Ηράκλειο - 62 Μάρτυρες: Η θυσία που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία του τόπου (βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο - 62 Μάρτυρες: Η θυσία που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία του τόπου (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εθνική αντίσταση στην Κρήτη είναι γεμάτη από χρυσές επιτυχίες στη μάχη κατά του άξονα. Η ιστορία όμως είναι και γεμάτη από μαύρες σελίδες. Μια από αυτές είναι η εκτέλεση των 62 Μαρτύρων στο Ηράκλειο. Δώδεκα εξ αυτών στις 3 Ιουνίου και 50 μετά το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, στις 14 Ιουνίου - όλες στα πλαίσια των αντιποίνων των Γερμανών κατακτητών…

Στο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων στην Αμμουδάρα αναπαύονται οι 62 Μάρτυρες - ήρωες της Εθνικής Αντίστασης της Κρήτης, ιερά σύμβολα της πάλης για την ελευθερία. Ο Ιούνιος του 1942 έμελλε να σημαδέψει ανεξίτηλα την ιστορία του τόπου στερώντας από το νησί μας εξέχουσες προσωπικότητες του αγώνα για την απελευθέρωση. 

Ήδη το δεύτερο χρόνο της Γερμανό-ιταλικής κατοχής, δηλαδή το 1942 η αντίσταση στον τομέα Ηρακλείου προέβη σε εκτελέσεις ντόπιων συνεργατών των Γερμανών. Ακολουθώντας την πάγια τακτική τους, οι Γερμανοί ως αντίποινα εκτελούν 12 πατριώτες, λίγες ημέρες μετά έρχεται το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Οι Γερμανοί «διψούσαν» για εκδίκηση και η εντολή είναι σαφής «οι απώλειες να πληρωθούν με αίμα».

Διαβάστε επίσης

⇒  Ανακοίνωση Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα 

Οι 62 Μάρτυρες, εκτελέστηκαν στη θέση Γαζανός Κάμπος δυτικά του Ηρακλείου, εκεί όπου μετά την απελευθέρωση ο καπετάν Μανόλης Μπαντουβάς έχτισε το εκκλησάκι των Αγίων ΠάντωνΚάτω από την Αγία Τράπεζα έχουν τοποθετηθεί τα οστά των 62 Μαρτύρων, ενώ στην αυλή της εκκλησίας έχει ενταφιαστεί ο ένας εκ των συμμετεχόντων στο σαμποτάζ του αεροδρομίου Ηρακλείου - ο μοναδικός Έλληνας ΚρητικόςΚωστής Πετράκης.

«Η Εκκλησία τη θυσία αυτών των ανθρώπων την έχει σε πολύ ψηλό μέρος. Την έχει πανύψηλα, μπορώ να πω ότι είναι ανάμεσα από τον κόσμο και τον θρόνο του Θεού και λίγο πιο πάνω», αναφέρει ο π. Μιχάλης Παναούσης, πρωτοπρεσβύτερος της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Πολύδροσο Γαζίου.

Την ίδια ώρα ο ιστορικός επιστημονικός συνεργάτης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Εμμ. Μαμαλάκης, εστιάζει στα χαρακτηριστικά των ανθρώπων αυτών τονίζοντας πως: «ο καθένας τους είχε κάτι διαφορετικό, δηλαδή οι αδελφοί Γεωργιάδη, ήταν αντιστασιακή οικογένεια και δρούσαν για την αντίσταση. Ο Κατεχάκης ο δημοσιογράφος. Όλοι ένας προς ένα», τονίζει.  

Παράλληλα αναφέρει πως «το πλήγμα αυτό της απώλειας αυτών των ανθρώπων μέχρι και σήμερα είναι εμφανές στα μνημόσυνα, τα οποία τελούνται. Υπάρχει μία σιγή από τους ανθρώπους, οι οποίοι ξαφνικά έχασαν, αδέλφια, ξαδέλφια», αναφέρει ο κ. Μαμαλάκης, ενώ αναφερόμενος στις εκτελέσεις των δωσίλογων τονίζει πως «οι εκτελέσεις των δωσίλογων, που έγιναν από την αντίσταση ήταν για να κοπεί το κλίμα, εισροής ανθρώπων προς την Γερμανική πλευρά. Ήταν ένα δύσκολο έτος και είχαμε μία μετακίνηση ανθρώπων που είχαν χάσει το κουράγιο τους και πίστευαν ότι οι Γερμανοί δεν θα ξαναφύγουν». =

Ο Γερμανός στρατιώτης και τα στεφάνια της συγνώμης

Στο εκκλησάκι - μνημείο κάθε χρόνο τελείται το μνημόσυνο στη μνήμη των 62 Μαρτύρων, με δεκάδες ανθρώπους να σπεύδουν για να αποτίνουν φόρο τιμής, ανάμεσά τους κι ο Γερμανός που αρνήθηκε να συμμετάσχει στην εκτέλεση!

Ήταν ο άνθρωπος που το καλοκαίρι του 1990, ο παπά - Μιχάλης συναντούσε για μέρες στο εκκλησάκι με την σύζυγό του να κάθονται σε ένα παγκάκι και να κοιτούν γύρω τους σαν χαμένοι. Αρκετά χρόνια μετά, η απόφαση των Γερμανών μαθητών που φιλοξενούνταν στα πλαίσια του Erasmus από το Λύκειο Γαζίου γεννά ελπίδα για το μέλλον.

Ανήμερα της εθνικής επετείου, η ΚΡΗΤΗ TV «αγγίζει» αυτή την τραγωδία ρίχνοντας «φως» στα γεγονότα που οδήγησαν στην εκτέλεση των 62 Μαρτύρων, αναδεικνύοντας παράλληλα, όμως, και την σπουδαιότητα της θυσίας τους στο πέρασμα των χρόνων. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News