Τεφέλι: Οι μαθητές περιμένουν τα λυόμενα - Τι αναφέρει η διευθύντρια του Γυμνασίου

Κρήτη
Τεφέλι: Οι μαθητές περιμένουν τα λυόμενα - Τι αναφέρει η διευθύντρια του Γυμνασίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνέχεια στην τηλεκπαίδευση μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου για τους μαθητές Γυμνασίου του Τεφελίου

Το αργότερο τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου αναμένεται να επαναλειτουργούν διά ζώσης όλα τα σχολεία των πληγέντων δήμων, από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου. Οικίσκοι τοποθετήθηκαν για τα σχολεία του Αρκαλοχωρίου και του Καστελίου, ενώ με τηλεκπαίδευση εξακολουθεί να λειτουργεί το Γυμνάσιο Τεφελίου (Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων).

Σύμφωνα με την εταιρεία «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.» και τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε 275 σχολικά κτήρια, τα οποία βρίσκονται σε 13 συνολικά δήμους του νησιού, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί 43 αίθουσες ως αντικατάσταση των μέχρι πρότινος σχολικών κτηρίων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα έχουν τοποθετηθεί και οι υπόλοιποι που απαιτούνται για να επαναλειτουργήσουν διά ζώσης όλα τα σχολεία των πληγεισών περιοχών.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στα κτήρια του 2ου Δημοτικού, του ΓΕ.Λ., του 1ου ΕΠΑ.Λ. στο Αρκαλοχώρι, αλλά και του Γυμνασίου-Λυκείου Καστελίου.

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανόλης Φραγκάκης, μαζί με τον δήμαρχο Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλη Κοκοσάλη συναντήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.» και του ΣΔΙΤ, αλλά και με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανόλη Καρτσωνάκη, τον βουλευτή Ηρακλείου, Μάξιμο Σενετάκη, καθώς και τον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό.

Στη συνάντηση μίλησαν και προγραμμάτισαν για τα έργα αποκατάστασης γενικά επί των πληγέντων δήμων, αλλά και ειδικότερα για τις σχολικές μονάδες, σύμφωνα και με πρόσφατα δημοσιεύματα της «ΝΚ».

Η εφημερίδα «ΝΚ» επικοινώνησε, εξίσου, με τη διευθύντρια του Γυμνασίου Τεφελίου, Παρασκευή Μακροδημητράκη, για το Γυμνάσιο που αποτελεί το τελευταίο σχολείο των σεισμόπληκτων περιοχών που εξακολουθεί να λειτουργεί με τηλεκπαίδευση.

«Οι γονείς, οι μαθητές και εμείς οι διδάσκοντες έχουμε κάνει ήδη πολλή υπομονή. Απ’ ό,τι πληροφορήθηκα χθες Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, από τον Δήμο, το αργότερο 2 Νοεμβρίου θα έχουν έρθει οι αίθουσες-οικίσκοι για τη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας διά ζώσης. Αυτό το χρονοδιάγραμμα μάς είχε δοθεί, βέβαια, εξαρχής. Δεν έχω αντιληφθεί αντιδράσεις σε μεγάλο βαθμό, γιατί είπαμε όλοι ότι θα κάνουμε υπομονή. Ευελπιστώ τις επόμενες μέρες - αύριο ή μέχρι την Παρασκευή - να έχουν έρθει. Η προετοιμασία-προεργασία για την τοποθέτηση των οικίσκων έχει ήδη πραγματοποιηθεί, που έχει αναλάβει ειδικός εργολάβος», ανέφερε η κ. Μακροδημητράκη.

Συμπληρώνοντας, «όταν έγινε ο σεισμός, όπως όλα τα σχολεία, ούτε και εμείς δεν κάναμε για εκείνη την εβδομάδα μάθημα. Την επόμενη, ξεκινήσαμε κανονικά με τηλεκπαίδευση». Ως προς την ψυχολογική κατάσταση των παιδιών, η γυμνασιάρχης τόνισε ότι «τα παιδιά επηρεάστηκαν πολύ από αυτήν την κατάσταση. Την ημέρα του μεγάλου σεισμού, όπως καταλαβαίνετε, η κατάσταση δεν ήταν πολύ καλή και τα παιδιά επηρεάστηκαν αρκετά ψυχολογικά. Πολλά έχασαν τα σπίτια τους».

«Το σχολείο αριθμεί 58 μαθητές, ενώ ζητήθηκαν 4 οικίσκοι-αίθουσες για την κάλυψη των αναγκών τους» τόνισε η διευθύντρια του Γυμνασίου Τεφελίου. Καταλήγοντας, η ίδια εξέφρασε την ελπίδα της ότι η αναμονή θα τελειώσει και με την έλευση των αιθουσών θα επαναλειτουργήσουν κανονικά διά ζώσης.

«Τόσο στο Καστέλι, όσο και στο Αρκαλοχώρι έχουν ξεκινήσει κανονικά τα μαθήματα διά ζώσης. Περιμένουμε ακόμα κάποιες αίθουσες-οικίσκους, ώστε να λειτουργούμε χωρίς καμία πίεση, αφού δεν επαρκεί ακόμα ο αριθμός των υπαρχόντων οικίσκων για την κάλυψη όλων των τμημάτων», υπογράμμισε ο διευθυντής του ΓΕ.Λ. Αρκαλοχωρίου για την εξέλιξη των εγκατεστημένων οικίσκων.

Επίσκεψη δημάρχου στον Σαμπά

Διαμόρφωση υποδομών για την εγκατάσταση νέων οικίσκων

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανόλης Φραγκάκης, επισκέφτηκε χθες Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, το χωριό Σαμπά, όπου οι σεισμοί προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στο σύνολο του χωριού, ξεσπιτώνοντας την πλειοψηφία των κατοίκων. Όπως ανακοινώθηκε, στο προσεχές διάστημα θα επισκεφτούν το χωριό τρεις ειδικοί εργολάβοι, οι οποίοι θα εξετάσουν και θα διαμορφώσουν τους χώρους που έχουν επιλεχθεί για την τοποθέτηση των οικίσκων, ώστε να στεγαστούν, επιτέλους, οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι.

Οι εργολάβοι θα επισκεφτούν, ακόμα, τις κοινότητες Ινίου και Χουμερίου, που έχουν εξίσου πληγεί βαρύτατα από το πέρασμα του Εγκέλαδου, όπου αναμένεται να τοποθετηθούν 10 και 7 οικίσκοι, αντίστοιχα.

Ο κ. Φραγκάκης συνομίλησε με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σαμπά, Γιώργο Σταυρουλάκη, με τη Δέσποινα Περάκη, η οποία και παραχώρησε το οικόπεδό της, με έκταση 2 στρέμματα, ώστε να τοποθετηθούν οι οικίσκοι, αλλά και με υπόλοιπους κατοίκους του οικισμού.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, στον Σαμπά θα τοποθετηθούν αρχικά, έξι μικροί οικίσκοι και αργότερα άλλοι έξι, μεγαλύτεροι σε μέγεθος, ώστε «να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες στέγασης των κατοίκων».

Επιπλέον, δήλωσε για τους προαναφερθέντες οικισμούς: «Σε αυτά τα χωριά υπάρχουν ελάχιστα σπίτια που έχουν κριθεί κατάλληλα για να κατοικηθούν και ο Δήμος προχωράει σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι αυτών των περιοχών, να μπορέσουν να επανέλθουν σε μια πιο φυσιολογική καθημερινότητα. Η ίδια διαδικασία θα συνεχιστεί και με άλλους οικισμούς του Δήμου».

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News