Στα ύψη τα ενοίκια στην Κρήτη – Σε ποια περιοχή φτάνουν τα 950 ευρώ για διαμέρισμα

Κρήτη
Στα ύψη τα ενοίκια στην Κρήτη – Σε ποια περιοχή φτάνουν τα 950 ευρώ για διαμέρισμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκαρσονιέρες από 350 ευρώ και τριάρια που φτάνουν τα 950 ευρώ τον μήνα στην Κρήτη

Σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές των ενοικίων στην Κρήτη, σε συνδυασμό μάλιστα με την όχι και τόσο καλή κατάσταση των κτιρίων που προσφέρονται προς ενοικίαση. Και βέβαια, δεν είναι απλά «πανάκριβα» τα σπίτια για μία μέση οικογένεια, αλλά και για τους φοιτητές, που φέτος, μετά την περυσινή καραντίνα, έρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα για να βρουν και να ενοικιάσουν μια γκαρσονιέρα στις περισσότερες των περιπτώσεων, ώστε να μείνουν και να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους.

Εδώ υπάρχει και μία κούρσα στις τιμές των ενοικίων από χρόνο σε χρόνο, που πραγματικά έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν ένα σπίτι, αφού την ίδια ώρα έχουμε και τη γενικότερη ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, την ενέργεια και τα καύσιμα, που μετατρέπει κυριολεκτικά σε κόλαση τη ζωή μιας οικογένειας στον αγώνα της να ανταπεξέλθει στο κόστος του ενοικίου, έχοντας ταυτόχρονα «απέναντί» της και το τεράστιο κόστος της συνολικής της διαβίωσης.

Ανέκαθεν η ενοικίαση στέγης στο Ηράκλειο, αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη αποτελούσε μία ακριβή υπόθεση για την αγοραστική δύναμη και την οικονομική κατάσταση ενός εργαζομένου ή ενός φοιτητή που καταφέρνει να περάσει σε μία σχολή της Κρήτης. Όμως, μετά τις ανατιμήσεις- «φωτιά» που είχαμε φέτος σε σχέση με πέρυσι, με τις αντίστοιχες αυξήσεις και των προηγούμενων χρόνων, η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει από κάθε λογική.

Για παράδειγμα, στις περισσότερες περιοχές του Ηρακλείου, με ελάχιστες εξαιρέσεις περιοχών που δεν «εξυπηρετούν» γιατί δεν έχουν συχνή συγκοινωνία, οι τιμές των ενοικίων έχουν φτάσει στο ζενίθ.

Στις αγγελίες που δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο, ένα 2άρι 40 τ.μ., ισόγειο, στη Θέρισο, να ενοικιάζεται 330 ευρώ τον μήνα. Στο κέντρο του Ηρακλείου ένα 3άρι 112 τ.μ., 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, ενοικιάζεται στα 600 ευρώ τον μήνα, δηλαδή σχεδόν όσο είναι σήμερα ο κατώτερος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Στο Καμαράκι, μεγάλο δυάρι οροφοδιαμέρισμα ημιωρόφου, 60 τ.μ., έχει ενοίκιο 400 ευρώ τον μήνα.

Μία οικογένεια που αναζητά μεγάλο σπίτι για να το ενοικιάσει σε οροφοδιαμέρισμα διπλοκατοικίας, 1ου ορόφου, 133 τ.μ., με θέα, θα κληθεί στις Μεσαμπελιές να πληρώσει ενοίκιο που δεν πέφτει κάτω από τα 950 ευρώ.

Την ίδια ώρα, άλλωστε, μια γκαρσονιέρα στη Νέα Αλικαρνασσό, «φουλ» εξοπλισμένη και «λουξ», όπως διαφημίζεται, έχει ενοίκιο 350 ευρώ τον μήνα.

