Ηράκλειο: Ένοχοι ξανά για τις τηλεφωνικές απάτες

Κρήτη
Ηράκλειο: Ένοχοι ξανά για τις τηλεφωνικές απάτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο επέβαλε μειωμένες ποινές στα δύο μέλη της σπείρας που εξαπατούσε ανυποψίαστους Ηρακλειώτες

Μειωμένες ποινές επιβλήθηκαν χθες Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε δύο άνδρες 49 και 64 ετών, που δικάζονταν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση με τις τηλεφωνικές απάτες που είχαν αναστατώσει πριν από περίπου 2,5 χρόνια την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.

Πρόκειται για τη δράση της σπείρας, μέλη της οποίας τηλεφωνούσαν σε ανυποψίαστους πολίτες και, παριστάνοντας τους αστυνομικούς, τους ενημέρωναν ψευδώς ότι κάποιο στενό συγγενικό τους πρόσωπο έχει εμπλακεί σε τροχαίο δυστύχημα με θύμα ένα μικρό παιδί.

Η δράση των επιτήδειων είχε διαρκέσει από τον Φεβρουάριο του 2019 έως τον Απρίλιο του ίδιου έτους: Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να είχαν προβεί σε πλήθος τηλεφωνικών απατών στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, εξαπατώντας ουκ ολίγους συντοπίτες μας, από τους οποίους είχαν καταφέρει να αποσπάσουν χιλιάδες ευρώ.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν ένας 49χρονος από τη Βουλγαρία κι ένας 64χρονος Κρητικός, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 9 ετών έκαστος. Χθες Τρίτη 26 Οκτωβρίου, το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης επέβαλε στον 49χρονο ποινή κάθειρξης 6,5 ετών, ενώ ο 64χρονος έπεσε στα «μαλακά», καθώς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο 49χρονος παρέμεινε στη φυλακή, ενώ ο 64χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος. Μετά τη χθεσινή δίκη, δεν άλλαξε κάτι ως προς αυτό, αφού ο πρώτος παραμένει κρατούμενος, ενώ ο 64χρονος παραμένει ελεύθερος.

Το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης έκρινε χθες Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, ένοχο τον 49χρονο για «συμμορία», καθώς και για «απάτες» (τετελεσμένες και σε απόπειρα). Επισημαίνεται ότι σε σχέση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο 49χρονος παραδέχτηκε ότι είχε προβεί σε κάποιες από τις απάτες που του είχαν αποδοθεί.

Στον κατηγορούμενο από τη Βουλγαρία δεν αναγνωρίστηκε κάποιο ελαφρυντικό και του επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 6,5 ετών.

Στο αντίποδα, ο 64χρονος συγκατηγορούμενός του κρίθηκε ένοχος για «συμμορία» και για «απάτη» (τετελεσμένη και σε απόπειρα), σε βαθμό πλημμελήματος. Του χορηγήθηκαν, ωστόσο, τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μετάνοιας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του. Τελικά, ο 64χρονος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 12 μηνών, η οποία ανεστάλη επί τριετία.

Μεταξύ των μαρτύρων που κατέθεσαν χθες Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, στο δικαστήριο ήταν ένας αστυνομικός που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση, καθώς και μία γυναίκα που παραλίγο να πέσει θύμα απάτης.

Διαβάστε επίσης

⇒ Νέα ηλεκτρονική απάτη για να κλέβουν χρήματα από το email σας

«Καμπάνες» 9 ετών

Η υπόθεση εκδικάστηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο του 2020. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είχε κρίνει ένοχους και τους δύο άνδρες, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών έκαστος.

Ο 49χρονος Βούλγαρος είχε πάρει τον δρόμο για τη φυλακή (αφού δε δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του), ωστόσο ο 64χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, ο 49χρονος είχε αρνηθεί ότι εμπλέκεται στην υπόθεση. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι, όταν συνελήφθη, βρισκόταν στην Κρήτη μόνο λίγες εβδομάδες. Ο συγκατηγορούμενός του φέρεται να ισχυρίστηκε ότι είχε παραλάβει δύο φορές χρήματα για λογαριασμό του 49χρονου, χωρίς, ωστόσο, να έχει την παραμικρή ιδέα για τις απάτες.

Σημειώνεται ότι και οι δύο άνδρες είχαν ζητήσει να τους αναγνωριστεί ελαφρυντικό, ωστόσο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης απέρριψε τότε το αίτημά τους.

Πώς δρούσε η σπείρα

«Ο γιος σας σκότωσε παιδί σε τροχαίο»

Το σύνηθες μοτίβο της σπείρας κινείτο τις περισσότερες περιπτώσεις ως εξής: Οι απατεώνες τηλεφωνούσαν τυχαία στα υποψήφια θύματά τους (συνήθως ηλικιωμένους) και τα ενημέρωναν ψευδώς ότι ο γιος τους ή η κόρη τους είχε προκαλέσει τροχαίο δυστύχημα, κατά το οποίο είχε σκοτωθεί ένα ανήλικο παιδί.

Η δράση των φερόμενων απατεώνων φέρεται να εκτυλίχθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2019. Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει τότε γνωστά, περισσότεροι από 180 πολίτες είχαν ενημερώσει την τοπική ΕΛ.ΑΣ. ότι άγνωστοι τούς εξαπάτησαν ή είχαν επιχειρήσει να τους εξαπατήσουν με τον επίμαχο τρόπο, τηλεφωνικώς. Στο κατηγορητήριο της περυσινής δίκης, πάντως, περιλαμβάνονταν συνολικά 12 απάτες και άλλες 4 απόπειρες απάτης.

Τα μέλη της σπείρας έπαιρναν τηλέφωνο τα υποψήφια θύματά τους χρησιμοποιώντας απόκρυψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίζονταν ότι ο γιος ή η κόρη των επίδοξων θυμάτων τους είχε προκαλέσει τροχαίο δυστύχημα με θύμα ένα ανήλικο παιδάκι και κατόπιν ζητούσαν από αυτούς την καταβολή χρηματικού ποσού, προκειμένου ο συγγενής τους να αποφύγει την ποινική διαδικασία και να μην καταλήξει στη φυλακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες ζητούσαν αρχικά είτε 60.000, είτε 70.000 ευρώ. Όταν, ωστόσο, τα θύματά τους τούς έλεγαν ότι δε διαθέτουν τόσο πολλά χρήματα, εκείνοι δέχονταν και αρκετά μικρότερα ποσά της τάξης των 500 ή των 1.500 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News