Πρωτιά για την Κρήτη στην εθελοντική αιμοδοσία

Κρήτη
Πρωτιά για την Κρήτη στην εθελοντική αιμοδοσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλογικά με τον πληθυσμό της, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που διατηρούν ένα υψηλό μέσο όρο εθελοντικής αιμοδοσίας

Η Κρήτη δείχνει τον δρόμο στην εθελοντική αιμοδοσία, με το νησί να παρουσιάζει μια εξαιρετικά θετική εικόνα, ειδικότερα σε σχέση με άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Ειδικότερα, την ώρα που στην υπόλοιπη Ελλάδα σε σημαντικό βαθμό οι ελλείψεις σε αίμα καλύπτονται από φιάλες που έρχονται από την Ελβετία, η Κρήτη όχι μόνο εμφανίζει επάρκεια αλλά τροφοδοτεί συχνά και άλλες περιοχές.

Εξαιρετικά σημαντική ήταν η αύξηση των εθελοντών αιμοδοτών κατά την περίοδο της πανδημίας, ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αιμοδοσίας, Παναγιώτης Κατσιβέλας, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Ηράκλειο. Ο κ. Κατσίβελας συνεχάρη τους κρητικούς για την εθελοντική τους δράση, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι φιάλες που συγκεντρώνονται αφορούν περισσότερο αυθόρμητους και λιγότερο σταθερούς αιμοδότες.

Σχετικά με τις ανάγκες των δύο νοσοκομείων του Ηρακλείου ανά έτος, σε αίμα, αυτές τοποθετούνται περίπου στις 12.000 φιάλες και καλύπτονται κατά κύριο λόγο από τους εθελοντές αιμοδότες, τις οργανωμένες δράσεις σχετικού ενδιαφέροντος και ειδικότερα τις κινητές μονάδες αιμοδοσίας.

Αναλογικά με τον πληθυσμό της, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που διατηρούν ένα υψηλό μέσο όρο εθελοντικής αιμοδοσίας. Ωσόσο, η χώρα εξακολουθεί να καλύπτει τις ανάγκες του Συστήματος Υγείας, με φιάλες που εισαγάγει από το εξωτερικό.

Παρά την επάρκεια της Κρήτης σε αίμα, μεγάλες είναι και οι ανάγκες που παρουσιάζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως λόγω της αύξησης των τροχαίων και του τουρισμού. Σημειώνεται πως τόσο στην Κρήτη όσο και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας σημειώνονται σημαντικές διαφορές σε σχέση με τη σταθερότητα των αιμοδοτών, καθώς αυτό που παρατηρείται είναι ότι οι μοναδικοί αιμοδότες είναι περισσότεροι από τους τακτικούς, καθώς αρκετοί άνθρωποι δίνουν αίμα όταν κάποιος συνάνθρωπος το χρειαστεί, σπάνια όμως επαναλαμβάνουν την αιμοδοσία τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News