοιχεία συμφωνίας των δηλωθέντων εκτάσεων από την ΑΑΔΕ, θα υπάρξει πρόσθετη πληρωμή τον Δεκέμβριο.
 2. Ως προς τους παραγωγούς που εξαιρέθηκαν της πληρωμής αναφέρουμε:
 3. Οι 61.794 παραγωγοί που δεν έλαβαν προκαταβολή διότι το δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσής τους είναι κάτω των 250 ευρώ, είναι συνέπεια υποχρέωσης που προέρχεται από την εφαρμογή ευρωπαϊκών κανονισμών, που ισχύουν και εφαρμόζονται από το 2015. Όσοι, δε, παραγωγοί μετά την προσθήκη των ενισχύσεων που εκκαθαρίζονται τον Δεκέμβριο ξεπερνούν το ποσό των 250 ευρώ, θα λάβουν τα ποσά που δικαιούνται στην πληρωμή του Δεκεμβρίου.
 4. Οι 4.114 παραγωγοί κρίθηκαν μη δικαιούχοι λόγω μεγάλης απόκλισης μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων στοιχείων, μετά τη διενέργεια των υποχρεωτικών ελέγχων που υλοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Προς όσους διαμαρτύρονται για τη μη πληρωμή των συγκεκριμένων παραγωγών, αναφέρουμε χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου παραγωγός δήλωσε 180 αιγοπρόβατα και από τον έλεγχο ανέκυψαν 70.

III. Ακόμα, 4.120 παραγωγοί έχουν εμπλακεί σε μεταβιβάσεις δικαιωμάτων επί των οποίων εκκρεμεί ο διοικητικός έλεγχος και μόλις ολοκληρωθεί θα εξοφληθούν, εφόσον έχουν τηρήσει τις νόμιμες διαδικασίες. Σημειώνουμε ότι φέτος υπήρξε και μεγαλύτερος αριθμός μεταβιβάσεων λόγω της επικείμενης προκήρυξης του προγράμματος των νέων αγροτών.

 1. Ως προς την παρακράτηση της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς από τον ΕΛΓΑ, αναφέρουμε ότι:
 2. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΚΥΑ 425/42522/20.5.2013 (ΦΕΚ 1239/Β΄/22.5.2013), η παρακράτηση της εισφοράς μέσω των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ στους δικαιούχους γίνεται μόνο κατόπιν γραπτής εξουσιοδότησης των ιδίων των αγροτών κατά τη διαδικασία υποβολής της Δήλωσης Καλλιέργειας Εκτροφής.
 3. Η παρακράτηση ορίζεται στο ύψος του ποσοστού των πληρωμών των ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, άρα αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ πλήρωσε ποσοστό 70% η παρακράτηση από τον ΕΛΓΑ είναι στο ίδιο ποσοστό επί της ασφαλιστικής εισφοράς. Το ίδιο το πληροφοριακό σύστημα άλλωστε δεν επιτρέπει παρακράτηση μεγαλύτερου ποσού.
 4. Ως προς τις αστείες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για δήθεν “κατακρεούργηση των κοινοτικών επιδοτήσεων” και για μείωση κατά 63 εκατομμύρια της πληρωμής, αφού ασχολούνται με τα αγροτικά θέματα θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι:
 5. Φέτος, κατ’ επιταγή των ευρωπαϊκών κανόνων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεούται να εφαρμόσει το άρθρο 22 (5) του Κανονισμού 1307/2013, για την τήρηση του εθνικού ανώτατου ορίου για τη βασική ενίσχυση, προβαίνοντας σε οριζόντια μείωση 2,09% επί της βασικής ενίσχυσης.
 6. Παράλληλα, φέτος, από επιλογή των δικαιούχων υποδηλώθηκαν προς ενεργοποίηση 185.000 δικαιώματα.

Στις ανωτέρω δύο αιτίες οφείλεται και η μείωση του ύψους της φετινής πληρωμής.

 1. Ως προς τους ισχυρισμούς περί οριζόντιων ελέγχων, απαντούμε ότι φέτος, για πρώτη φορά, διεξάγονται δίκαιοι και συνεχείς διασταυρωτικοί έλεγχοι, που αποσκοπούν στην ενίσχυση και στην προστασία των αληθινών παραγωγών. Ελέγχους που ουδέποτε διεξήγαγαν όσοι δείχνουν σήμερα όψιμη ευαισθησία.

Κλείνοντας, προς όσους ομνύουν στην αποδιοργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου και στη διακοπή της μεγάλης μεταρρύθμισης που έχει ξεκινήσει, ας μην ελπίζουν. Τους απαντούμε με μια γνώριμη φράση τους: “Τα σκυλιά αλυχτάνε αλλά το καραβάνι προχωρά”. Και θα προχωρήσουμε προς όφελος των Ελληνίδων και των Ελλήνων παραγωγών».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια