Σύλλογος Γονέων Φαιστού: Έγκλημα διαρκείας οι συγχωνεύσεις τμημάτων

Κρήτη
Σύλλογος Γονέων Φαιστού: Έγκλημα διαρκείας οι συγχωνεύσεις τμημάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου ανέδειξε για μία ακόμα φορά τα προβλήματα στη σχολική στέγη» αναφέρει η ανακοίνωση

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων Μαθητών του Δήμου Φαιστού σχετικά με συγχωνεύσεις τμημάτων που πραγματοποιούνται σε σχολεία της Κρήτης αλλά και την κατάσταση της σχολικής στέγης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

« Ενώ διανύουμε το δεύτερο μήνα της νέας σχολικής χρονιάς οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα που εμποδίζουν τη μαθησιακή διαδικασία και την ομαλή διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος, ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας αντί να πάρουν μέτρα που θα προστατεύουν μαθητές και εκπαιδευτικούς κάνουν ακριβώς το αντίθετο! Αξιοποιούν και επεκτείνουν όλους τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων για να συγχωνεύουν τμήματα, να κλείνουν σχολεία και να μετακινούν εκπαιδευτικούς.

Έτσι, μετά το Γυμνάσιο Μοιρών συγχωνεύονται τμήματα στα δημοτικά σχολεία Πιτσιδίων και 3ο Τυμπακίου, ενώ απειλούνται κι άλλα σχολεία, προκειμένου να εξοικονομήσει η κυβέρνηση προσωπικό και να κρύψει τα εκπαιδευτικά κενά, που υπάρχουν με δική της ευθύνη. Ταυτόχρονα αναστέλλουν τη λειτουργία σχολείων (31 στην Κρήτη για το σχολικό έτος 2021- 2022) όπως Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Μοιρών.

Εκτός από τα παραπάνω, ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου ανέδειξε για μία ακόμα φορά τα προβλήματα στη σχολική στέγη, για την οποία οι γονείς χρόνια προειδοποιούσαμε. Ειδικότερα για το ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου, που παραμένει σε αναστολή, έχουν ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές. Στο παρελθόν έβαλαν μπαλώματα με γυψοσανίδες στην οροφή του ΕΕΕΕΚ για να μην πέφτουν οι σοβάδες και τα ρινίσματα από τα σκουριασμένα σίδερα πάνω στα κεφάλια των μαθητών… Αυτοί οι μαθητές τώρα -για άλλη μια φορά- είναι τα μεγάλα θύματα κλεισμένοι στα σπίτια τους από τις 27 Σεπτέμβρη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ανάγκες και για τις οικογένειές τους. Μόλις πριν λίγες μέρες η Β/θμια σχολική επιτροπή με τηλεφωνικό (!!!) συμβούλιο αποφάσισε τη διάθεση 15.000 ευρώ για τις αποκαταστάσεις στο ΕΕΕΕΚ, λες και έτσι θα εξασφαλιστεί η αντισεισμικότητα του κτιρίου και η ασφάλεια των μαθητών !

Η ανέγερση μιας σύγχρονης μονάδας ειδικής αγωγής για α/θμια και β/θμια εκπαίδευση, που είναι το ζητούμενο, κωλυσιεργεί χρόνια με ευθύνη όλων των αρμόδιων σε κυβέρνηση-δήμους- περιφέρεια. Οι γονείς απαιτούμε ένα νέο σύγχρονο σχολείο και θα συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας για να φτιαχτεί όσο γίνεται πιο γρήγορα, με κρατική χρηματοδότηση χωρίς ΣΔΙΤ. Απαιτούμε να υλοποιηθεί η δέσμευση της διοίκησης του δήμου ότι θα δοθεί λύση σύντομα.

Το ίδιο ζητούμενο της ασφαλούς σχολικής στέγης ισχύει και για το σχολείο στις Καμάρες, στα Βορίζια, στη Γαλιά που από το 2013 στεγάζεται σε προκάτ αίθουσες. Σε κανένα σχολείο δεν αξίζει το αίσχος των προκάτ και μάλιστα στην εποχή μας! Ισχύει για το Λύκειο Τυμπακίου που ασφυκτιά και χρειάζεται αίθουσες, όπως και το 2ο δημοτικό σχολείο Μοιρών, το 2ο δημοτικό σχολείο Τυμπακίου που έχει σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης συντήρησης και ο κατάλογος δεν έχει τέλος …

 Όλοι γνωρίζουμε ότι στον δήμο Φαιστού υπάρχουν σχολεία που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985 και ακόμη παλιότερα, δηλαδή σύμφωνα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς. Μας ανησυχεί ιδιαιτέρως η πλήρης ανυπαρξία οποιασδήποτε κρατικής μέριμνας για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών μονάδων στον δήμο μας. Γι αυτό απαιτούμε να ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτίρια. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί από αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Φαιστού και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Ο ουσιαστικός - ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει ΑΜΕΣΑ σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια –έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης). Επίσης, να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.

Οι γονείς δε θα πάψουμε να διεκδικούμε την ασφάλεια και τη μόρφωση που έχουν ανάγκη σήμερα τα παιδιά μας. Απαιτούμε:

  • Να μην κλείσει ούτε 1 τμήμα!
  • Όλα τα τμήματα με 15 μαθητές ή λιγότερους, ανάλογα με το εμβαδόν της κάθε αίθουσας.
  • Προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων. Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά.
  • Μονιμοποίηση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία. Να σταματήσει το αίσχος των καθαριστριών με μειωμένο ωράριο (3,5 ώρες) ακόμη και σε ολοήμερα σχολεία πχ ειδικό νηπιαγωγείο και δημοτικό Πόμπιας.
  • Σύγχρονη και ασφαλή σχολική στέγη για όλα τα σχολεία του δήμου Φαιστού!»

φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News