Κρήτη

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - ΕΛΚΕΘΕ: Ενώνουν δυνάμεις, με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας (βίντεο)

Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Διευθυντής του ΙΘΑΒΙΚ – ΕΛΚΕΘΕ μιλάει για την νέα σύμπραξη των δύο φορέων στη ΚΡΗΤΗ TV και στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα»

Δύο μεγάλοι φορείς, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το ΕΛΚΕΘΕ, αποφάσισαν να συμπράξουν με στόχο την δημιουργία ενοποιημένων βιολογικών συλλογών καθώς και την ψηφιακή καταγραφή της βιοποικιλότητας με στόχο τη διατήρηση της και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η «σύνδεση» αυτών των δύο φορέων, ουσιαστικά έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό. Η περιβαλλοντική κρίση στη χώρα όπως και γενικότερα σε όλο τον κόσμο έχει χτυπήσει την πόρτα καθιστώντας απαραίτητες τις δράσεις και τις προσπάθειες που θα επιδιώξουν τη εξασθένιση της έντονης κλιματικής αλλαγής και παράλληλα την ανάπτυξη της βιωσιμότητας και την προστασία του «χώρου» που μας περιβάλλει καθώς και των ευρημάτων.

Ο Διευθυντής του ΙΘΑΒΙΚ – ΕΛΚΕΘΕ, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, τονίζει ότι θα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι «όλα τα μουσεία που ειδικεύονται στη φυσική ιστορία δεν διαθέτουν μόνο τον εκθεσιακό χώρο που ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει απολιθώματα, δεινόσαυρους, βαλσαμωμένα ζώα και οικοσυστήματα αλλά και ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο το οποίο διατελεί σπουδαίο έργο».

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης είναι ένας από τους μεγαλύτερους μουσειακούς χώρους όπου διαθέτει από τις μεγαλύτερες συλλογές κυρίως σε χερσαία ζώα και φυτά.

Από την μεριά του, το ΕΛΚΕΘΕ, όπως αναφέρει και ο κ. Μυλωνάς, θα συνεισφέρει με νέες συλλογές οι οποίες θα περιλαμβάνουν κυρίως θαλάσσια και υδάτινα ζώα και φυτά. Υπογραμμίζει ότι έχει εξέχοντα ρόλο αυτή η σύμπραξη καθώς έχει μεγάλο ενδιαφέρον να προωθούμε και να προστατεύουμε τα οικοσυστήματα.

Όλα αυτά τα δείγματα που έχουν συλλεχθεί τα οποία είναι μερικά εκατομμύρια, θα ταξινομηθούν μαζί με τα νέα δείγματα από τους ερευνητές και θα ψηφιοποιηθούν τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε παγκόσμια κλίμακα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια