Χανιά: Πειραματική εφαρμογή για χρήση οπτικών ινών που μπορούν να λειτουργήσουν ως σεισμογράφοι

Κρήτη
Χανιά: Πειραματική εφαρμογή για χρήση οπτικών ινών που μπορούν να λειτουργήσουν ως σεισμογράφοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα διεξάγεται στα Χανιά τα αποτελέσματα του οποίου μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικά στην προσπάθεια που καταβάλει ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των σεισμών» , ανέφερε ο καθηγητής Γεωφυσικής και Γεωθερμίας του ΕΚΠΑ, Φίλιππος Βαλιανάτος

Για το πείραμα που διερευνά τις δυνατότητες παρατήρησης στης σεισμολογία της επόμενης δεκαετίας μίλησε ο καθηγητής Γεωφυσικής και Γεωθερμίας του ΕΚΠΑ, Φίλιππος Βαλιανάτος. Το πείραμα διεξάγεται από το Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών με τη συμπαράσταση του Δήμου Χανίων που πρόσφερε τη χρήση του Μητροπολιτικού Δικτυου Οπτικών Ινών και με τη βοήθεια του ΟΤΕ Χανίων που συνέβαλε στην τεχνική υποστήριξη του πειράματος.

 Όπως επισημαίνει ο καθηγητής:

«Ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα διεξάγεται στα Χανιά τα αποτελέσματα του οποίου μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικά στην προσπάθεια που καταβάλει ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των σεισμών. Το Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (Διευθυντής Φίλιππος Βαλλιανάτος, Καθηγητής Γεωφυσικής-Εφ. Γεωφυσικής ΕΚΠΑ) σε Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αlcala (Iσπανία) πειραματίζονται  στο Μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών των Χανίων για να λειτουργήσει το δίκτυο οπτικών ινών σαν δίκτυο σεισμογράφων. »

Στο πείραμα που διεξάγουν στέλνοντας απλά ένα παλμό φωτός λέιζερ στο δίκτυο οπτικών ινών συλλέγονται πολύτιμες πληροφορίες για την παραμόρφωση της οπτικής ινας από την παρουσία ελαστικών κυμάτων σεισμικής ή και ανθρωπογενούς προέλευσης. Το δίκτυο οπτικών ινών μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν σε αυτό μπορεί να καταγράφει την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή αλλά και να διακρίνει από πού προέρχεται.  Ενσωματώνει την τεχνολογία Distributed Acoustic Sensing με την οποία ένα καλώδιο οπτικών ινών μπορεί να ανιχνεύει σε 24ωρη βάση ακόμη και τις πιο ανεπαίσθητες κινήσεις και μεταβολές που συμβαίνουν γύρω του. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού σεισμικών γεγονότων . Με ειδικές έξυπνες τεχνικές γινεται διαχωρισμός της σεισμικής δραστηριότητας από άλλου είδους πηγές .

Η χρήση των δικτύων οπτικών ινών (ειδικά σε αστικό περιβάλλον) μπορούν να προσφέρουν σεισμολογικές υπηρεσίες με  τεράστιες δυνατότητες αφού τέτοια δίκτυα είναι εγκατεστημένα σε μεγάλη έκταση στις περισσότερες περιοχές του ανεπτυγμένου κόσμου αλλά ταυτόχρονα μπορούν να δημιουργήσουν και πυκνότητα δικτύων που τα συμβατικά συστήματα αδυνατούν να υλοποιήσουν.

φωτογράφια (IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News