Κορωνοϊός - Νέα μέτρα: Τι ισχύει για χρήση μάσκας, αποστάσεις, μετακινήσεις, διασκέδαση και ωράρια

Κρήτη
Κορωνοϊός - Νέα μέτρα: Τι ισχύει για χρήση μάσκας, αποστάσεις, μετακινήσεις, διασκέδαση και ωράρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα έως και τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Εφεξής, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο ή μικτούς, οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις κατά 1,5 μέτρο μεταξύ τους (ένα άτομο ανά 2 τ.μ.).

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναφορικά με τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και την Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00, ισχύουν τα εξής:

  • Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.
  • σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της νεάς απόφασης
  • Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών.
  • Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του 70% για την αντισηψία χεριών.
  • Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο
  • Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
  • Επιπλέον, με την κοινή υπουργική απόφαση καταργείται από σήμερα το προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας το οποίο ίσχυε για τα σούπερ μάρκετ και ήταν από τις 7:00 έως τις 21:30 και για τα εμπορικά που ήταν από τις 7:00 έως τις 21:00.

Τα μέτρα σε λιανεμπόριο και καταστήματα τροφίμων

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου "κατάστημα εντός καταστήματος" (shops in a shop), η χρήση μάσκας εντός των καταστημάτων παραμένει υποχρεωτική για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και μη. Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων τίθενται σε ισχύ:

  • Η τήρηση των γενικών μέτρων (χρήση μάσκας, αποστάσεις, απολυμαντικά, εξαερισμός), υπό την έννοια τήρησης των προβλεπόμενων αποστάσεων στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης).
  • Η ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές. Πλέον για τις αποστάσεις ισχύει το γενικό μέτρο [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Τι ισχύει στους χώρους εστίασης και διασκέδασης

Σύμφωνα με την απόφαση, στους χώρους των καφέ, bar, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια και χώρους εκδηλώσεων, παραμένει σε ισχή η πλήρης ελευθερία για τους πλήρως εμβολιασμένους θαμώνες σε κλειστούς χώρους, οι οποίοι ουσιαστικά μπορούν να διασκεδάσουν όπως και στην προ κορωνοϊού περίοδο.

Όλοι οι άλλοι χώροι ψυχαγωγίας (όπως παραδείγματος χάριν σινεμά, θέατρα, παιδότοποι κ.α.) θα πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα, όπως ισχύουν σήμερα και οι εμβολιασμένοι που βρίσκονται σε αυτούς θα πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.

Επισημαίνεται ότι αναφορικά με το προσωπικό, παραμένουν σε ισχύ τα υφιστάμενα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους εργαζόμενους και ο τακτικός έλεγχος των διαγνωστικών τεστ.

Αθλητισμός (αγώνες, προπονήσεις)

Επιτρέπεται η παρουσία θεατών σε αγώνες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων, σε ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Για ανοικτές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως ενενήντα τοις εκατό (90%) (από 80% που ίσχυε)της χωρητικότητας και όχι πάνω από σαράντα χιλιάδες (40.000) θεατές.
  • Για ανοικτές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως εβδομήντα τοις εκατό (70%) (από 60% που ίσχυε)της χωρητικότητας και όχι πάνω από δεκαπέντε (15.000) θεατές.
  • Για κλειστές εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως ενενήντα τοις εκατό (90%) (από 80% που ίσχυε) της χωρητικότητας και όχι πάνω από δώδεκα χιλιάδες (12.000) θεατές.
  • Για κλειστές εγκαταστάσεις χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων: πληρότητα έως εβδομήντα τοις εκατό (70%) (από 60% που ίσχυε) της χωρητικότητας και όχι πάνω από τέσσερις χιλιάδες (4.000) θεατές.

Η δυνατότητα παρουσίας θεατών υφίσταται αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους θεατές ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9 και έως πέντε τοις εκατό (5%) του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού θεατών για μη εμβολιασμένους και μη νοσήσαντες ανήλικους. Οι ανήλικοι δώδεκα (12) ετών και άνω προσκομίζουν διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test), σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου o. Οι ανήλικοι έως και έντεκα (11) ετών επιτρέπεται να εισέρχονται και με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test), που έχει διενεργηθεί την ημέρα του αγώνα.

