Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Ο εφιάλτης της γραφειοκρατίας και οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις

Κρήτη
Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Ο εφιάλτης της γραφειοκρατίας και οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμός και αγανάκτηση από τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας, η προσωπική μαρτυρία κατοίκου του χωριού Ζίντα, είδε την περιουσία του να εξανεμίζεται μπροστά στα μάτια του

Αγανακτισμένος και ψυχολογικά εξουθενωμένος εμφανίστηκε στη “Νέα Κρήτη” ο Χρήστος Κατσαμήτρος, από το χωριό Ζίντα, το οποίο ανήκει στον δήμο Μινώα Πεδιάδας. Μέσα σε λίγα λεπτά είδε το σπίτι του να καταστρέφεται και τον ιδρώτα πολλών ετών να εξανεμίζεται μπροστά στα μάτια του. Είναι ένα ακόμη δράμα το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα η “Ν.Κ.”. Παρά την άμεση αποκατάσταση που απαιτεί το σπίτι του, η γραφειοκρατία είναι ένας αρκετά μεγάλος βραχνάς, όπως ομολογεί στη “Ν.Κ.”.

Ένας μήνας έχει περάσει από τον φονικό σεισμό των 6 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι και όλα είναι τόσο διαφορετικά... Η άλλοτε γεμάτη ζωή περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδας έχει γεμίσει από σπίτια με “κίτρινο” ή “κόκκινο χρώμα”, ενώ αρκετοί κάτοικοι φαίνεται πως είναι πεπεισμένοι πως δε θα επιστρέψουν στα σπίτια τους αυτόν τον χειμώνα.

Ένας από αυτούς είναι και ο Χρήστος Κατσαμήτρος. Ο ίδιος είναι οικοδόμος στο επάγγελμα και ζούσε όμορφα με την οικογένειά του στο συγκεκριμένο χωριό. Ο φονικός σεισμός των 6 ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου “άλωσε” το σπίτι του, με τις ζημιές να είναι ορατές. Ο ίδιος, εμφανώς προβληματισμένος, μίλησε στη “Ν.Κ.” για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σπίτι του.

«Δύο-τρεις εβδομάδες μετά τον μεγάλο σεισμό ήρθε κλιμάκιο και είδε το σπίτι μου. Έφτιαξαν μια προσωρινή έκθεση, η οποία το καθιστά ακατάλληλο για χρήση. Μάλιστα η λωρίδα που έβαλαν ήταν κίτρινη. Εγώ ωστόσο από την ημέρα του σεισμού έχω φύγει από το σπίτι μου και μένω με την οικογένειά μου στο πατρικό. Οι γονείς μου φιλοξενούν εμένα, τη γυναίκα και τα παιδιά μου. Ζούμε έναν εφιάλτη. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Εγώ είχα καταλάβει πως το σπίτι μου είναι ένα βήμα πριν από την κατεδάφιση. Και μάλιστα η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε την περασμένη Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, όταν κλιμάκιο αποτελούμενο από δύο άτομα έβαλε μια κόκκινη λωρίδα στο σπίτι μου, με αποτέλεσμα να είναι δυνάμει κατεδαφιστέο. Μετά την τελευταία απόφαση, αναμένουμε τρίτο κλιμάκιο το οποίο θα αποτελείται από τρεις ανθρώπους, οι οποίοι θα βγάλουν την τελική απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ένα μείζον ζήτημα που δεν ταλαιπωρεί μόνο τον Χρήστο Κατσαμήτρο, αλλά όλους εκείνους τους κατοίκους που είδαν τα σπίτια τους να βγαίνουν ακατάλληλα ή να είναι σε καθεστώς κατεδάφισης, είναι οι επιδοτήσεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, οι άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται δικαιούνται να πάρουν από την Πολιτεία 6.000 ευρώ (κρατική αρωγή) και 14.000 ευρώ άτοκο δάνειο (στεγαστική συνδρομή).

«Έρχεται δύσκολος χειμώνας»

Οι πληρωμές και οι καθυστερήσεις

«Σε πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν τοποθετηθεί τα χρήματα της κρατικής αρωγής και της στεγαστικής συνδρομής. Όποιοι υπέβαλαν τις αιτήσεις την πρώτη ημέρα, τα έχουν πάρει. Δυστυχώς, όμως, οι άλλοι δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ. Εάν δεν έρθει τρίτο κλιμάκιο, σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να ξέρω εάν θα εισπράξω το αντίστοιχο χρηματικό ποσό. Αλλά υπάρχουν κι άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την άδεια κατεδάφισης και ανέγερσης κτηρίων. Εγώ πρέπει να πληρώσω τουλάχιστον 3.000 ευρώ προκειμένου να μου βγάλουν τη σχετική άδεια. Επίσης, η ζημιά στο δικό μου σπίτι υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ», υποστηρίζει ο κ. Κατσαμήτρος. «Και είναι άδικο να πληρώσω όταν εγώ δεν είχα πάρει κανένα δάνειο για να φτιάξω το σπίτι μου. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται κι άλλοι χωριανοί που δεν πήραν δάνειο, αλλά είχαν κάνει αποταμιεύσεις ή είχαν βρει έτοιμη περιουσία από τον πατέρα ή τη μητέρα τους. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι να χρεωθούν ένα δάνειο;», διερωτάται παράλληλα. Τέλος, ο Χρήστος Κατσαμήτρος έστειλε ένα μήνυμα προς την Πολιτεία τονίζοντας: «Εγώ θα μπω στο σπίτι μου μετά από έξι μήνες. Ζητάω από την Πολιτεία να επισπεύσει τις διαδικασίες και κυρίως να κατανοήσει τις αντικειμενικές δυσκολίες. Οι άνθρωποι δε βιώνουν τις καλύτερες συνθήκες. Έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας και είναι άδικο ηλικιωμένοι άνθρωποι και άνεργοι να ζουν με τέτοια προβλήματα. Ας μας κοιτάξει η Πολιτεία κατάματα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News