28η Οκτωβρίου: Η παρέλαση στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι - Τι αναφέρουν μαθητές

Κρήτη
28η Οκτωβρίου: Η παρέλαση στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι - Τι αναφέρουν μαθητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως αναφέρουν οι μαθητές, «το μήνυμα μας είναι ότι μένουμε δυνατοί στις δυσκολίες. Μπορεί να είμαστε σεισμόπληκτοι, αλλά είμαστε εδώ για να παρελάσουμε». «Πρέπει να παρελάσουμε, να τιμήσουμε το Όχι, και να δείξουμε ένα ίχνος ανάκαμψης του Αρκαλοχωρίου»

Με ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης, λόγω της δύσκολης συγκυρίας των σεισμών και των καταστροφών, δημότες στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας χειροκρότησαν τους μαθητές οι οποίοι συμμετείχαν στις παρελάσεις σε Αρκαλοχώρι, Καστέλι και Θραψανό.

Οι μαθητές τίμησαν τους αγωνιστές που με αρετή και τόλμη διεκδίκησαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας μας, ενώ τα μηνύματα που κυριάρχησαν ήταν ότι το νέο Αρκαλοχώρι θα ξαναγεννηθεί χάρη στις προσπάθειες όλων.

Παρά τις δυσκολίες, η ζωή συνεχίζεται στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι το οποίο γιόρτασε την σημερινή ημέρα τιμής και μνήμης, ενώ της παρέλασης προηγήθηκε η τέλετη επίσημης δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Ανδρέα, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου.

Η σημερινή μέρα μνήμης και τιμής ήταν διαφορετική για το Αρκαλοχώρι, όπου δημότες προσπαθούν να «οπλιστούν» με δύναμη προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες, στα προβλήματα της καθημερινότητας και στις πληγές που άφησε και στην ψυχή τους, ο ισχυρός σεισμός των 6 Ρίχτερ.

Αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας δήλωσε ότι θα ανοίξουν όλα τα σχολεία εκτός από το ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου.

Όπως αναφέρουν οι μαθητές, «το μήνυμα μας είναι ότι μένουμε δυνατοί στις δυσκολίες. Μπορεί να είμαστε σεισμόπληκτοι, αλλά είμαστε εδώ για να παρελάσουμε». «Πρέπει να παρελάσουμε, να τιμήσουμε το Όχι, και να δείξουμε ένα ίχνος ανάκαμψης του Αρκαλοχωρίου».

Το ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV και την Γεωργίας Μακάκη:

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης, τόνισε πως «η ζωή συνεχίζεται και εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τους ρυθμούς μας. Γιορτάζουμε σήμερα όπως όλος ο κόσμος, σαν να μην συνέβη τίποτα, ιδίως για ψυχολογικούς λόγος. Δεν πρέπει να δώσουμε στα παιδιά την “χαριστική βολή”, τα παιδιά είναι μικρά και θέλουν την δική μας στήριξη και βοήθεια και εμείς προσπαθούμε να την προσφέρουμε με οποιοδήποτε τρόπο».

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, δήλωσε ότι «θα ξεπεράσουμε αυτή την δυσκολία με τον σεισμό και θα οδηγηθούμε στην δημιουργία μιας νέας πολύς, ενός νέου Αρκαλοχωρίου, όπως επιβάλλεται και από την κατασκευή του αεροδρομίου. Το Αρκαλοχώρι είναι ζωντανό και θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική. Χρόνια πολλά σε όλους».

Χρήστος Στυλιανίδης: «Στο Αρκαλοχώρι το ελληνικό κράτος αντέδρασε σωστά και δημιούργησε ένα μοντέλο διαχείρισης τέτοιας μορφής κρίσεων»

Νωρίτερα, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης βρέθηκε στα Χανιά.

Επ’ ευκαιρία της παρουσίας του στην Κρήτη, ο κ. Στυλιανίδης τοποθετήθηκε αναφορικά με το Αρκαλοχώρι και το μοντέλων διαχείρισης για την αντιμετώπιση των σεισμών που η κυβέρνηση εκεί εφάρμοσε.

Αναλυτικότερα, ο κ. Στυλιανίδης στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου όπου και εκπροσώπησε την κυβέρνηση, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την διαχείριση της κρίσης μετά τους σεισμούς στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και ανέφερε:

«Όπως έχετε δει, έχω επισκεφθεί δύο φορές την περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Από την πρώτη στιγμή είμαστε εκεί για να παράσχουμε κάθε φροντίδα στους σεισμόπληκτους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια δύσκολη περίοδος για την Κρήτη, ειδικά για την περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Παρακολουθούμε το σεισμικό φαινόμενο με μια επιτροπή που έχει εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου. Οι επιστήμονες προς το παρόν μας καθησυχάζουν ότι αυτή είναι μετασεισμική ακολουθία αλλά οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλα συναρμόδια υπουργεία είναι έτοιμα για να συνεχίσουν να παράσχουν ότι χρειάζεται η περιοχή εκεί.

Όπως ξέρετε ξεκίνησε η κυβερνητική αρωγή μέσω της πλατφόρμας, ευτυχώς οι άνθρωποι που μένουν σε σκηνές είναι ελάχιστοι και αυτοί με δική τους βούληση, υπάρχει ήδη, δυνατότητα παροχής φαγητού και άμεσης φροντίδας, θεωρώ ότι στο Αρκαλοχώρι το ελληνικό κράτος αντέδρασε σωστά και δημιούργησε ένα μοντέλο διαχείρισης τέτοιας μορφής κρίσεων.

Ειλικρινά είμαι υπερήφανος έχοντας και την ευρωπαϊκή εμπειρία γιατί είδα ότι αυτή η χώρα παρόλες τις ελλείψεις σε σύστημα , σε οργάνωση, έχει τέτοιο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να βασιστεί πάνω του και να έχει τέτοια επιτυχία στην διαχείριση των κρίσεων».

Συνοψίζοντας, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η στρατηγική της ελληνικής πολιτείας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις εκτιμήσεις και τις εντολές των σεισμολόγων.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News