Κρήτη

Χριστούγεννα – Black Friday: Προβληματισμός για την έλλειψη σε σημαντικά είδη

Πότε αναμένεται στην Κρήτη η ενδιάμεση, φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδος για το 2021 και η γιορτή των εκπτώσεων, το Black Friday

Σειρά ελλείψεων σε σημαντικά καταναλωτικά είδη αναμένεται να αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα τα καταστήματα και ιδιαίτερα οι αλυσίδες του λιανεμπορίου.

Όπως κάθε χρόνο την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να διαχειριστούν την ζήτηση ενόψει της Black Friday, ένα εμπορικό γεγονός που παραδοσιακά αποτελεί ισχυρό stress test για τις αντοχές των καταστημάτων, με φόντο τα Χριστούγεννα.

Ένα χρόνο μετά το ζήτημα που προέκυψε με τον μεγάλο όγκο παραγγελιών σε συνδυασμό με το lockdown, οι εταιρείες έχουν επενδύσει σε υποδομές, συνεργασίες με πλατφόρμες και στόλο, προετοιμασμένες για έκτακτες καταστάσεις.

Στην τωρινή κατάσταση, έρχεται να προστεθεί και το κύμα ανατιμήσεων σε ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορές όπου έχει εκτοξεύσει το κόστος.

Οι επιχειρηματίες ετοιμάζονται για ελλείψεις σε συγκεκριμένα είδη, αλλά από ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, από φωτογραφικά είδη, προϊόντα τεχνολογίας, αυτοκίνητα, μέχρι ρούχα.

Ορισμένοι επιχειρηματίες μάλιστα, σε κλάδους όπως τα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά είδη, συνεχίζουν να δίνουν παραγγελίες αυξάνοντας το στοκ σε επίπεδα 20-30% πάνω από την περίοδο προ πανδημίας.

 Ας σημειωθεί δε ότι πέρυσι στόκαραν κλιματιστικά και φέτος πρέπει να αυξήσουν τα αποθέματα σε υπολογιστές και είδη τεχνολογίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μεγάλους “παίκτες” που ελέγχουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες ποσοστά 40-50% της αγοράς.

Στην αγορά του παιχνιδιού επίσης επικρατεί αναβρασμός, με τους λιανεμπόρους να έχουν αρχίσει να χτίζουν στοκ πολύ νωρίτερα φέτος, ενώ οι βιομηχανίες προειδοποιούν για ελλείψεις. Πολλές επιχειρήσεις έχουν στραφεί σε εναλλακτικούς προμηθευτές, εκτός Κίνας. Η έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων και χώρου στα πλοία που διακινούν εμπορεύματα από την Κίνα, από παιχνίδια και εξαρτήματα μέχρι είδη ένδυσης και υπόδησης, προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις και έχει εκτοξεύσει το κόστος, με προϊόντα από την Κίνα αλλά και από Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Μαλαισία κ.α. να επιβαρύνονται με υψηλότερες τιμές.

Black Friday 2021: Πότε πέφτει φέτος η γιορτή των εκπτώσεων

Στην Κρήτη τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η ενδιάμεση, φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδος για το 2021 και θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδων

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις φθινοπωρινές εκπτώσεις 2021, τις οποίες περιμένουν έμποροι και καταναλωτές για να «ζεσταθεί» η αγορά ενόψει του Black Friday ή αλλιώς η μέρα των μεγάλων εκπτώσεων, η οποία πλησιάζει.

Τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η ενδιάμεση, φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδος για το 2021 και θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδων.

Ενώ στις 26 Νοεμβρίου θα «πέσει» το Black Friday ο θεσμός που προήλθε από το εξωτερικό είναι συνδεδεμένος με εικόνες καταναλωτικής φρενίτιδας.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος σε παλαιότερη δημοσίευσή της αναφερόταν στους κανόνες που διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν θα πέσουν θύματα «προσφορών».

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές κατά την διάρκεια του Black Friday:

  • Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.
  • Να οργανώσουν μια λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.
  • Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.
  • Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς.
  • Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.
  • Πάντα απόδειξη για τα προϊόντα που αγοράζετε, σε περίπτωση που θελήσουν να το αλλάξουν.

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

Τρεις Κυριακές απομένουν τυπικά για τη λειτουργία των καταστημάτων.

Η 26η Δεκεμβρίου πέφτει την τελευταία Κυριακή πριν την Πρωτοχρονιά, επομένως τα μαγαζιά αναμένεται να είναι κλειστά.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες: 7 Νοεμβρίου 2021, 12 Δεκεμβρίου 2021 και 19 Δεκεμβρίου 2021.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια