Μεσαρά: Κραυγή αγωνίας από τους παραγωγούς κηπευτικών – Στα ύψη το κόστος παραγωγής

Κρήτη
Μεσαρά: Κραυγή αγωνίας από τους παραγωγούς κηπευτικών – Στα ύψη το κόστος παραγωγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην περιοχή της Μεσαράς επικρατεί ανησυχία και για τις μεγάλες ποσότητες εισαγόμενων προϊόντων από Τουρκία και όχι μόνο, καλώντας τους αρμόδιους να προβούν σε εντατικούς ελέγχους

Σε απόγνωση βρίσκονται παραγωγοί κηπευτικών στη Μεσαρά, καθώς εκτοξεύτηκε στα ύψη το κόστος παραγωγής, όχι μόνο εξαιτίας των πρώτων υλών , λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων αλλά και λόγω των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Όπως υποστηρίζουν αδυνατούν να απορροφήσουν το μεγάλο αυτό κόστος, καλώντας τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα για τη στήριξη τους ώστε να μην εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες τους.

Στην περιοχή της Μεσαράς επικρατεί ανησυχία και για τις μεγάλες ποσότητες εισαγόμενων προϊόντων από Τουρκία και όχι μόνο, καλώντας τους αρμόδιους να προβούν σε εντατικούς ελέγχους για την αποφυγή των γνωστών προβλημάτων των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων προϊόντων.

Η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής, με τους παραγωγούς της Μεσαράς να βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Ιδιοκτήτες θερμοκηπιακών καλλιεργειών κάνουν λόγο για δυσβάστακτο κόστος στο ρεύμα ενώ σε δεινή θέση βρίσκονται και οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων.

Όπως προειδοποιούν παραγωγοί, αν δεν υπάρξει στήριξη από το κράτος τότε το κόστος θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή, ενώ την ίδια ώρα ζητούν την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά.

Παράλληλα, να ληφθούν άμεσα μέτρα για τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των ΤΟΕΒ ζητούν με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τους αρμόδιους υπουργούς 36 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), έρχονται το τελευταίο διάστημα αντιμέτωποι με τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, που χρησιμοποιείται για την άντληση και μεταφορά του αρδευτικού νερού.

Αδυνατώντας οι εν λόγω οργανισμοί να απορροφήσουν εξ ολοκλήρου αυτή την αύξηση, το κόστος θα μετακυλιστεί στα τιμολόγια του αρδευτικού νερού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων».

Σωκράτης Βαρδάκης: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των ΤΟΕΒ»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τη λήψη άμεσων μέτρων για τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των ΤΟΕΒ, πραγματοποίησαν 36 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής ανάπτυξης & Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), έρχονται το τελευταίο διάστημα αντιμέτωποι με τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, που χρησιμοποιείται για την άντληση και μεταφορά του αρδευτικού νερού. Αδυνατώντας οι εν λόγω οργανισμοί να απορροφήσουν εξ ολοκλήρου αυτή την αύξηση, το κόστος θα μετακυλιστεί στα τιμολόγια του αρδευτικού νερού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Τυμπακίου, τα τιμολόγια ρεύματος των Οργανισμών έχουν αυξηθεί σχεδόν στο διπλάσιο. Ακόμα και αν οι ΤΟΕΒ απορροφήσουν ένα μέρος της αύξησης αυτής, ένα άλλο μέρος θα κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες μέσω των λογαριασμών του αρδευτικού νερού, κάτι το οποίο θα αποφασιστεί από τις γενικές συνελεύσεις. Στην περίπτωση που θα προκριθεί κάτι τέτοιο, οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά και τις τωρινές αυξήσεις, από τις αρχές του νέου έτους.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούς τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν, αν προτίθενται να εξετάσουν την απαλλαγή των ΤΟΕΒ από τη ρήτρα αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, να εξετάσουν το ύψος του ΦΠΑ που αποδίδουν οι ΤΟΕΒ και να αυξήσουν το ύψος ενίσχυσης των αγροτικών τιμολογίων.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News