Φονικό στο Μπιτζιαριανό: Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του 58χρονου Ανδρέα Κανάκη

Κρήτη
Φονικό στο Μπιτζιαριανό: Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του 58χρονου Ανδρέα Κανάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 60χρονος κατηγορούμενος πυροβόλησε με το όπλο που κρατούσε το θύμα στο κεφάλι, σκοτώνοντάς τον ακαριαία

Ξεκίνησε χθες Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου, η δίκη για τη δολοφονία του 58χρονου Ανδρέα Κανάκη, ο οποίος δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι από το όπλο ενός 60χρονου άνδρα, πριν από περίπου 5,5 χρόνια, στο Μπιτζαριανό Ηρακλείου, κοντά στο Καστέλι.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης κάθισε ο 60χρονος, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 28 ετών. Μετά τη διακοπή της χθεσινής συνεδρίασης, η δίκη θα συνεχιστεί το πρωί της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου.

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε με καταθέσεις μαρτύρων του κατηγορητηρίου. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν και οι δύο αυτόπτες μάρτυρες του τραγικού περιστατικού. Πρόκειται για δύο νεαρότερους του θύματος άνδρες.

Ο ένας εξ αυτών βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο και ο άλλος ήταν μαζί με τον αείμνηστο Κανάκη όταν δέχτηκε τον πυροβολισμό που του στοίχισε τη ζωή. Σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος είχε πυροβολήσει εναντίον και του εν λόγω μάρτυρα.

Όπως κατέθεσε ο άνδρας που έφτασε στο σημείο της τραγωδίας μαζί με τον Κανάκη, με το που τους είδε ο κατηγορούμενος άρχισε να τους βρίζει και να τους απειλεί. Σύμφωνα πάντα με τον συγκεκριμένο μάρτυρα, ο ίδιος και το θύμα βγήκαν τότε από το αυτοκίνητο και ο Κανάκης, απευθυνόμενος στον κατηγορούμενο, του είπε «άσε τους άλλους, με εμένα τα έχεις».

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, ο ίδιος δεν είπε κουβέντα, ωστόσο ο κατηγορούμενος με το θύμα άρχισαν να λογομαχούν για τα βοσκοτόπια. Σύμφωνα με την εν λόγω κατάθεση, ο κατηγορούμενος κρατούσε μια βέργα με την οποία χτύπησε το θύμα στο χέρι.

Τότε ο Κανάκης φέρεται να είπε στον κατηγορούμενο «την άλλη φορά μου έσπασες το ένα χέρι, τώρα μου σπας το άλλο». Τότε, ο κατηγορούμενος είπε, σύμφωνα με τον μάρτυρα, στο θύμα «άλλη μια κουβέντα να πεις...», με τον Κανάκη να του απαντά «εγώ από τα χωράφια τού πατέρα μου δε φεύγω!».

Σύμφωνα με τη μαρτυρική κατάθεση, τότε ο κατηγορούμενος πυροβόλησε με το όπλο που κρατούσε τον Κανάκη στο κεφάλι, σκοτώνοντάς τον ακαριαία. Ο μάρτυρας είπε ότι τότε άρχισε να τρέχει, με τον κατηγορούμενο να πυροβολεί εναντίον του, χωρίς, ωστόσο, να τον πετυχαίνει.

Στη χθεσινή συνεδρίαση κατέθεσε και ο άλλος άνδρας ο οποίος βρισκόταν στο σημείο, χωρίς ωστόσο να βγει από το αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο μάρτυρα, πριν φτάσουν στο σημείο ο Κανάκης μαζί με τον άλλο αυτόπτη μάρτυρα, ο κατηγορούμενος τον πλησίασε και του είπε να «πάει να μαζέψει τα ζώα του», με τον εν λόγω μάρτυρα να του απαντά ότι θα το κάνει.

Ο ίδιος μάρτυρας κατέθεσε πως, αφού ο κατηγορούμενος πυροβόλησε εναντίον του άνδρα που ήταν στο σημείο μαζί με τον Κανάκη, γύρισε και είπε απευθυνόμενος στον ίδιο «να του πεις πως, όταν βγω, θα τον σκοτώσω κι αυτόν».

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα και με τους δύο αυτόπτες μάρτυρες, στο σημείο όπου έλαβε χώρα η τραγωδία δεν ήταν παρόν κάποιο τέταρτο άτομο, όπως υποστηρίζει ο κατηγορούμενος κι όπως δέχτηκε ότι είχε συμβεί το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Επίσης, αμφότεροι οι αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν χθες ότι τα σώματα του κατηγορούμενου και του θύματος δεν ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους.

Το τρίτο άτομο που κατέθεσε χθες ως μάρτυρας του κατηγορητηρίου ήταν η αδελφή του αδικοχαμένου Κανάκη. Σύμφωνα με τη γυναίκα, ο αδερφός της ήταν τίμιος, ηθικός και «είχε αντρειά».

Εντάσεις μεταξύ των συνηγόρων

«Ένσταση απαραδέκτου» από την υπεράσπιση

Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης και υποστήριξης της κατηγορίας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε αναγνωρίσει στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς των θυμάτων. Η αναγνώριση του εν λόγω ελαφρυντικού είχε ως αποτέλεσμα να “σπάσουν” τα ισόβια για τον 60χρονο.

Σημειώνεται ότι το ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε από την Έδρα κατά πλειοψηφία (4-3): Υπέρ της χορήγησής του είχαν ταχθεί οι τέσσερις ένορκοι (λαϊκοί δικαστές), ενώ είχαν μειοψηφήσει οι τρεις τακτικοί δικαστές, οι οποίοι είχαν την άποψη ότι δε θα πρέπει να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό.

Μερικές ημέρες μετά την ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, η Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης είχε ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Η έφεση αφορούσε στο σκέλος της χορήγησης του ελαφρυντικού που αναγνωρίστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου στον 60χρονο.

Χθες, πάντως, οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου υπέβαλαν στο δικαστήριο «ένσταση απαραδέκτου» της έφεσης του εισαγγελέα, με την αιτιολογία ότι δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη. Ωστόσο, η ένσταση απορρίφθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης.

Έτσι, η υπόθεση εξετάζεται από «μηδενική βάση» από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Αυτό σημαίνει ότι το ελαφρυντικό που αναγνωρίστηκε στον κατηγορούμενο σε πρώτο βαθμό δε «διατηρείται» στο Εφετείο κι έτσι δεν ισχύει στην εν λόγω περίπτωση η αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης του κατηγορούμενου.

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News