Ηράκλειο: Με γκρίνια από τους καταστηματάρχες, το νέο κλείσιμο της 1821 (φωτογραφίες)

Κρήτη
Ηράκλειο: Με γκρίνια από τους καταστηματάρχες, το νέο κλείσιμο της 1821 (φωτογραφίες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου οι εργασίες στην οδό 1821, στο πλαίσιο του έργου «Διαμόρφωση οδών άξονα Δικαιοσύνης, Ίδης, Λ. Καλοκαιρινού» - Πρόκειται για το τελευταίο τμήμα της δεύτερης φάσης εκτελέσεως του έργου, με τους καταστηματάρχες της περιοχής να αντιδρούν έντονα

Τους πιο κρίσιμους μήνες της χειμερινής σεζόν που οι καταστηματάρχες ανέμεναν να δουν ανάκαμψη στα ταμεία τους, η οδός της 1821 θα παραμείνει κλειστή λόγω έργων ανάπλασης της περιοχής.

Ειδικότερα, σε εργοτάξιο μετατρέπεται από σήμερα Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, η οδός 1821 καθώς τα δημοτικά έργα επεκτείνονται στα σημεία της συμβολής της με την οδό Αγίου Μηνά και Κύριλλου Λουκάρεως μέχρι και την οδό Κρατερού, γεγονός που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων σε καταστηματάρχες της περιοχής οι οποίοι κάνουν λόγο για καταστροφή εν όψει και της Χριστουγεννιάτικης σεζόν.

Ουσιαστικά, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, θα χάσουν τους δύο πιο εμπορικούς μήνες του χειμώνα, ενώ τα έσοδά τους τινάζονται στον αέρα αμέσως μετά από δύο συναπτά έτη δυσκολιών λόγω πανδημίας.

Τα έργα ανάπλασης θα συμβάλλουν στην συνολική αναβάθμιση της περιοχής, την ίδια στιγμή που οι εργασίες πλακοστρώσεων είναι και αυτές σε εξέλιξη. Παράλληλα, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω της οδού Καρτερού, με έξοδο στη Μονή Οδηγήτριας.

Διαβάστε επίσης

Ηράκλειο: Αγωνιούν οι καταστηματάρχες για τα έργα στην οδό 1821 - Το χρονοδιάγραμμα (βίντεο)

Αυτοψία από τον δήμαρχο Ηρακλείου

Το σημείο επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον ανάδοχο, όσο και με εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου καθώς και με καταστηματάρχες της περιοχής. 

Όπως τόνισε, ο Δήμος παρακολουθεί το έργο καθημερινά κα  θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου η πρόσβαση στα καταστήματα της 1821 να καταστεί απρόσκοπτη διευκρινίζοντας πως: «Οι εργασίες στα άλλα εργοτάξια κυλούν ομαλά και είμαστε βέβαιοι ότι το ίδιο θα συμβεί και στην 1821. Όπως όλοι μπορούν να δουν πλέον, το κέντρο της πόλης αλλάζει και αναβαθμίζεται ουσιωδώς, σε τέτοιο βαθμό που θεωρώ ότι δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία πως η αναπόφευκτη ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται οι συμπολίτες, αξίζει τον κόπο. Το τελικό αποτέλεσμα θα έχει πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο για την περιοχή, μα για το Ηράκλειο συνολικά».  

Υπενθυμίζεται ότι η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό 1821 διεξάγεται  μέσω της οδού Καρτερού, με έξοδο στη οδό Μονής Οδηγητρίας.

Να σημειωθεί ότι η σύμβαση προσδιόριζε χρονικά την τμηματική εκτέλεση του έργου στην επίμαχη οδό από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα τέλη Μάϊου ενώ η έναρξη του έργου φέρνει τα πάνω κάτω στον εμπορικό δρόμο.

Όπως τονίζουν, ο οικονομικός τους προγραμματισμός τινάζεται στον αέρα και όπως έκαναν σαφές, το έργο θα πρέπει να ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου και να ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου όπως προβλέπει η σχετική σύμβαση.

Την ίδια ώρα, έμποροι του κέντρου διαμαρτύρονται για τους αργούς ρυθμούς στις εργασίες πλακοστρώσεων.

Όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Θεοχάρης Παπαδάκης, «ιδίως για τα εποχικά καταστήματα αυτοί οι δυο μήνες είναι οι πιο εμπορικοί, και σε έναν δρόμο που ενδεχομένως δεν θα υπάρχει πρόσβαση σε καροτσάκι, θα υπάρξει λάσπη λόγω των βροχών, αντιλαμβανόμαστε ότι μειώνεται η εμπορικότητα του».

Για σολομώντεια λύση έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ηρακλείου, Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος περιέγραψε το νέο πλάνο των εργασιών και των χρονοδιαγραμμάτων, με τη δέσμευση ότι το όλο έργο θα έχει ολοκληρωθεί πολύ πριν την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν. Ειδικότερα, αναφέρει πως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν καθαιρεθεί και ανακατασκευαστεί τα πεζοδρομία στην οδό 1821, ενώ θα έχουν κατασκευαστεί και οι υποδομές κάτω από το οδόστρωμα της κεντρικής οδού, ώστε να μην υπάρχουν εκσκαφείς, μπουλντόζες και φορτηγά μέσα στην εορταστική περίοδο.

«Εννοείται πως θα συνεχίζονται οι πλακοστρώσεις εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί στο σημείο που εργαζόμαστε τώρα, και νομίζω πως αυτή είναι μια σολομώντεια λύση που θεραπεύει τις ανησυχίες των επιχειρηματιών αλλά δεν θέτει σε νομικό κίνδυνο την εκτέλεση της σύμβασης», τόνισε ο Γιάννης Αναστασάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News