Χανιά: Γυναικοκτονία ή αυτοκτονία, ο θάνατος της 47χρονης το 2016;

Κρήτη
Χανιά: Γυναικοκτονία ή αυτοκτονία, ο θάνατος της 47χρονης το 2016;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είναι προφανές ότι το σκηνικό ήταν ένα σκηνικό σκηνοθετημένης αυτοκτονίας», ανέφερε Μάνος Αθανασίου, ξάδελφος του θύματος, δικηγόρος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Νέα αναβολή δόθηκε σήμερα Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων, στην εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης του θανάτου 47χρονης Χανιώτισσας πριν από τέσσερα χρόνια.

Ήταν 21 Μαρτίου του 2016 όταν η άτυχη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα από πυροβολισμό στο κεφάλι. Ο Εισαγγελέας άσκησε δίωξη εναντίον του συζύγου της, αλλά στο πρωτόδικο δικαστήριο αθωώθηκε από το σώμα των ενόρκων που πλειοψήφησαν έναντι των δικαστών, οι οποίοι έκριναν πως πρόκειται για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Έτσι ο σύζυγος της 47χρονης αφέθηκε ελεύθερος λόγω αμφιβολιών.

Σήμερα επρόκειτο να εκδικαστεί η έφεση την οποία άσκησε ο εισαγγελέας με το αιτιολογικό ότι πρωτόδικα τα δεδομένα δεν αξιοποιήθηκαν ορθά, ωστόσο ο κατηγορούμενος διά του συνηγόρου του επικαλέστηκε ότι βρίσκεται σε καραντίνα μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού και δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο.

Η οικογένεια της άτυχης γυναίκας ζητά έστω και τώρα να λάμψει η αλήθεια και να διεξαχθεί η δίκη για την οποία έχουν δοθεί μέχρι στιγμής πέντε αναβολές, μετά και τη σημερινή. Είναι δε αποφασισμένη να φτάσει μέχρι το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας μια δίκαιη δίκη. Ο ξάδελφος του θύματος κ. Μάνος Αθανασίου, δικηγόρος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ζει στο Παρίσι, έφτασε για μια ακόμη φορά στην Κρήτη προσδοκώντας πως αυτή τη φορά η δίκη θα διεξαχθεί.

Ο ίδιος μιλά για «μια τεράστια δικαστική πλάνη» και εξηγεί ότι στόχος των ανθρώπων του περιβάλλοντος της 47χρονης είναι «επιτέλους να αποδοθεί δικαιοσύνη, για τη μνήμη της, για την οικογένεια της, για την ελληνική δικαιοσύνη». Είναι δε πεπεισμένος πως η πρώτη του ξαδέλφη δεν αυτοκτόνησε. «Μία γυναίκα την σάπισαν στο ξύλο , βρήκε τραγικό θάνατο και η ελληνική δικαιοσύνη θεωρεί ότι είναι αυτοκτονία. Είναι προσβολή για όλους μας. Αυτό το οποίο ζητάει η οικογένεια από την πρώτη στιγμή είναι να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση .Είναι προφανές ότι αυτό έχει συμβεί .Είναι προφανές ότι το σκηνικό ήταν ένα σκηνικό σκηνοθετημένης αυτοκτονίας» τόνισε.

Ο Μάνος Αθανασίου αναφερόμενος στο πρωτόδικο δικαστήριο έκανε λόγο για «σοκαριστική διαδικασία την οποία ουδείς μπορεί να αποδεχτεί ότι έλαβε χώρα σε μια χώρα που αποτελεί κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατήγγειλε δε «παρατυπίες, κλίμα εκφοβισμού , απειλές σε βάρος της οικογένειας». Ο κ. Αθανασίου εξήγησε πως το θύμα βίωνε δύσκολες καταστάσεις μέσα στο γάμο του σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν δεχόταν βία. « Ήταν ένας μεγάλος έρωτας που κατέληξε σε ένα μεγάλο δράμα. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι αυτή η γυναίκα ερωτεύτηκε κάποιον και το πλήρωσε με τη ζωή της» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο εισαγγελέας που άσκησε την έφεση σημειώνει πως «από τις καταθέσεις, τα έγγραφα και την απολογία του κατηγορουμένου, προκύπτει ότι πυροβόλησε μία φορά κατά της συζύγου του με αποτέλεσμα να της προκαλέσει διαμπερές τραύμα στο κεφάλι και πως αποδείχθηκε με σαφήνεια πως δεν πρόκειται για αυτοκτονία, αλλά τα δεδομένα δεν αξιοποιήθηκαν ορθά από την πλειοψηφία, δηλαδή τους ενόρκους, του δικαστηρίου».

Η συνήγορος πολιτικής αγωγής Κλειώ Παπαπαντολέων υπογράμμισε ότι «όλα τα ευρήματα οδηγούν σ αυτή την κατεύθυνση και ιδιαίτερα το σύνολο των ιατροδικαστικών εκθέσεων». Η ιατροδικαστική έκθεση της τεχνικής συμβούλου της οικογένειας του θύματος κ. Ελπίδας Σπανουδάκη, , η οποία στηρίχθηκε στα ευρήματα της πρώτης, σημειώνει: «Οι κακώσεις είναι δηλωτικές πως προηγήθηκε πάλη ανάμεσα στο θύμα και το δράστη και ασφυξίας από πίεση στο λαιμό με τα χέρια γεγονός που προκάλεσε απώλεια αισθήσεων στο θύμα».

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News