Σε ότι αφορά στα δυάρια: Σε πεζόδρομο κοντά στο πάρκο Θεοτοκόπουλου, 2άρι οροφοδιαμέρισμα, 73 τ.μ., ενοικιάζεται 580 ευρώ τον μήνα. Κάπου εκεί διαμορφώνονται οι τιμές στο κέντρο του Ηρακλείου, σε διαμερίσματα που προσφέρονται προς ενοικίαση, 2άρια ή 3άρια, τα οποία και παρουσιάζονται ως κτίρια που είναι «σε άριστη κατάσταση».

=> Φοιτητική κατοικία - Χανία: Στα ύψη οι τιμές των ενοικίων (βίντεο)

Οι πιο «οικονομικές» τιμές

Βέβαια, υπάρχουν περιοχές στο Ηράκλειο που είναι πολύ πιο «οικονομικές» από άποψη ενοικίων. Έτσι, για παράδειγμα, στην περιοχή του Γιόφυρου 2άρι, μεζονέτα, νεόδμητο, 45 τ.μ., 3ου ορόφου, κοστίζει 350 ευρώ τον μήνα. Στα Δειλινά δυάρι 50 τ.μ., ισόγειο, 280 ευρώ τον μήνα. Υπάρχει βέβαια και μια παραθαλάσσια «λύση» για στέγη 40 τ.μ., στον 1ο όροφο, με 250 ευρώ τον μήνα, ενώ στην ίδια περιοχή υπερυψωμένο ισόγειο 4άρι διαμέρισμα, 130 τ.μ., έχει ενοίκιο 600 ευρώ τον μήνα.

Έτσι, λοιπόν, ψάχνοντας κανείς για ενοικίαση σπιτιού στο Ηράκλειο, δε θα βρει πιο κάτω στα τριάρια ενοίκια που ξεκινούν από τα 400 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 800 ευρώ. Σύμφωνα με τις αγγελίες: Τριάρια 30ετίας και ισογείου κοστίζουν 700 ευρώ.

Και φυσικά, δε βρίσκονται στο κέντρο του Κολωνακίου, αλλά στον Μπεντεβή ή στον Εσταυρωμένο ή στα Καμίνια. Και επίσης, μία από τις πιο απίστευτες περιπτώσεις είναι η αγγελία για ένα τριάρι καλό, 15ετίας, με ηλεκτρικές συσκευές αλλά όχι επιπλωμένο, να τιμάται στα 950 ευρώ. Τα τριάρια που απευθύνονται στα ζευγάρια και τις μικρές (τριμελείς συνήθως) οικογένειες.

Τα απολύτως φθηνότερα τριάρια τιμώνται από 380 ευρώ και πάνω, και για ένα εντελώς στοιχειωδώς αξιοπρεπές τριάρι ζητούν πάνω από 500 ευρώ. Ο μέσος όρος τιμών βρίσκεται πάνω από 650 ευρώ, κάτι που είναι εξωφρενικό αν σκεφτούμε ότι ακριβώς αυτός είναι ο κατώτερος μισθός με τον οποίο αμείβεται το 60% των εργαζομένων.

Όσο για τα 4άρια, τα ενοίκια είναι αυξημένα, αφού κυμαίνονται από 700 μέχρι και 1.000 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πριν από μερικά χρόνια τα ενοίκια ήταν χαμηλότερα όπως για παράδειγμα ένα αξιοπρεπές δυάρι είχε ενοίκιο 250 ευρώ. Σήμερα με αυτά τα χρήματα βρίσκεις κάποιες πανάρχαιες, σε επιεικώς άθλια κατάσταση, γκαρσονιέρες. Ένα φυσιολογικό δυάρι τιμάται πλέον στα 350 ευρώ, πολλά φτάνουν στα 400 κι έχουμε δει ακόμη και πάνω από 500 ευρώ να ζητούνται για ένα καλό και πλήρως επιπλωμένο δυάρι 40 τ.μ..

Έλλειψη στέγης

«Πράγματι αυτή είναι η κατάσταση με την παλαιότητα των κτιρίων, κάτι που εμείς επανειλημμένως έχουμε αναδείξει», μας είπε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης.