Ο έλεγχος γίνεται στις εισόδους των αθλητικών εγκαταστάσεων με τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας αναγνώρισης για πιστοποιητικά εμβολιασμού, PCR και rapid tests και, όπου υπάρχει η δυνατότητα, διενεργείται αντίστοιχος έλεγχος και κατά την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής στο γήπεδο.

  • Οι εργαζόμενοι στους αθλητικούς χώρους κατά τη διεξαγωγή των αγώνων, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
  • Επιτρέπεται η διεξαγωγή άλλων αγώνων μαζικού αθλητισμού εκτός σταδίων (εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων), χωρίς περιορισμό στον αριθμό των συμμετεχόντων, με ηλεκτρονικές εγγραφές αυτών και με συμμετοχή ποσοστού συμμετεχόντων έως ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο και ποσοστού έως πέντε τοις εκατό (5%) για μη εμβολιασμένους συμμετέχοντες με υποχρεωτικό αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 και με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων και οδηγιών που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Στο ανωτέρω ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) περιλαμβάνονται και οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και έντεκα (11) ετών, οι οποίοι, προσέρχονται με αρνητικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Χώροι λατρείας/θρησκευτικές τελετές

Καταργείται η αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 15 τ.μ. με ανώτατο όριο τα εκατό (100) άτομα και ειδικώς στους εξωτερικούς χώρους τηρουμένης της αναλογίας ενός (1) ατόμου ανά 10 τ.μ., με απόσταση τουλάχιστον δύο (2) μέτρων μεταξύ τους για την Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών. Πλέον για τις αποστάσεις ισχύει το γενικό μέτρο [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες που μετακινούνται με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορείο, ΚΤΕΛ, ΤΑΞΙ, αεροπλάνο κ.ο.κ.).

Επιστρέφουν οι παρελάσεις ενόψει της εθνικής εορτής στις 28 Οκτωβρίου

Κανονικά θα διεξαχθούν οι μαθητικές παρελάσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας. Συνεπώς κατά την παρέλαση, οι παρευρισκόμενο θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι και θα τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά από την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους.

Εντατικοί έλεγχοι - Πρόστιμα 

Την ίδια ώρα, εντατικοί είναι οι έλεγχοι στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού. Οι έλεγχοι καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας και των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών μέτρων με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων

1η παράβαση: Διοικητικό πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ

2η παράβαση: Διοικητικό πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές μέρες

Το τελευταίο 24ωρο διεξήχθησαν 2.171 έλεγχοι στην Κρήτη για την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, ενώ βεβαιώθηκαν 4 πρόστιμα σε εργαζομένους για η χρήση μάσκας. Ειδιότερα, 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 πελάτες. Και 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. για την τήρηση των μέτρων - 255 παραβάσεις και 4 συλλήψεις

Την ίδια στιγμή, έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Το Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 97.098 έλεγχοι, από τους οποίους οι 52.482 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 255 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 συλλήψεις, ως ακολούθως:

79 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 78 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

  • 14 στην Ήπειρο,
  • 12 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 11 στη Θεσσαλονίκη,
  • 8 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 7 στο Βόρειο Αιγαίο,
  • 7 στο Νότιο Αιγαίο,
  • 4 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 4 στη Θεσσαλία,
  • 4 στη Δυτική Μακεδονία,
  • 3 στην Πελοπόννησο
  • 1 στην Αττική.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 71.723 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 68.552 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.171 των 150 ευρώ.

5 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 195.984 ομοειδείς παραβάσεις.

171 παραβάσεις και 4 συλλήψεις, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 6 παραβάσεις στους πελάτες,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 3 παραβάσεις στους πελάτες,

- 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 4 πελάτες,

- 3 παραβάσεις σε πελάτες καταστημάτων για μη κατοχή των απαραίτητων πιστοποιητικών,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες και εργαζόμενο καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 3 παραβάσεις στους πελάτες,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα,

- σύλληψη και 10.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τοποθέτηση αντισηπτικών στα τραπέζια,

- 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, και πελάτες καταστημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από επιβάτες οχήματος.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και μία παράβαση στον πελάτη,

- 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ήπειρο,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και μία παράβαση στον πελάτη,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενο καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 25 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 2 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Αττική,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων,

- 2 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 18.618 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.594 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγεία

(Φωτογραφία αρχείου Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News