Δημήτριος Κάλμπαρης: Ο μεγαλύτερος εν ζωή ήρωας του '40 περιγράφει τις ημέρες του πολέμου στην πρώτη γραμμή (βίντεο)

Κρήτη
Δημήτριος Κάλμπαρης: Ο μεγαλύτερος εν ζωή ήρωας του '40 περιγράφει τις ημέρες του πολέμου στην πρώτη γραμμή (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ηλικία 106 ετών, ο Δημήτρης Κάλμπαρης, ένας από τους τελευταίους επιζώντες του της εποποιίας του 1940, περιγράφει τις ημέρες του πολέμου, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV και την εκπομπή «Κρήτη Σήμερα»

Ο Δημήτρης Κάλπαρης, ένας από τους «υπεραιωνόβιους» ήρωες όπως τον αποκαλούν, 106 χρονών, θυμάται με πόνο και μεγάλο παράπονο τις συνθήκες που βίωσε και εκείνος αλλά και όλοι οι συμπολίτες του, κάνοντας λόγο «για έναν πόλεμο δυσβάστακτο, για συνθήκες σκληρές και για κτηνωδίες πάνω στους ανθρώπους αξεπέραστες». Όπως είπε στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα», «Βρέθηκα στη πρώτη γραμμή στο μέτωπο στα ελληνοαλβανικά σύνορα και αυτά που συνέβησαν εύχομαι να μην τα ζήσει καμία ψυχή, κανένας άνθρωπος, κανένας τόπος».

«Με γενναιότητα και θάρρος αλλά και με τον φόβο μην πεθάνουμε το επόμενο λεπτό κάτι που κυρίευε και θέριευε μέσα μας, περνούσαν οι μέρες και οι νύχτες στα βουνά», τόνισε χαρακτηριστικά ο μεγαλύτερος εν ζωή ήρωας του έπους του 40’. Ο κ. Κάλμπαρης κινδύνεψε να σκοτωθεί πολλές φορές, έχασε όλους τους συντρόφους του οι οποίοι «έφευγαν»  ένας, ένας δίπλα του, οι σφαίρες κροτούσαν σε απόσταση αναπνοής και όπως αναφέρει και συγκλονίζει, «είχα να φάω πέντε μήνες, δεν ήξερα τι θα πει ψωμί, χόρταινα με φλούδες από δέντρα».

Ένας άνθρωπος, ένας ήρωας που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, που ξεπέρασε τον εαυτό του καθώς και τις ανθρωποκτονίες και τις θηριωδίες στο πεδίο της μάχης. Που «αγκάλιαζε» τους πληγωμένους φίλους του για να ζεστάνει τον πόνο τους, που στάθηκε γενναίος για ένα και μόνο ιδανικό, την πατρίδα και την ελευθερία του τόπου του.

Δείτε το σχετικό βίντεο και το ρεπορτάζ στη ΚΡΗΤΗ TV και στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News