«Σήμερα υπάρχει ένα κύμα ανατιμήσεων σε όλα τα είδη. Έτσι και η κατοικία έχει γίνει είδος πολυτελείας. Και ήδη τα ενοίκια και σε παλιά κτίσματα έχουν ακριβύνει πάρα πολύ, κάνοντας δυσβάσταχτο το κόστος της ενοικίασης ενός σπιτιού από έναν εργαζόμενο. Αντίστοιχα είναι και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης και τα καύσιμα, που οι τιμές τους παίρνουν την πάνω βόλτα, τη στιγμή που οι μισθοί είναι καθηλωμένοι και με πολλές μειώσεις, από τους καιρούς των μνημονίων», πρόσθεσε.

Ο κ. Γωνιανάκης τόνισε ότι «ειδικότερα το ζήτημα της στέγης της φοιτητικής είναι ένα θέμα που το “σηκώνουμε” διαρκώς και ως Συνδικάτο Οικοδόμων και ως Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδος, διεκδικώντας να ανεγερθούν φοιτητικές εστίες, ώστε να μπορούν να μένουν οι φοιτητές που σπουδάζουν και ειδικότερα οι φοιτητές των λαϊκών οικογενειών, που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με αυτούς τους μισθούς και με αυτές τις τιμές. Και αντίστοιχα, έχουμε επανειλημμένως καταγγείλει και το γεγονός που έχει σχέση με τον ΟΕΚ, καθώς πληρώνουμε εισφορά όλοι οι εργαζόμενοι. Αλλά εδώ και χρόνια έχουν “παγώσει” τα προγράμματα και τον έχουν τον ΟΕΚ καταργήσει. Κατά τ’ άλλα όμως παίρνουν τις εισφορές απ’ όλους τους εργαζομένους».

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Γωνιανάκης καταγγέλλει: «Αυτό που λένε οι μεσίτες ισχύει. Και γι’ αυτόν τον λόγο και η παλιά μελέτη Καρύδη έλεγε πως το 80% των ιδιωτικών κτηρίων είναι και με μη αντισεισμικούς κανονισμούς. Είναι δηλαδή και πολύ επικίνδυνα. Αν πάρουμε υπόψη μας και τη δεκαετία της κρίσης που πέρασε η χώρα μας, που “πάγωσε” εντελώς τη συμβατική οικοδομή, δεν έγιναν νέες κατοικίες. Το μόνο νέο που μπορούμε να πούμε πως έγινε, γιατί έπεσαν λεφτά των εργαζομένων, είναι οι ανακαινίσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και τέτοιες επενδύσεις, που καμιά σχέση δεν έχουν και τα λαϊκά συμφέροντα και τα συμφέροντα των εργαζομένων».

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Από την πλευρά του, σκληρή γλώσσα για την κατάσταση αυτή χρησιμοποιεί και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

«Τα ενοίκια έρχονται να προστεθούν σε όλη την ακρίβεια που σαρώνει την αγορά. Το αλεύρι έχει αύξηση 30%, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ακόμα και 100% προς τους παραγωγούς, η ξυλεία, το αλουμίνιο και πάει λέγοντας. Οπότε, έχουμε ένα ντόμινο αυξήσεων εκτός από το ενοίκιο. Εγώ θα σας θυμίσω την πρόσφατη έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που δείχνει ότι πάνω από το 60% των Ελλήνων δεν έχει ούτε τη βασική του διατροφή. Βρίσκονται πολλοί στο όριο της εξαθλίωσης, με πάρα πολύ κόσμο να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχιας. Να μην μπορεί, δηλαδή, να καλύψει ούτε τις καθημερινές του ανάγκες».

