Αλλάζει ο επιδημιολογικός χάρτης: Τα πρόσθετα μέτρα στις «κόκκινες +» περιοχές - Τα χρώματα στην Κρήτη

Κρήτη
Αλλάζει ο επιδημιολογικός χάρτης: Τα πρόσθετα μέτρα στις «κόκκινες +» περιοχές - Τα χρώματα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην Κρήτη, όπως όλα δείχνουν, ο επιδημιολογικός χάρτης δεν θα αλλάξει - Ποιες περιοχές αναμένεται να μπουν στο «κόκκινο +» - Ποια πρόσθετα μέτρα τίθενται σε ισχύ

Αλλάζει ο επιδημιολογικός χάρτης της Ελλάδας, καθώς νέες περιοχές αναμένεται να μπούν στο βαθύ κόκκινο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παραμένουν στο κόκκινο όσες περιοχές ήταν και την περασμένη εβδομάδα, ενώ σε αυτές προστίθενται οι Περιφερειακές Ενότητες Αγίου Όρους, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ιωαννίνων, Αχαΐας και Ζακύνθου.

Στο επίπεδο «κόκκινο+», αναμένεται να ενταχθούν οι Περιφερειακές Ενότητες Ημαθείας, Δράμας, Λάρισας, Πιερίας, Κιλκίς, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Τρικάλων, Σερρών και Θεσσαλονίκης. Σε αυτές τις περιοχές η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους και σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς κι εξωτερικούς. 

Στο «κόκκινο+» κατατάσσονται οι πάρα πολύ επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, καταγράφονται σε διάστημα 14 ημερών περισσότερα από 500 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: 119 νέα κρούσματα στην Κρήτη

Μετά τη δήλωση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα αναφορικά με τις δυσκολίες που επέρχονται τους χειμερινούς μήνες, αυξάνονται και οι φωνές των εμπειρογνωμόνων που υποστηρίζουν ότι τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Οι ειδικοί με γνώμονα τις τελευταίες εξελίξεις και τα επηδημιολογικά δεδομένα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εκεί όπου τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης είναι ελάχιστα πιο υψηλά από το 30-34% και καθημερινά καταγράφονται εκατοντάδες θάνατοι, εστιάζουν την ποσοχή τους στη Βόρεια Ελλάδα, εκεί όπου όλη η περιοχή βρίσκεται στο «κόκκινο», με το ιικό φορτίο στην επικράτεια, τις νοσηλείες και τον δείκτη θετικότητας να έχουν αυξηθεί σημαντικά, μάλιστα σε ορισμένες περιοχές μεσοσταθμικά πάνω από το 1,58.

Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτιμά ότι θα φτάσουμε μεσοσταθμικά τα 4.000 κρούσματα την ημέρα με κάποιες μεμονωμένες μέρες να ανεβούμε ακόμα και πιο ψηλά. Ωστόσο, ο καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης δηλώνει με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα καταγραφεί μια ήπια αύξηση στις νοσηλείες - της τάξης του 30% - που ωστόσο είναι πολύ μικρότερη κατά έξι ή επτά φορές μικρότερη από την κατά 200% αύξηση που είχαν δει οι επιδημιολόγοι πέρσι κατά τη διάρκεια του Νοέμβρη.

Τα χρώματα στην Κρήτη

Στην Κρήτη, όπως όλα δείχνουν, παραμένουν στο κίτρινο επίπεδο οι Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου, ενώ στο πορτοκαλί παραμένει η ΠΕ Ηρακλείου, παρά το γεγονός ότι το Ηράκλειο καταγράφει πτωτικές τάσεις στις νέες μολύνσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία και από τις νοσηλείες στο νησί, οι οποίες εξακολουθούν να καταγράφουν πτώση, με την συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών να είναι ανεμβολίαστοι πολίτες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News