Παιδιά μεγαλώνουν στα ιδρύματα: Η αναδοχή, η υιοθεσία και οι «προτεραιότητες» των υποψήφιων γονέων (βίντεο)

Κρήτη
Παιδιά μεγαλώνουν στα ιδρύματα: Η αναδοχή, η υιοθεσία και οι «προτεραιότητες» των υποψήφιων γονέων (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά που βρέθηκαν να διαβιούν σε κλειστές δομές, μακριά από τις οικογένειές τους, έχουν την ευκαιρία μέσα από την αναδοχή να ζήσουν σε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον απολαμβάνοντας όλα εκείνα τα οφέλη που στερήθηκαν

Η αναδοχή παιδιών είναι μια από τις σημαντικότερες πράξεις στην κατεύθυνση της αποϊδρυματοποίησης. Στη χώρα μας, φαίνεται πως η κοινωνία είναι πολλή μακριά από την κουλτούρα της αναδοχής. Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε και τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πως οι υποψήφιοι γονείς στην πλειοψηφία τους προτιμούν την υιοθεσία απορρίπτοντας την αναδοχή.

Ειδικότερα, περισσότερα από 1.500 παιδιά ζουν σήμερα στα ιδρύματα της χώρας με την πλειοψηφία να έχουν ως επιλογή αποκατάστασης στην κατεύθυνση της αποϊδρυματοποίησης την αναδοχή. Ποια όμως είναι η πρόθεση των υποψήφιων γονέων.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) από τα 1.564 παιδιά που ζουν στα ιδρύματα σήμερα, για 711 το σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασής τους είναι η αναδοχή, ή η υιοθεσία. Από αυτά, τα 638 πληρούν τις προϋποθέσεις για αναδοχή, ενώ μόλις 73 για υιοθεσία.

Στο Εθνικό Μητρώο βρίσκονται 838 αιτήσεις στο τελικό στάδιο, που έχουν ήδη μπει στη διαδικασία της ηλεκτρονικής σύνδεσης με παιδί. Από αυτές μόνο το 1,55% αφορά σε αναδοχή. Ωστόσο, με την εκστρατεία «Άλλαξε τη ζωή ενός παιδιού - Γίνε ανάδοχος», οι αρμόδιοι φορείς στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ώστε στο εγγύς μέλλον, κανένα παιδί να μην μένει στα ιδρύματα.

Δικαίωμα στην αναδοχή έχει κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, οικονομικής και οικογενειακής κατάστασης ή σεξουαλικών προτιμήσεων. Η μόνη προϋπόθεση είναι να είναι έτοιμος. Ο ανάδοχος γονέας να φροντίσει, να προστατεύσει, να εμπνεύσει να σταθεί δίπλα στο παιδί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News