Κρήτη

Αγροτικές επιδοτήσεις: Ξεκίνησαν οι πληρωμές στους δικαιούχους - Ποιοι πάνε ταμείο

Μπήκαν τα χρήματα της επιδότησης στους λογαριασμούς - Τι ισχύει για τις περικοπές

Πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των αγροτών της χώρας με την προκαταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης για το έτος 2021. Τις πληρωμές περίμεναν με αγωνία οι παραγωγοί στην Κρήτη.

Αρχικά πιστώθηκαν τα χρήματα των πρώτων παραγωγών και στη συνέχεια έως την Παρασκευή θα πιστωθούν και οι λογαριασμοί των υπόλοιπων δικαιούχων. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ Μύρωνα Χιλετζάκη πρόκειται για το 47% της ενιαίας ενίσχυσης και αφορά συνολικά 650.000 δικαιούχους σε όλη τη χώρα.

Σε ότι αφορά στις περικοπές, σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη από τις πληροφορίες που υπάρχουν, δε θα ολοκληρωθούν τώρα, αλλά θα είναι μεγαλύτερης έκτασης τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ολοκληρώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με βάση τον προγραμματισμό του, η πληρωμή του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2021, ύψους 633.434.763,44 ευρώ σε 521.657 δικαιούχους και ξεκίνησε σταδιακά η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών.

Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 υπέβαλαν 671.061 παραγωγοί, εκ των οποίων δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης είναι 591.459 με αξία δηλούμενων δικαιωμάτων 948.305.791,38 €.

Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2021 η καταβολή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης, του πρασινίσματος και του εθνικού αποθέματος.

Επισημαίνεται ότι, το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 θα είναι διαθέσιμο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τα αιτήματα διοικητικών πράξεων καταχωρούνται μόνο ηλεκτρονικά, είτε μέσω Κ.Υ.Δ. είτε απευθείας στο ΟΠΣΕΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (2108802000) και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΥΠΑΑΤ (1540) το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 17:00.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης των δικαιούχων μέσω της εφαρμογής «Καρτέλα του Αγρότη» (https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab), κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών που έχουν για την πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και μέσω της εξειδικευμένης εφαρμογής «Δημοσιοποίηση Πληρωμών» (https://dip.opekepe.gr) με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών (taxisnet).

(Φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια