ΑΑΔΕ: Πρόστιμα ακόμα και σε σεισμόπληκτους δήμους για ληξιπρόθεσμες δηλώσεις

Κρήτη
ΑΑΔΕ: Πρόστιμα ακόμα και σε σεισμόπληκτους δήμους για ληξιπρόθεσμες δηλώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σε περίπτωση που αυτές οι δηλώσεις δεν υποβληθούν, επισύρουν πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ ανά δήλωση», τονίζει ο κ. Χριστοφοράκης

«Στους δήμους που έχουν πληγεί από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, η υποβολή του ΦΠΑ, τα ένσημα που υποβάλουν οι επιχειρήσεις για τους εργαζόμενους τους κάθε τέλος του μήνα, οι φόροι μισθωτών υπηρεσιών που υποβάλλονται ανά μήνα πλέον, είναι εξαιρετικά δύσκολη», ανέφερε ο Πρόεδρος των Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Δημήτρης Χριστοφοράκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη.

«Πολλά κτίρια έχουν κριθεί ακατάλληλα και δεν είναι προσβάσιμα, οι άνθρωποι που έχουν τις επιχειρήσεις δεν μπορούν να δουλέψουν, το ίδιο ισχύει και για τους φοροτεχνικούς. Με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποστείλουν τις φοροτεχνικές δηλώσεις ανεξάρτητα εάν προκύπτει φόρος».

«Σε περίπτωση που αυτές οι δηλώσεις δεν υποβληθούν επισύρουν πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ ανά δήλωση», τονίζει ο κ. Χριστοφοράκης.

Η ΑΑΔΕ ακόμα και σήμερα δεν έχει αποστείλει εγκύκλιο για τις δηλώσεις που δεν μπορούν να υποβληθούν λόγω των σεισμών και των ζημιών.

→Διαβάστε ακόμη: Χριστοφοράκης: 1.300 λογιστές και δικηγόροι στη μάχη απονομής των συντάξεων

Η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου και το Οικονομικό Επιμελητήριο Τμήμα Ανατολικής Κρήτης με δεύτερη επιστολή προς το Αρμόδιο Υπουργείο, θέλουν να τονίσουν την αναγκαιότητα να ληφθούν άμεσα μέτρα για τους πληγέντες των Δήμων Μίνωα Πεδιάδος και Αρχανών – Αστερουσίων ώστε να αποφευχθούν τα άδικα πρόστιμα.

Με τα έως τώρα δεδομένα οι επιχειρηματίες των σεισμόπληκτων περιοχών θα πρέπει να υποβάλουν έως σήμερα Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου, τις δηλώσεις ΦΠΑ καθώς η εκπρόθεσμη κατάθεση τους επιφέρει πρόστιμα.  

ΑΑΔΕ: Πότε διαγράφεται οριστικά το χρέος – Οι προϋποθέσεις

Από λεπτομερή έλεγχο θα υποχρεώνονται να περνούν οφειλέτες προκειμένου να πάψει να τους απασχολεί η εφορία, χαρακτηρίζοντας τα χρέη τους ανεπίδεκτα είσπραξης.

Για να καταχωρηθούν τα χρέη τους στο βιβλίο των ανεπίδεκτων είσπραξης, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να διαπιστώσει ότι δεν έχουν στη κατοχή τους κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, ότι διαβιούν σε συνθήκες ανέχειας και ότι έχουν ασκηθεί σε βάρος τους όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα, όπως κατασχέσεις και ποινικές διώξεις.

Μετά την παρέλευση δεκαετίας, υπό προϋποθέσεις, τα χρέη θα μπορούν να διαγραφούν. Όμως καθ’ όλο αυτό το διάστημα, οι οφειλέτες και όλα τα συνυπόχρεα πρόσωπα δεν θα μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα, ούτε άλλο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, ενώ θα είναι δεσμευμένοι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Η φορολογική διοίκηση, αποπειράται εκ νέου να φιλτράρει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου να επικεντρωθεί στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπάρχει πραγματικά πιθανότητα να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της ΑΑΔΕ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν φθάσει τα 109 δισεκ. ευρώ.

Όμως από το ποσό αυτό ήδη τα 24,8 δισεκ. ευρώ έχουν ήδη χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης, περιορίζοντας το πραγματικό ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών στα 84,2 δισεκ. ευρώ.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News