Νοσοκομεία: Απεργούν γιατροί και εργαζόμενοι – Η συγκέντρωση υγειονομικών στο Ηράκλειο (εικόνες)

Κρήτη
Νοσοκομεία: Απεργούν γιατροί και εργαζόμενοι – Η συγκέντρωση υγειονομικών στο Ηράκλειο (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατροί και προσωπικό δημοσίων νοσοκομείων, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Ηρακλείου για να εκφράσουν τα αιτήματά τους

Προκειμένου να λυθούν οικονομικά και θεσμικά ζητήματα που απασχολούν τα δημόσια νοσοκομεία, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας αποφάσισε 24ωρη απεργία για σήμερα Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου. Γιατροί και προσωπικό δημοσίων νοσοκομείων συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Ηρακλείου για να εκφράσουν τα αιτήματά τους. 

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με στάση εργασίας 8πμ - 3μμ στα νοσοκομεία Αττικής και 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της Περιφέρειας. Στις 8:30πμ η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία «ΜΑΒΙΛΗ», ενώ ακολούθησε πορεία προς Μαξίμου, Βουλή, Υπουργείο Υγείας.

Η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει «τραγικές ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία», και «αναμονή για τα απλά ιατρικά ραντεβού και για τα προγραμματισμένα χειρουργεία να ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις το ένα έτος, σπρώχνοντας τους ασθενείς στους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας». Εκτιμά ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» σημαίνουν, «διατήρηση των τραγικών ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων , νέα μείωση του αριθμού των κρεβατιών, νέα λουκέτα και συγχωνεύσεις τμημάτων, κλινικών και νοσοκομείων με «κριτήριο» τη χιλιομετρική απόσταση, την πληρότητα, κλπ., νέοι κόφτες στις δωρεάν παροχές στους ασθενείς για φάρμακα, θεραπεία και εξετάσεις».

Μεταξύ άλλων οι δύο Ομοσπονδίες ζητούν, επαρκής χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση επικουρικών - συμβασιούχων, κατάργηση του απαράδεκτου μέτρου της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ Κυριάκος Θεοδοσάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και την Αγγέλα Δουλγεράκη «το μεγάλο ‘’αγκάθι’’ της μετατροπής του παλιού ΕΣΥ από ισότιμο, ισόνομο και δωρεάν μετατρέπεται σε ΕΣΥ που θα το πληρώνεις για να έχεις την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δικαιούσαι».  

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσάκη «βάναυσα πλήττονται και οι εργασιακές σχέσεις καθώς η ελαστική μορφή εργασίας κυριαρχεί, οι μισθοί συρρικνώνονται, οι άδεις και τα ρεπό δεν δίνονται, και οι ίδιοι καλούνται να δουλεύουν σε πολλά τμήματα με ότι αυτό συνεπάγεται». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News