Σύμφωνα με τον Στέλιο Βοργιά, «θα πρέπει να υπάρξει φραγμός στην ακρίβεια και στα ενοίκια ειδικά. Η κατοικία είναι ένα σημαντικό αγαθό. Δε γίνεται να έχουμε αυτές τις αυξήσεις. Και πρέπει να δούμε και άλλα θέματα, όπου ως Κρήτη αδικούμαστε, όπως ισχύει με το μεταφορικό ισοδύναμο. Είναι ένα ζήτημα και αυτό, όπως είναι και η ακρίβεια, που εμείς το αναδεικνύουμε. Γιατί θεωρούμαστε ως Κρητικοί δεύτερης κατηγορίας πολίτες, όταν όλα τα νησιά στη χώρα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση. Η Κρήτη είμαστε για άλλη μια φορά ο “φτωχός συγγενής” και οι πολίτες της τα κορόιδα ως προς την αντιμετώπιση που έχουμε από την κυβέρνηση»...

«Οι ευθύνες για τις ανατιμήσεις στα ενοίκια»

Για πολύ κόσμο, την κύρια ευθύνη έχουν οι μεσίτες που όπως υποστηρίζουν πείθουν τους ιδιοκτήτες και τους λένε ότι «το δυάρι που νοίκιαζαν με 300 ευρώ, τώρα πρέπει να το δώσουν για 500, διότι υπάρχει ζήτηση». Προφανώς οι ίδιοι οι μεσίτες απορρίπτουν αυτήν την κοινή διαπίστωση, ρίχνοντας το φταίξιμο στην αγορά: «Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει κάτι τέτοιο», απαντά στις αιτιάσεις περί ευθύνης των μεσιτών για την άνοδο των τιμών ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης Κώστας Πετράκης.

«Υπάρχει έλλειψη κατοικιών στην πόλη του Ηρακλείου. Ένας από τους λόγους τους σημαντικούς είναι ότι ένα πολύ μεγάλο μερίδιο των ακινήτων ανήκει σε ιδιοκτήτες που τα κράτησαν για το γνωστό airbnb. Είναι κάτι που δεν πέτυχε πάρα πολύ. Σιγά-σιγά ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν είναι εύκολο να ενοικιάσω το σπίτι μου. Προσπαθούν κάποιοι άνθρωποι να ξαναγυρίσουν τα σπίτια τους σε κανονική αστική σύμβαση. Από ’κει και πέρα, η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 15 χρόνια δε χτίζονται καινούργιες κατοικίες. Τα παλιά παλιώσανε και οι απαιτήσεις των ενοικιαστών και των μεσιτών έχουν “ανέβει”. Παλιά κτήρια που ενοικιάζονταν σε υπόγεια και μπαλκόνια, σήμερα δεν μπορούν να ενοικιαστούν».

Σύμφωνα με τον Κώστα Πετράκη, «την ίδια στιγμή που δεν υπάρχουν όσα κτίρια μάς χρειάζονται, είχαμε φέτος και τη μεγάλη αύξηση της ζήτησης από τους φοιτητές που, λόγω COVID, τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχαν εμφανιστεί. Επομένως, οι τιμές "τσίμπησαν” όχι γιατί φταίει ο μεσίτης, ούτε φταίει ο ιδιοκτήτης. Φταίει η αγορά, που λειτούργησε από μόνη της. Και επειδή δεν υπήρχαν σπίτια, έβλεπε ο κάθε ιδιοκτήτης ότι υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον και πίεση για να ενοικιαστούν τα κτήρια. Έτσι, οι τιμές “τσίμπησαν” σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι σε ποσοστό περίπου 20% στο Ηράκλειο».

Καταλήγοντας, ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης, Κώστας Πετράκης, διευκρινίζει ότι έπαιξαν έναν ρόλο στην αύξηση των τιμών και κάποιοι ιδιοκτήτες σχετικά καινούργιων σπιτιών, που αύξησαν κατά πολύ τα ενοίκιά τους, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως η γενικότερη κατάσταση χαρακτηρίζεται από σπίτια δεκαπενταετίας. Εξάλλου, τα πιο ακριβά ενοίκια παρουσιάζονται στο κέντρο του Ηρακλείου και στις περιοχές εκείνες όπου υπάρχει συχνή και καλή συγκοινωνία, πέρα των άλλων δεδομένων και προϋποθέσεων που υπάρχουν βέβαια και επηρεάζουν το ύψος των ενοικίων.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News