Κρήτη

Ηράκλειο: Στην τελική ευθεία η διάσωση της ιστορικής γέφυρας Μπαλτά

Ολοκληρώνονται οι εργασίες στατικής ενίσχυσης του διατηρητέου μνημείου και της ανάδειξης του γύρω χώρου, με βάση την εργολαβία που ανέθεσε ο Δήμος Ηρακλείου

Στην τελική ευθεία έχει περάσει πλέον η διάσωση μιας ιστορικής γέφυρας του Ηρακλείου, στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού. Ο λόγος για τη γέφυρα Μπαλτά, οι εργασίες αποκατάστασης της οποίας είναι πλέον πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους. Η παρέμβαση στην οποία προχώρησε ο Δήμος Ηρακλείου με ιδίους πόρους αφορά συνδυαστικά τόσο σε αυτή καθαυτή τη στατική αποκατάσταση της γέφυρας, όσο και στον καθαρισμό, τον καλλωπισμό και την ανάδειξη του χώρου γύρω από το διατηρητέο μνημείο.

Στο ιστορικό γεφύρι βρέθηκε χθες ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος και ανάρτησε σχετικές φωτογραφίες. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία εκτέλεσης των εργασιών, επισημαίνοντας πως σύντομα η γέφυρα θα παραδοθεί προσβάσιμη στο κοινό.

«Σχεδόν έτοιμη η ιστορική, παραδοσιακή γέφυρα Μπαλτά στην περιοχή της Κνωσού, μια δουλειά που με χαρά αναλάβαμε στον Δήμο Ηρακλείου. Σε λίγο η γέφυρα θα αποδοθεί στους περιπατητές της καταπράσινης αυτής περιοχής», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Γιάννης Αναστασάκης.

Το έργο, κόστους 134.680 ευρώ, που είναι πλέον σε φάση ολοκλήρωσης, αφορά στην ενίσχυση της θεμελίωσης της ιστορικής γέφυρας, στην αποκατάσταση της λιθοδομής της, και στην προστασία και τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διάσωση της γέφυρας Μπαλτά, που δεσπόζει κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, δίπλα από τον επαρχιακό δρόμο Ηρακλείου-Αρχανών, σήμανε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020, όταν και υπογράφτηκε η σύμβαση του έργου αποκατάστασης.

Τη σύμβαση είχε υπογράψει ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη. Το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι 10 μήνες (300 ημέρες) από την υπογραφή της σύμβασης.

Τι προβλέπει - Το προφίλ του έργου αποκατάστασης

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου, η παρέμβαση αφορά στην αποκατάσταση της γέφυρας Μπαλτά που βρίσκεται πλησίον του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού και είναι κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο. Αφορά ειδικότερα στην αύξηση της φέρουσας ικανότητας του φορέα της γέφυρας και στην προστασία και τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται αποξήρανση και καθαρισμοί φυτών και βλάστησης που αναπτύσσονται στον φορέα και σε απόσταση μέχρι 1,00 m από αυτόν.

Προβλέπεται ακόμα η κατασκευή ικριώματος εργασίας με λειτουργία αντιστήριξης, που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση σε όλες τις περιοχές του μνημείου και με δυνατότητα τμηματικής αποσυναρμολόγησης στις περιοχές των βάθρων.

Η εξασφάλιση έναντι ανατροπής του ικριώματος θα γίνει με αντηρίδες και όχι με ανάρτησή του στο μνημείο. Προβλέπεται συστηματικός τμηματικός καθαρισμός αρμών από προϊόντα εξαλλοίωσης με απλά μηχανικά μέσα και σε βάθος έως 8 cm.

Ακόμη προβλέπονται εφαρμογή αρμολογημάτων σε βάθος με παράλληλη καθαίρεση εξαλλοιωμένων λιθόπλινθων και ταυτόχρονη τοποθέτηση ακροφυσίων για εισπίεση ενεμάτων, διάνοιξη διατρημάτων από την επιφάνεια του καταστρώματος, ολόσωμη εισπίεση ενέματος, τοπικές αποχωματώσεις, κατασκευή ξυλοτύπων για την πλήρωση των υποσκαφών στην κοίτη και στις παρειές των βάθρων και κατασκευή των φορέων προστασίας, ενώ στην τελική φάση θα γίνει λιθεπένδυση των στοιχείων.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει συμπλήρωση διακένων και ελλειπόντων λιθόπλινθων με νέους αναλλοίωτους και σύνδεσή τους στη λιθοδομή με διατμητικά βλήτρα. Επίσης θα γίνει αντικατάσταση εξαλλοιωμένων και συμπλήρωση αποτμημένων γωνιόλιθων και σύνδεσή τους με τη λιθοδομή με διατμητικά βλήτρα και κονίαμα.

Ακόμα δρομολογείται η αφαίρεση των υλικών που διαμορφώνουν σήμερα το κατάστρωμα μέχρι τον φορέα της λιθοδομής. Επίσης προβλέπεται η τοποθέτηση εφελκυστικού οπλισμού - οπλισμού απόσχισης Φ16/50 CM - κάθετα στον άξονα της γέφυρας με πάκτωση στις παρειές του τόξου. Ακόμα προβλέπεται η διαμόρφωση καταστρώματος με ειδικό κονίαμα υψηλής αντοχής, ποιότητας αντίστοιχης με C20.

Στην παρέμβαση αποκατάστασης, σύμφωνα με τη μελέτη, περιλαμβάνεται ακόμα η κατασκευή τεχνικών εκατέρωθεν της γέφυρας με εσχάρα καθαρισμού για τη διευθέτηση των ομβρίων. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή προστατευτικού δικτυώματος (κιγκλίδωμα) στις παρειές του καταστρώματος με κατακόρυφα στοιχεία πάκτωσης έξω από τον φορέα και η κατασκευή δρόμου εκατέρωθεν της γέφυρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια